Datum objave: 23.09.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Evropska noč raziskovalcev je projekt v okviru evropskega programa za raziskovanje in razvoj Obzorje 2020, ki vsako leto poteka v več kot 350 evropskih mestih hkrati in obsega številne dogodke na temo znanosti in raziskovanja. V petek, 24. septembra 2021, bodo raziskovalke in raziskovalci Univerze v Ljubljani (UL) pripravili zanimive dogodke in delavnice. Predstavili bodo svoje delo in ga skušali približati širši javnosti, še posebej mladim, ki se še odločajo za karierno pot. Vabimo vas, da se jih udeležite.

V okviru projekta Noč ima svojo moč (ki jo koordinira konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Tehniški muzej Slovenije in Geološki zavod Slovenije bodo raziskovalke in raziskovalci Univerze v Ljubljani sodelovali pri naslednjih dogodkih:

Botanični vrt Univerze v Ljubljani
10.00 Dan odprtih vrat

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani
12.35 Mikroplastika in čiščenje pitne/odpadne vode; dr. Katarina Zabret ter doc. dr. Sabina Kolbl Repinc

Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
19.00 Ocena neželenih učinkov imunske terapije pri metastatskem melanomu na slikah PET/CT – predavanje

Več informacij najdete na spletni strani Noč ima svojo moč.

 

Aktivnosti posameznih članic Univerze v Ljubljani 

Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani sodeluje kot partner v sklopu projekta Noč ima svojo moč, kjer bodo izvedli naslednje delavnice in predavanja:

  • Interaktivna delavnica na UL FMF (v organizaciji skupine za medicinsko fiziko) ob 19.00 uri.
  • Predavanje, “Spoznajmo znanstvenika” na OŠ Prežihov Voranc v LJ (dr. Katarina Kosovelj).
  • Predavanje “Spoznajmo znanstvenika” na OŠ Ob Rinži v Kočevju (asist. Samo Ilc in Rok Vogrinčič) ob 10.00 uri.


Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
bo sodelovala v naslednjih aktivnostih:

Geološke delavnice, prek spleta – petek, 24. 9. 2021

Na Geološkem zavodu Slovenije bodo v sodelovanju z Oddelkom za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani na Noč raziskovalcev 2021 v petek, 24. 9. 2021, v okviru projekta ''Noč ima svojo moč'' pripravili dan odprtih vrat. Ta dan bodo obeležili z geološkimi delavnicami za učence, možnostjo ogleda prostorov in laboratorijev za študente ter različnimi predavanji za širšo javnost.

Pri organizaciji geoloških delavnic sodelujejo z Oddelkom za geologijo (UL NTF) in Slovenskim geološkim društvom, ki letos v projektu sodelujeta kot pridružena partnerja. Za učence bodo pripravili interaktivna predavanja, kratke delavnice in aktivnosti, ki bodo skupaj predstavljale geološko vedo. Sodelujoči učenci bodo spoznali različne vidike geologije, ki vsakodnevno oblikujejo naše življenje – od mineralov in kamnin, kot surovin za izdelavo izdelkov, do podzemne pitne vode. Uporabljena učna pot jih bo pripeljala do stopnje, kjer bodo lahko pridobljeno znanje uporabili v praksi, saj je vsebina vseh delavnic neposredno prenosljiva v vsakodnevno življenje.

Delavnice bodo potekale online z interaktivnimi predstavitvami iz prostorov Geološkega zavoda Slovenije in UL NTF. Na delavnicah bo sodelovalo 250 učencev iz več Ljubljanskih šol.

Predavanja s praktičnim prikazom: "Tekstilije niso samo oblačila" (Prva OŠ Slovenj Gradec, 24. 9. 2021 med 9.00 in 10.00 uro)

Pogosto ob besedi »tekstil« pomislimo na oblačila. Oblačila so le majhen del tekstilne industrije, ki proizvaja tekstilne materiale za uporabo v avtomobilizmu, letalstvu in navtiki, gradbeništvu in arhitekturi, medicini, za vesoljska raziskovanja, za pohištvo in obutveno industrijo. Tekstilije služijo tudi kot zaščita pred UV sevanjem, ognjem in mikroorganizmi. Na predavanju bodo spoznali vrste tekstilnih materialov in njihovo obdelavo za pridobitev zaščitnih lastnosti. Udeleženci si bodo lahko ogledali tudi nekatera vlakna pod mikroskopom in si materiale ogledali v živo. Spoznali bodo tudi nove izraze in napredne tehnologije obdelave tekstilij, kot sta plazemska in nanotehnologija.

Znanstveni espresso z raziskovalko dr. Marijo Gorjanc (Ravne na Koroškem, Štauharija, 24. 9. 2021, ob 12. uri)

Znanstveni espresso - pogovor z raziskovalko (pogovor z občinstvom in raziskovalko o njenem delu in raziskavah v povezavi z vsakdanjim življenjem); Ravne na Koroškem.

Evropska noč raziskovalcev 2021 cnt