Datum objave: 08.10.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ko pomislimo na inovacije, pomislimo na fantastične izume, nove tehnologije in po navadi tudi na robote. Kaj pa človek in družba? V vse bolj kompleksnem svetu so pred nami vse bolj kompleksni izzivi.

Avtor: Dominik Bagola, Svetovalec za identifikacijo in zaščito intelektualne lastnine na področju družboslovja, humanistike in umetnosti

Čeprav je tehnološki napredek nenehen in silovit pa družba včasih težko sledi razvoju. Velikokrat ne zmoremo najti pravih odgovorov na spremenjeno realnost in probleme, ki se ob tem porajajo na vsakem koraku. Od podnebnih sprememb do novodobnih oblik zasvojenosti, vse večje družbene neenakosti (revščina) in drugih neželenih pojavov kot so prekarno delo, sovražni govor, nezdrava prehrana, lažne novice. To niso izzivi, ki bi jih lahko reševali zgolj v laboratorijih, polnih sofisticirane tehnološke opreme. Lotiti se jih moramo na sistemski ravni in jih celovito tudi reševati. Kar »zmanjka« tehnologiji, lahko dopolnjujejo drugovrstne inovativne rešitve in pristopi, s katerimi je človeštvo že ničkolikokrat postavljalo civilizacijske letvice višje in s tem zagotovilo ne le napredek v smislu tehnološkega razvoja, ampak tudi napredek, ki celovito dviguje raven kakovosti življenja.

Cel BLOG preberite na spletni strani Pisarne za prenos znanja UL.