Poziv rektorja Univerze v Ljubljani k zaupanju v znanost, cepljenje in upoštevanje ukrepov v boju proti virusu covid-19

Datum objave: 12.11.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na Univerzi v Ljubljani z vso resnostjo spremljamo potek epidemije covida-19 v Sloveniji. Žalosti nas, da smo se kot družba razcepili in kot kaže v veliki meri izgubili zaupanje v znanost – tisto znanost, ki nam je omogočila, da danes živimo zdravo 90 let in dlje, da otroci ne umirajo več zaradi nalezljivih bolezni, pa tudi, da smo danes s pomočjo spleta povezani s celim svetom. Med drugim se vozimo v avtomobilih in roboti opravljajo že marsikatero težavno delo namesto nas.

Z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje v našem zdravstvenem sistemu, ki se nam dobesedno ruši pred lastnimi očmi zaradi neodgovornih ravnanj v slovenski družbi. Nerazumljivo je, da smo ob fotografijah prepolnih bolnišnic in oddelkov za intenzivno zdravljenje, posnetkih preobremenjenih in izčrpanih zdravstvenih delavk in delavcev, še vedno priča zanikanju resnosti bolezni in nasprotovanju ukrepom, s katerimi bi lahko pomagali drug drugemu in tako celotni družbi. Z neodgovornim družbenim ravnanjem smo slovensko družbo pripeljali na rob zloma, ko zdravstveni sistem ne more več vsem zagotavljati potrebne zdravstvene oskrbe, zaradi česar se bodo posledice kazale še leta po končani epidemiji.

Na Univerzi v Ljubljani izrekamo solidarnost celotni zdravstveni stroki, ki se v teh, morda najtežjih časih za slovensko zdravstvo, po najboljših močeh trudi pomagati vsem, ki pomoč potrebujejo. Ob vsem tem zdravstveno osebje doživlja še žalitve, napade in osebne diskreditacije, kar je zavržno in nevredno življenja v sodobni, civilizirani družbi, kar bi Slovenija morala biti.

Na Univerzi v Ljubljani zaupamo v znanost, saj jo tudi sami ustvarjamo. Nobenega dvoma ni, da imamo v rokah orodje, ki nam lahko pomaga v boju proti zahrbtnemu virusu. S cepljenjem lahko najučinkoviteje zmanjšamo pritisk na bolnišnice ter druge zdravstvene ustanove in tako zdravstvenemu sistemu dopustimo, da čim več ljudem omogoči potrebno zdravstveno oskrbo.

Zdaj ni čas za sebičnost. Imejmo posluh za sočloveka in dobro vseh nas. Upoštevajmo ukrepe za zajezitev bolezni in poskrbimo za zdravje nas samih in svojih bližnjih – s cepljenjem. Skozi celotno zgodovino človeštva smo se čez težke trenutke prebili le kot skupnost, ki je delovala povezano. Zato vas pozivam: stopimo spet skupaj, začnimo ponovno zaupati v znanost in pomagajmo zdravstvenim delavkam in delavcem, da bodo oni lahko pomagali nam.

Prof. dr. Gregor Majdič,
rektor Univerze v Ljubljani