Datum objave: 28.10.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V skladu s spremembami in dopolnitvami vladnega Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 so za izobraževalne ustanove uvedene spremembe zlasti pri dokazovanju izpolnjevanju pogoja T. Od 1. novembra je za zaposlene obvezno testiranje na 48 ur, študentke in študenti pa se morajo testirati dvakrat na teden v enakih presledkih. Prav tako je obvezno nošenje mask, tudi če vse osebe izpolnjujejo pogoja PC. Upoštevati je treba tudi vse ostale preventivne ukrepe (razkuževanje rok, prezračevanje …).

P – Preboleli

Pogoj prebolelosti se dokaže:

  • z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni.

C- Cepljeni

Pogoj cepljenosti se dokaže:

  • z digitalnim covid potrdilom EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (EU DCP);
  • z digitalnim covid potrdilom tretje države v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku.

Potrdilo mora izkazati, da je oseba prejela:

  • drugi odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca in cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca ali kombinacijo dveh predhodno naštetih cepiv. Dokazilo se pridobi takoj po prejetem drugem odmerku;*
  • prvi odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag. Dokazilo se pridobi z dnem cepljenja.

Za tiste, ki lahko izkažejo prebolelost in so se v obdobju do 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepili z enim od naštetih cepiv, zadostuje že en odmerek. Status cepljenega pridobi oseba od dneva prejema cepiva.

T – Testirani

Pogoj testiranosti za študentke, študente, zaposlene se dokaže:

  • s samotestiranjem (zaposleni na 48 ur, študentke in študenti dvakrat na teden v enakih presledkih),
  • s hitrim testiranjem (zaposleni na 48 ur, študentke in študenti dvakrat na teden v enakih presledkih).

Študentke, študenti (domači in mednarodni) dobijo brezplačne teste za samotestiranje v lekarni. Zaposleni dobijo brezplačne teste na delovnem mestu.

Za podrobnejša navodila spremljajte obvestila vaše fakultete oz. akademije.