Datum objave: 08.11.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V skladu z novim Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 so uvedene novosti zlasti pri dokazovanju izpolnjevanja pogoja PCT in nošenju mask. Pri dokazovanju pogoja PCT je treba pokazati tudi osebno izkaznico. Maske iz blaga niso več dovoljene, obvezna je uporaba kirurških mask ali mask tipa FFP2. Upoštevati je treba tudi vse ostale preventivne ukrepe (razkuževanje rok, prezračevanje …).

P – Preboleli

Pogoj prebolelosti se dokaže:

 • z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni.

C- Cepljeni

Pogoj cepljenosti se dokaže:

 • z digitalnim covid potrdilom EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (EU DCP);
 • z digitalnim covid potrdilom tretje države v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR, ki vsebuje vsaj enake podatke kot EU DCP in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku.
 • z dokazilom o cepljenju zoper COVID-19, ki dokazuje, da ste prejeli:
  • drugi odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali cepiva Covishieldproizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te alineje. Dokazilo se pridobi takoj po prejetem drugem odmerku;
  • odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag. Dokazilo se pridobi z dnem cepljenja.

Za tiste, ki lahko izkažejo prebolelost in so se v obdobju do 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepili z enim od naštetih cepiv, zadostuje že en odmerek. Status cepljenega pridobi oseba od dneva prejema cepiva.

T – Testirani

Pogoj testiranosti se dokaže:

 • zaposlene, zaposleni
  • s testom HAG in testom HAG za samotestiranje, ki nista starejša od 48 ur;
 • študentke, študenti
  • s testiranjem trikrat na teden s testi HAG za samotestiranje v prostorih visokošolskega zavoda.

Študentke, študenti (domači in mednarodni) dobijo brezplačne teste za samotestiranje v lekarni. Zaposleni dobijo brezplačne teste na delovnem mestu.

Za podrobnejša navodila spremljajte obvestila vaše fakultete oz. akademije.