Datum objave: 08.09.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V skladu z vladnim odlokom lahko v prostore članic in rektorata Univerze v Ljubljani vstopajo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Pogoj velja za vse osebe, starejše od 15 let. Upoštevati je treba tudi vse ostale preventivne ukrepe (nošenje mask, razkuževanje rok, prezračevanje …).

P – Preboleli

Pogoj prebolelosti se dokaže:

  • z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 240 dni.

C- Cepljeni

Pogoj cepljenosti se dokaže:

  • z digitalnim covid potrdilom EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (EU DCP);
  • z digitalnim covid potrdilom tretje države v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku.

Potrdilo mora izkazati, da je oseba prejela:

  • drugi odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca in cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca ali kombinacijo dveh predhodno naštetih cepiv. Dokazilo se pridobi takoj po prejetem drugem odmerku;*
  • prvi odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag. Dokazilo se pridobi z dnem cepljenja.

Za tiste, ki lahko izkažejo prebolelost in so se v obdobju do 240 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepili z enim od naštetih cepiv, zadostuje že en odmerek. Status cepljenega pridobi oseba od dneva prejema cepiva.

*Do 12. septembra 2021 se šteje, da oseba izpolnjuje pogoj PCT, če predloži dokazilo, da je od prejema prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca minilo najmanj 21 dni.

T – Testirani

Pogoj testiranosti za študentke, študente, zaposlene se dokaže:

  • s samotestiranjem enkrat na teden;
  • z negativnim rezultatom testa PCR ali HAG (testiranje enkrat na teden).

Študentke, študenti so upravičeni do petih testov HAG za samotestiranje na mesec, ki jih dobijo v lekarni. Testi za samotestiranje za študentke in študente (tudi za tuje študentke in študente) so brezplačni. Zaposleni morajo plačati za test, vendar lahko račun predložijo kadrovski službi. Zaposleni izpolni tudi evidenčni list kot dokazilo o samotestiranju.

Za podrobnejša navodila spremljajte obvestila vaše fakultete oz. akademije.

Zaradi pogostih sprememb navodil spremljajte tudi spletno stran https://www.cepimose.si/ z aktualnimi informacijami glede covida-19 in ukrepov.