Datum objave: 06.09.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Fakulteta za elektrotehniko in Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani organizirata v sodelovanju s Pisarno za prenos znanja UL praktično delavnico o identifikaciji in zaščiti intelektualne lastnine s področja tehnike. Potekala bo 16. septembra 2021 ob 14. uri.

Komu je delavnica namenjena?

Spletna delavnica je namenjena raziskovalkam in raziskovalcem ter študentkam in študentom s področja tehnike, ki so se pri svojem raziskovalnem delu že srečali z vprašanji in izzivi pravnega varstva intelektualne lastnine in iščejo praktične nasvete, kako se lotiti patentiranja ali drugih oblik zaščite intelektualne lastnine.

Delavnico bo vodil dr. Heiko Pittner, patentni zastopnik družbe Zacco z več kot 12 let izkušenj z zaščito na področjih avtomobilske industrije, telekomunikacij, programske opreme in drugih. Delavnica je primerna tako za tiste, ki se s tematiko soočajo prvič, kot tudi za tiste, ki so že prijavili patent in si želijo poglobiti znanje.
 

Predavatelji

  • Urša Jerše, vodja Pisarne za prenos znanja UL
  • Andrej Černetič, Pisarna za prenos znanja UL
  • Heiko Pittner, evropski in nemški patentni zastopnik, Zacco Europe

Dodatni individualni posveti s patentnim zastopnikom

Tisti, ki imajo konkretna vprašanja v zvezi z rezultati raziskav, vljudno vabljeni, da se prijavijo še na individualno posvetovanje s patentnim zastopnikom ali Pisarno za prenos znanja. Izpolniti je treba vprašalnik »Innovative Solution Presentation« in ga poslati na . Pri izpolnjevanju vprašalnika prosimo, da niso razkrite ključne informacije o izumih.


Kdaj in kje?

Brezplačna delavnica bo potekala 16. septembra 2021 od 14. do 15.30 prek spletne platforme Zoom, med 15.30 in 16. uro pa bodo potekala individualna posvetovanja. Delavnica bo praktične narave.


Kako se prijaviti?

Najkasneje do 14. septembra prek Zoom registracije. Po uspešni registraciji boste po e-pošti prejeli povezavo do spletnega dogodka.

Program

14.00–14.05

Uvodni nagovor

Prof. dr. Gregor Dolinar, dekan Fakultete za elektrotehniko UL

Prof. dr. Mihael Sekavčnik, dekan Fakultete za strojništvo UL

14.05–14.15

Predstavitev Pisarne za prenos znanja

Urša Jerše, vodja Pisarne za prenos znanja UL

(v slovenščini)

14.15–14.25

Kaj je izum? Kakšen je postopek prijave in prevzema službenega izuma ter pravnega zavarovanja izuma s patentom v Sloveniji, Evropi in svetu.

Andrej Černetič, Pisarna za prenos znanja UL

(v slovenščini)

KRATEK ODMOR

   

14.30–15.30

Which innovations are patentable?

Requirements for patentability: Novelty, Inventive step and Industrial applicability.

Specifics of patenting technical innovations: methods, apparatuses, embedded software…

Concrete examples of innovations which are patentable/non-patentable.

Dr. Heiko Pittner, evropski in nemški patentni zastopnik, Zacco Europe

(v angleščini)

15.30–16.00

Individualno posvetovanje s patentnim zastopnikom Zacco ali Pisarno za prenos znanja (predhodno dogovorjeni 5-minutni posvet na podlagi obrazca »Innovative Solution Presentation«).

Delavnica bo potekala v slovenskem in angleškem jeziku. Prevod ni zagotovljen. Na delavnici bo v uvodnem delu potekalo snemanje in fotografiranje.