Datum objave: 17.11.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je v okviru festivala UNI.MINDS razglasil letošnje prejemnice in prejemnike sredstev razpisa Inovacijskega sklada UL.

Inovacijski sklad Univerze v Ljubljani sofinancira obetavne inovativne projekte v višini do 25.000 € in jim pomaga do višje stopnje tehnološke pripravljenosti. Sklad je UL vzpostavila z namenom lajšanja komercializacije tehnologij in z njim omogoča ekipam, ki na UL razvijajo inovativne rešitve, da te približajo industrijskim partnerjem oz. trgu.

Izmed 13 prijavljenih ekip, kar je štiri več kot lansko leto, je ocenjevalna komisija za sofinanciranje izbrala 5 projektov:

 1. Razvoj zdravil za zdravljenje kognitivnih motenj pri psih
  Projekt razvija ekipa Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani: prof. dr. Stanislav Gobec, asist. dr. Urban Košak, doc. dr. Damijan Knez.
   
 2. Probiotik Bacillus subtilis za povečanje rasti in izboljšanje kvalitete piščancev
  Projekt razvija ekipa Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani: prof. dr. Ines Mandič Mulec, dr. Katarina Šimunović, doc. dr. Polonca Štefanič, dr. Andi Erega, prof. dr. Anja Klančnik, prof. dr. Sonja Smole Možina.
   
 3. Razvoj lahkih in naprednih komponent pogonskih sklopov
  Projekt razvija ekipa Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani: asist. dr. Damijan Zorko, asist. dr. Borut Černe, doc. dr. Zoran Bergant.
   
 4. Širokospektralne protibakterijske učinkovine
  Projekt razvija ekipa Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani: prof. dr. Marko Anderluh, doc. dr. Martina Hrast.
   
 5. Protipotresni pridrževalci za varovanje fasadnih panelov
  Projekt razvija ekipa na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani: prof. dr. Tatjana Isaković, prof. dr. Matej Fischinger, dr. Blaž Zoubek.

Projekti, izbrani za sofinanciranje, bodo prejeli sredstva bodisi za pripravo študije izvedljivosti bodisi priprave raziskava trga, za delujoč prototip, za potrditev delovanja tehnologije v industrijskem/ kliničnem okolju oziroma za vzpostavitev odnosov z relevantnimi podjetji.

Z vsemi ekipami, ki so se prijavile na razpis Inovacijskega sklada, bo Pisarna za prenos znanja UL sodelovala pri njihovih aktivnostih, povezanih z razvojem in približevanjem rešitev bližje trgu in industrijskim partnerjem.

Kratke informacije o Inovacijskem skladu:
Proračun 2021: 70.000 EUR
Velikost posameznih projektov: med 5.000 in 25.000 EUR.
Spletna stran inovacijskega sklada UL

Dodatne informacije:
Jana Šav,