Datum objave: 04.11.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektorjeva nagrada je tradicionalno tekmovanje, ki spodbuja inoviranje na Univerzi v Ljubljani in pomaga inovatorjem na poti do trga. Že drugo leto zapored smo tekmovanje razdelili v dve kategoriji: 1. kategorijo študentk in študentov, alumen in alumnov in 2. kategorijo raziskovalk in raziskovalcev, redno zaposlenih na Univerzi v Ljubljani.

Trije najbolj prodorni v vsaki kategoriji bodo prejeli priznanja in nagrade (1. mesto 3000 evrov, 2. mesto 2000 evrov, 3. mesto 1000 evrov). Rektorjeva nagrada je skupen projekt Univerze v Ljubljani (UL) in Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja (LUI), ki je namenjen zaposlenim na UL, raziskovalkam in raziskovalcem, pedagoškim delavkam in delavcem, študentkam in študentom ter alumnom UL. 

Vsi prijavljeni so se lahko udeležili delavnic, kjer so spoznali, kako oblikovati poslovno idejo in jo učinkovito predstaviti ter kako zaščititi intelektualno lastnino. Konec oktobra je potekalo polfinalno tekmovanje, na katerem so se tekmovalci predstavili pred ožjo strokovno komisijo. Ta je v vsaki kategoriji izbrala šest finalistov, ki bodo svoje ideje predstavili 11. novembra 2021. Neposreden prenos dogodka si lahko ogledate v četrtek, 11. novembra 2021, ob 17. uri na Facebook profilu Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja.

KRATKE PREDSTAVITVE FINALISTOV – kategorija študentke in študenti ter alumni

TapLock – pametna ključavnica za kolo

Člani podjetniške skupine: Gal Likar, Žiga Andrejc, Urh Smrkolj, Jakob Jenko (vsi s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani)

TapLock je ključavnica za kolo, ki uporablja BLE brezžično tehnologijo za komunikacijo s pametnim mobilnim telefonom in z uporabo strojnega učenja omogoča razpoznavanje vzorcev tresljajev za odklepanje kolesa. Omogoča tudi beleženje lokacije zaklepanja ključavnice. Prednosti so predvsem v inovativnem in preprostem zaklepu, uporabniku prijazni in dojemljivi aplikaciji, ki omogoča tudi vključevanje uporabnikov v skupnost in enostavnejše deljenje kode. Hkrati uporabniku nudi pregled nad lokacijo kolesa, stanje naprave in podobno. Projekt predstavlja novo generacijo pametnih ključavnic, ki za svoje delovanje uporabljajo strojno učenje.

AVA Diagnostics

Član podjetniške skupine: Erazem Kos (Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani)

Nevroradiologi uporabljajo metode in programe, ki omogočajo prikaz slike zgolj v obliki 2D rezin. To pomeni, da v primeru slike velikosti 560 x 560 x 140 v najboljšem primeru vidijo 0,7 % celotne slike naenkrat. Za zaznavanje anevrizem in vrednotenje njihove 3D oblike na osnovi 2D rezin je zato potrebna dobra mentalna prestava, kar zahteva veliko časa (do 15 min na eno MRA sliko), hkrati pa se ta predstava glede na izkušnje lahko precej razlikuje med nevroradiologi.

Inovacija je računalniški program, ki na 3D MRA slikah glave omogoča odkrivanje možnih lokacij anevrizem z visoko občutljivostjo (> 95 % vseh anevrizem), analizo oblike anevrizem in napovedovanje tveganja prihodnje rupture. Ključni sestavni deli so programski moduli, razviti z metodami umetne inteligence in strojnega učenja. To so: modul za (1) zaznavanje anevrizem, (2) razgradnjo žilja, (3) razgradnjo anevrizem, (4) analizo značilnic oblike anevrizem, in (5) za oceno tveganja prihodnje rupture anevrizem. Program je opremljen tudi z grafičnim vmesnikom, ki omogoča 3D prikaz izoliranega ožilja, 2D prikaz posameznih rezin 3D slike in ročne ali samodejne meritve dimenzij relevantnih anatomskih struktur, kar poveča objektivnost vrednotenja oblike anevrizme in posledičnega odločanja o nadaljnjem zdravljenju. 

Iniciativa za tuje študente

Članice podjetniške skupine: Marija Jeremič in Miljana Ivanović (obe s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani), Gea Anić (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani)

Iniciativa za tuje študente želi v Sloveniji vzpostaviti prvo učinkovito skupnost tujih študentov. Ima več pomembnih funkcij. V nenehnem stiku je z mediji in se po najboljših močeh trudi obveščati javnost glede situacije tujih študentov v času spremembe Zakona o tujcih. Še pomembnejša funkcija Iniciative za tuje študente je biti “servis” za tuje študente. Usmerja jih glede dokumentacije, ki je nujno potrebna za njihovo življenje v Sloveniji. Pošilja jih na prave naslove, jih obvešča o spremembah zakonodaje in išče študentske sobe tistim študentom, ki se ne znajdejo v slovensko-govorečem okolju. Usmerja, ko pride do spora s profesorji in če je potrebno priskrbi pravno pomoč. Bori se proti diskriminaciji ter usmerja pozornost javnosti na institucionalno diskriminacijo, ki jo obenem ostro obsoja.

Iniciativa za tuje študente že ima Instagram profil @iniciativa_tuji_studenti_slo ter Facebook profil Iniciativa za tuje študente. Vzpostavila je tudi mailing listo za svoj spletni novičnik. Po omenjenih komunikacijskih kanalih objavljajo intervjuje s tujimi študenti, izjave ter pomembne informacije o zakonih in težavah tujih študentov.

Veggie Bombs

Članice podjetniške skupine: Ivana Turnšek (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani), Patricija Kunstek (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani,) Kaja Črepinšek (diplomirana sanitarna inženirka)

Veggie bombs so okusen in polnovreden veganski prigrizek, ki temelji na zelenjavi, stročnicah, oreških in polnozrnatih žitih. Najdemo ga v treh okusih - špinača, rdeča pesa in korenček. Z izdelkom želijo članice podjetniške skupine rešiti problem nezdravega prehranjevanja, ki nastane zaradi pomanjkanja časa za pripravo in zaužitje polnovrednega obroka v vsakdanjiku ljudi z natrpanim delovnikom. Ti obroke namreč pogosto nadomeščajo z nezdravimi prigrizki. Veggie bombs odlikuje odlična hranilna sestava. So vir prehranskih vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov ter so brez aditivov. Primerne so za študente, poslovneže, športnike, starejše ter rešitev za vse, ki jim v dnevu zmanjka časa za pripravo hranilnega obroka. Barvitost kroglic bo navdušila tudi otroke. Veggie bombs poskrbijo tako za zdravje kot tudi za naravo, saj so pakirane v 100 % reciklirano papirnato embalažo. 

Izdelka trenutno še ni na trgu, saj so članice podjetniške skupine še v fazi iskanja proizvodnih prostorov. V tem času nameravajo s pomočjo intervjujev strank izpopolniti izdelek in oblikovati podjetniško strategijo za vstop na slovenski in tuji trg.

PsyBit

Člana podjetniške skupine: Eva Esih (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani; MSc in Learning and Development in Organisations (Maastricht University)) in Urh Kovačič (Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani; MSc in Strategic Corporate Finance (Maastricht University))

Orodje PsyBit združuje mehko plat humanističnih ved z modernimi tehnologijami prihodnosti. Gre za digitalno programsko orodje, ki z avtomatiziranimi komponentami psihološkega testiranja in prediktivne analitike upravljanja človeških virov organizacijam pomaga izbrati optimalnega kandidata, kasneje pa spremlja ter opozarja na njegovo stanje motivacije, zadovoljstva in predanosti posamezni organizaciji. Z uporabo spletne platforme PsyBit bo mogoče prepoznati razloge za nezadovoljstvo in slabo počutje zaposlenih, možno pa bo tudi oceniti verjetnost odhoda zaposlenega v prihajajočem obdobju.

Z implementacijo digitalnega kadrovskega orodja, ki zajema teste sposobnosti, teste specifičnih zmožnosti in znanj, vprašalnike za oceno osebnosti ter krajšo video predstavitev kandidata (video intervju), bodo organizacije pridobile vse relevantne informacije o kandidatu, prihranile čas in denar ter povečale ujemanje med organizacijo in njihovimi zaposlenimi. Z uporabo orodja PsyBit se bodo poleg navedenega povečale tudi točnost, objektivnost, pravičnost in enakopravnost zaposlitvenih procesov. Orodje PsyBit prinaša ugodnosti tudi za zaposlene, saj se bo z uporabo spletne platforme dvignila kakovost delovnih mest – povečala se bosta zadovoljstvo in motivacija zaposlenih, izboljšala njihovo splošno počutje in mentalno zdravje ter posledično tudi delovna produktivnost in učinkovitost.

Pufer za izvedbo PCR testov SARS-CoV-2 na vzorcu sline

Članice podjetniške skupine: mag. Eva Rajh (Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani, Kemijski inštitut), Katarina Pivko (Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani), dr. Mojca Benčina (Kemijski inštitut), dr. Maruša Bizjak (Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani)

Pufer je inovacija za stabilizacijo virusne RNA, združljiv z reakcijami RT-qPCR in RT-LAMP za diagnosticiranje SARS-CoV-2 v vzorcih sline. Ta proces ne zahteva predhodne izolacije RNA, kar izrazito skrajša čas obdelave vzorcev. Poleg tega inovacija rešuje probleme nedostopnosti komercialnih kompletov za ekstrakcijo RNA in zahtevo po zdravstvenem delavcu za odvzem brisov iz nosnega žrela. Pufer ponuja dostopnejše in uporabniku prijaznejše (neinvazivno) testiranje prisotnosti okužbe s SARS-CoV-2. Test je cenejši od običajnega testa RT-qPCR in zahteva manj opreme. Diagnostična občutljivost in specifičnost sta bili določeni na vzorcih sline zbranih na COVID točki.

Sestava pufra, ki bo kmalu zaščitena s patentno prijavo, ter njegova uporaba za diagnostiko sta nova. Tehnologijo se lahko prilagodi še za detekcijo RNA in DNA drugih virusov iz sline. Inovacija omogoča izjemno orodje za učinkovito in neinvazivno detekcijo virusov pri morebitnih epidemijah/pandemijah v prihodnosti. Je rezultat sodelovanja Kemijskega inštituta, Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani in Nacionalnega inštituta za biologijo. Pripomoglo je tudi več ustanov, kot sta: NMP ZD Jesenice in NLZOH, Ljubljana. Raziskovalna skupina, ki je s svojim delom ključno prispevala k razvoju inovacije je v sestavi: mag. Eva Rajh, mag. Tina Šket, mag. Arne Praznik, dr. Petra Sušjan, izr. prof. dr. Mojca Benčina, prof. dr. Roman Jerala (vsi Kemijski inštitut); doc. dr. Alenka Šmid, asist. dr. Dunja Urbančič, prof. dr. Irena Mlinarič-Raščan (vse Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani); dr. Polona Kogovšek, mag. Tina Demšar, dr. Mojca Milavec (vse Nacionalni inštitut za biologijo).

KRATKE PREDSTAVITVE FINALISTOV – KATEGORIJA RAZISKOVALKE IN RAZISKOVALCI

SIMBA - Sočasna detekcija protimikrobnega in protibiofilmskega delovanja

Članice podjetniške skupine: izr. prof. dr. Anja Klančnik, asist. dr. Meta Sterniša (obe z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani), viš. znan. sod. dr. Jerica Sabotič (Institut Jožef Stefan)

Naraščajoča pojavnost bakterij, odpornih proti antibiotikom, je pomemben svetovni javnozdravstveni problem. Ker protimikrobna zdravila zavirajo ali preprečijo rast bakterij, sprožijo razvoj mehanizmov odpornosti pri bakterijah. Po drugi strani imajo lahko zdravila tudi specifično delovanje preprečevanja tvorbe biofilmov. Biofilmi so prevladujoča oblika rasti bakterij v naravnem okolju in jim omogočajo preživetje v neugodnih razmerah. Učinkovine s protibiofilmskim delovanjem ne vplivajo na rast bakterij, temveč na različne faze nastanka biofilma, kot so npr. pripenjanje, gibljivost ali interakcije med bakterijami. Zato je za uspešno obvladovanje bakterijskih okužb zelo pomembno iskanje zdravil, ki zavirajo nastanek biofilma in ne vplivajo na rast bakterij. Take inovativne strategije zmanjšujejo naraščanje pojava odpornih mikroorganizmov in predstavljajo rešitev za ta svetovni javnozdravstveni problem.

Izum omogoča sočasno detekcijo protimikrobnega in protibiofilmskega delovanja velikega števila zdravil in razkužil in predstavlja metodološko novost. Prav zato je nepogrešljiv za presejalne namene pri iskanju novih zdravil za bakterijske okužbe. Omogoča ožji izbor razvoja zdravil, ki vključujejo inovativne strategije delovanja ter zmanjšujejo možnost razvoja odpornosti mikroorganizmov proti novim zdravilom in razkužilom. Izum Simba omogoča sočasno visokozmogljivo detekcijo protimikrobnega in protibiofilmskega delovanja preiskovanih zdravil prek spremljanja rasti bakterij rodu Salmonella.

Inovativni potresni pridrževalci

Člani podjetniške skupine: dr. Blaž Zoubek (Spektral – odcepljeno podjetje v ustanavljanju), prof. dr. Matej Fischinger in prof. dr. Tatjana Isaković (oba s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani)

Potresi v L’Aquili (2009) in v pokrajini Emilia - Romagna (2012) v Italiji ter nedaven potres v Petrinji na Hrvaškem (2020), ki so bili po intenziteti primerljivi s projektnimi potresi v Sloveniji, so jasno pokazali, da so lahko sistemi montažnih industrijskih objektov z betonskimi fasadami zelo ranljivi, ko so izpostavljeni močni potresni obtežbi. Padec ali zvrnitev več ton težkih fasadnih panelov v primeru porušitve obstoječih stikov lahko ogrozi življenja ljudi znotraj in v okolici tovrstnih objektov. Glede na to, da armiranobetonski montažni objekti predstavljajo precejšen del industrijske in poslovne infrastrukture, tako v Sloveniji kot tudi drugod po Evropi, poškodbe in porušitve panelov lahko povzročijo tudi veliko neposredno in posredno materialno škodo.

Na Katedri za konstrukcije in potresno inženirstvo (KKPI) Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (UL FGG) so razvili poseben sistem varovanja fasadnih panelov s tako imenovanimi pridrževalci, ki so sestavljeni iz sintetičnih vrvi ter sidrnih elementov. Pridrževalce so zasnovali tako, da se aktivirajo potem, ko odpove primarni pritrdilni sistem panelov, in sicer s ciljem, da preprečijo padce več ton težkih fasadnih panelov. To je tako imenovana druga linija obrambe, ki lahko učinkovito prepreči človeške žrtve, škodo na opremi, škodo na skladiščenih izdelkih oziroma drugo posredno ali neposredno gospodarsko škodo. Namenjena je predvsem zaščiti fasad v obstoječih stavbah, vendar se lahko uporabi tudi v različnih vrstah novih konstrukcij.

SMART AGRO

Člani podjetniške skupine: doc. dr. Emilija Stojmenova Duh, mag. Jure Verhovnik, Aleksander Hrastič, Monika Bogataj, Franc Drobnič, Gregor Balkovec, Jure Trilar, Argene Superina, dr. Nina Cvar (vsi s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani)

Projekt se osredotoča na reševanje problema nezadostne tehnološke in ekonomske učinkovitosti pri upravljanju kmetijskih zemljišč ter na zagotavljanje zmanjšanja pritiskov kmetijstva na okolje (ekološko kmetijstvo). Kmetijstvo 4.0 in pametno kmetovanje imata temeljno vlogo pri okoljski trajnosti in kmetijskih praksah. Digitalne inovacije povzročajo revolucijo v agroživilski verigi v Evropski uniji in širše. Uspeh kmetijskega poslovanja je vse bolj odvisen od sposobnosti zbiranja in izkoriščanja velike količine podatkov, ki bodo nastali predvsem za doseganje nadzora nad stroški in povečanje kakovosti proizvodnje.

Inovacija/rešitev SMART AGRO (plug-in sistem) temelji na celovitem zbiranju podatkov (senzorji, droni, sateliti), računalniškem programu, ki omogoča analizo zajetih podatkov ter oblikovanje predlogov za preprečitev škodnega primera. Sprejem podatkov in predlogov za preprečitev škodnega primera bo omogočen skozi platformo, ki uporabnikom na hiter, pregleden in enostaven način sporoča stanja in predloge. S tem se poveča učinkovitost kmetij. Trenutne rešitve na trgu so parcialne in ne omogočajo tako obsežnega zajema podatkov (senzorika, droni sateliti) ter ne nudijo tako dobre izkušnje kupca. Novi modul za napovedovanje bo kot glavni rezultat projekta spremljal vpliv na dejansko porabo in učinkovitost uporabe fitofarmacevtskih sredstev in vode.

EASE - napredni sistem za hlajenje elektronskih naprav

Člani podjetniške skupine: dr. Luka Lorbek, Luka Porenta, Klemen Hvala in prof. dr. Andrej Kitanovski (vsi s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani)

Uveljavljene metode hlajenja elektronskih naprav so dosegle svoj limit. Z nadaljnjim povečevanjem generirane toplote v mikroprocesorjih in drugih integriranih vezjih bo to toploto vedno težje odvajati. Hladilni sistemi bodo posledično zasedali še več prostora, potratni bodo in neučinkoviti. EASE je napredni hladilni sistem z večjo sposobnostjo hlajenja v primerjavi z obstoječimi tehnologijami. Primarno je namenjen hlajenju elektronskih naprav, ki se trenutno hladijo z vodo. To so toplotno najzahtevnejše naprave, kot npr. vrhunski procesorji, grafične kartice in IGBT moduli. Izum temelji na inovativnem termodinamičnem ciklu, zaradi česar je zmožen odvesti približno 300 % več toplote kot primerljiv vodni hladilnik. Pri tem bi bil lahko bolj kompakten in naprave hladil na nižje temperature. Obenem je zasnovan na način, da lahko uporabniki prehod na to tehnologijo opravijo z menjavo samo dveh komponent obstoječega vodnega hladilnika, zato je uporaba možna tudi za nadgradnjo že obstoječih vodnih hladilnih sistemov. Poleg hlajenja elektronskih naprav bi se lahko uporabil tudi za hlajenje laserjev, baterij v e-mobilnosti ter drugih aplikacij, kjer se trenutno uporablja vodno hlajenje.

Prototipni elektroporator visokofrekvenčnih bipolarnih pulzov

Člani podjetniške skupine: doc. dr. Matej Reberšek, prof. dr. Damijan Miklavčič, asist. dr. Eva Pirc (vsi s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani)

Elektroporacija je metoda, ki z električnimi pulzi začasno poveča prepustnost celične membrane. S to metodo se lahko vnaša zdravilne učinkovine v celico (kemoterapija), vnaša DNK (genska terapija) in lokalno sproži celično smrt (ablacija).

Na področju razvoja elektroporacijskih tehnologij so v sklopu dela v Laboratoriju za biokibernetiko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani člani podjetniške skupine razvili visokofrekvenčni elektroporator HF-EP. Elektroporatorji, ki so trenutno na trgu, generirajo 100 μs-100 ms pulze, ki so zaradi vzdraženja bolečinskih receptorjev in mišičnih kontrakcij za paciente zelo boleči. Naredili so prvo humano študijo na svetu, ki potrjuje, da visokofrekvenčni 1 μs bipolarni pulzi signifikantno zmanjšajo mišične kontrakcije in bolečino. Njihov laboratorijski HF-EP je edina naprava, ki omogoča generiranje elektroporacijskih pulzov na celotnem področju visokofrekvenčne elektroporacije. Je uporabniku prijazna naprava z enostavnim načinom vnosa želenih parametrov elektroporacijskega pulza. S hitrim razvojem visokofrekvenčne tehnologije pri uporabi elektroporacije za srčno ablacijo in vstopom tehnologije v druga medicinska področja nastaja vrzel na področju visokofrekvenčne raziskovalne in klinične opreme. V 1. in 2. fazi z laboratorijskim in veterinarskim HF-EP rešujejo problem raziskovalcem in veterinarjem, ki si želijo raziskovati na področju visokofrekvenčne elektroporacije, vendar nimajo primerne opreme. V 3. fazi rešujejo problem proizvajalcem medicinskih elektroporatorjev, ki v svoje produkte želijo vgraditi visokofrekvenčno tehnologijo, a je še niso usvojili.