Datum objave: 01.06.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Univerzo v Ljubljani (UL) je obiskal portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa in se srečal s študentkami in študenti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (UL FF), ki obiskujejo lektorat portugalščine. UL FF že 35 let svojim študentkam in študentom ponuja učenje portugalskega jezika, UL pa je že potrdila tudi vpeljavo študijskega programa Portugalski jezik in literatura, ki naj bi bil prvič razpisan v naslednjem študijskem letu.

Rektor UL prof. dr. Igor Papič je izpostavil, da UL in portugalske univerze, predvsem Univerza v Lizboni, dobro sodelujejo na raziskovalnem področju, čeprav gre večinoma za projekte s področja naravoslovja in tehnike. Vzpostavljena je tudi dobra praksa Erasmus+ izmenjav. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je izpostavila željo, da državi ponovno vzpostavita dogovor za bilateralne projekte, saj na obeh straneh spet obstaja pripravljenost za tovrstno sodelovanje, ki je bilo prekinjeno zaradi ekonomske krize. Dekan UL FF prof. dr. Roman Kuhar se je zahvalil za podporo, ki jo portugalska stran nudi za izvajanje lektorata portugalščine na fakulteti, in izrazil zadovoljstvo, da je vpeljava študijskega programa v sklepni fazi.

Predsednik Portugalske Marcelo Rebelo de Sousa, ki je na uradnem obisku v Sloveniji, se je zahvalil za to, da vzpostavljamo vez med slovensko in portugalsko kulturo, izrazil je veselje, da bodo študentke in študenti UL FF v prihodnje lahko študirali portugalščino in portugalsko literaturo, še posebej pa se je zahvalil obema lektoricama portugalščine, doc. dr. Blažki Müller in lekt. dr. Mojci Medvedšek, ki že vrsto let odlično opravljata svoje delo.