Datum objave: 08.10.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Drage študentke, dragi študenti,

začeli smo študijsko leto 2021/2022. Za nekatere je to nov, za druge poznan vstop na našo univerzo. Ne glede na trajanje študentskega staža se nam vsem poraja vprašanje, kako bo na potek študija vplivala pandemija Covid-19. Na Univerzi v Ljubljani (UL) vas bomo sproti obveščali o pogojih za izvajanje študija v živo. Vse informacije se zbirajo na vstopni univerzitetni spletni strani in zavihku UL in KORONAVIRUS, obveščali vas bomo prek študentskih informacijskih sistemov, redno pa boste prejemali tudi obvestila članic UL, na katere ste vpisani v tem študijskem letu.

Naše osnovno vodilo je dobra obveščenost in odprto komuniciranje o različnih vidikih pandemije. V ta namen to jesen organiziramo sklop okroglih miz, na katerih boste lahko pridobili verodostojna strokovna mnenja s področja različnih ved, kot so medicina, pravo, sociologija, filozofija, komunikologija in druge. Posnetke prvih dveh razprav na temo dilem o cepljenju si lahko ogledate na sledečih povezavah: Dileme o cepljenju: študenti študentom (4. 10.) ter profesorji študentom (5. 10.)

Iz preteklih let vemo, da zaprtje javnega življenja pušča široke družbene in osebne psihosocialne posledice. Mladi in študentska populacija ste skupina, ki se soočate s številnimi izzivi, povezanimi z negotovostmi bivanja v Ljubljani, dostopa do študentskega dela in študentskega življenja. Vse našteto lahko ustvarja občutek socialne osamljenosti. Znaki stiske lahko vključujejo nespečnost, pomanjkanje motivacije za študij, anksioznost in depresijo. Na UL take stiske študentk in študentov dobro poznamo, zato vam pomoč že nudimo prek Psihosocialne svetovalnice za študent(k)e, nekaj prvih napotkov o soočanju ob nastalih spremembah pa najdete tukaj. Pripravljamo tudi novo svetovalno središče, ki vam bo stalo ob strani tekom študija.

Bodite torej pozorni na znake stiske pri sebi in drugih. Ne odlašajte in stopite do nas. Če opazite stiske pri drugih, stopite do njih in jim svetujte enako. Še posebej to velja za tuje študentke in študente, za katere je breme dvojno; ob pandemiji se soočate še z izzivom življenja v novi državi. Tudi za vas smo tu z našimi svetovalnicami, na katere se lahko obrnete, če potrebujete pogovor.

Najučinkovitejša pot, da omilimo stiske, povezane z možnim zaprtjem univerz v prihodnosti, je cepljenje. Še naprej vam bomo omogočali, da boste o morebitnih dvomih lahko odkrito in varno razpravljali z drugimi študentkami in študenti ter znanstvenicami in znanstveniki naše univerze. Nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov smo za vas zbrali na tem mestu. Dokler ne premagamo epidemije pa pazimo nase in na vse v svoji bližini; spoštujmo načela odgovornega ravnanja z nošenjem mask in pravili PCT; zaupajmo v znanstveno skupnost, katere del smo, in se veselimo druženja v živo.

Vodstvo UL