Datum objave: 24.11.2021

Kategorija: Eutopia

Zveza evropskih univerz EUTOPIA ponosno sporoča, da se ji je pridružila deseta članica. Univerza Babeș-Bolyai v Cluju (Romunija), ki jo zastopa rektor prof. Daniel David, je uradno podpisala pristop desete partnerice k zvezi EUTOPIA.

Po prvem širitvenem valu sredi septembra 2021, v okviru katerega so se v konzorcij vključile Univerza Ca’Foscari v Benetkah, Univerza NOVA v Lizboni in Tehniška univerza v Dresdnu, zveza EUTOPIA krepi obseg izmenjav, sodelovanja, mobilnosti in skupnih projektov s pristopom ene najstarejših in najprestižnejših visokošolskih institucij v Vzhodni Evropi.

UBB je od ustanovitve leta 1581 del mozaika referenčnih univerz v Romuniji. Z več kot 55 tisoč študenti in člani osebja v 15 krajihin 11 pokrajinah se UBB po globalnih razvrstitvenih lestvicah in lestvicah po področjih uvršča med najboljše v državi. Leta 2021 je QS STAR BBU razglasil za prvo univerzo „svetovnega razreda“ (QS*****) v Romuniji. 

Izjemen vidik delovanja BBU predstavlja poučevanje, ki poteka v štirih jezikih, in sicer romunščini, madžarščini, nemščini ter angleščini, kar kaže večkulturno dediščino v samem srcu njene identitete. 

Glede vključitve BBU v zvezo EUTOPIA je njen rektor prof. Daniel David povedal:

„Kot globalna univerza, znana po svojih rezultatih, velikosti in tradiciji, je BBU inovatorka na državnem in mednarodnem akademskem področju. BBU je že vpeta v vrhunske mednarodne raziskovalne ter izobraževalne programe z dvojno diplomo/več diplomami, pri čemer sodeluje z velikimi mednarodnimi konzorciji in vzpostavlja inovativne povezave z družbo (z nacionalnimi in mednarodnimi akterji) ter se vključuje v oblikovanje politik na področju mednarodne znanosti (tj. skozi ugledne organizacije, kot je GUILD). Nov status članice zveze evropskih univerz EUTOPIA bo utrdil vlogo BBU’ in njeno poslanstvo, da prispeva k preoblikovanju področja evropskih univerz onkraj že obstoječih mehanizmov BBU. Zelo sem se razveselil vabila k pristopu k zvezi EUTOPIA, ki smo ga z veseljem sprejeli. Do zdaj smo prejeli več podobnih vabil evropskih zvez, vendar pa so nas moč članic zveze EUTOPIA ter njihova vizija, strategija in programi prepričali, da postanemo del te zveze, v okviru katere bomo lahko prispevali pomembno akademsko vrednost.“ 

***

EUTOPIA je ambiciozna zveza 10 podobno mislečih univerz, ki so se pripravljene preobraziti, sestavljajo pa jo: Univerza Babeș-Bolyai v Cluju (Romunija), Univerza Vrije v Bruslju (Belgija), Univerza CY Cergy v Parizu (Francija), Univerza Ca’Foscari v Benetkah (Italija), Tehniška univerza v Dresdnu (Nemčija), Univerza v Göteburgu (Švedska), Univerza v Ljubljani (Slovenija), Univerza NOVA v Lizboni (Portugalska), Univerza Pompeu Fabra v Barceloni (Španija) in Univerza v Warwicku (Združeno kraljestvo). Teh deset pionirk skupaj si prizadeva zgraditi univerzo prihodnosti.

Vsaka univerza ima več kampusov, ki so tesno povezani s svojimi območji. S skupnostmi, v katerih delujejo, institucionalnimi strukturami in lokalnimi podjetji imajo vzpostavljene trdne vezi. Poslanstvo zveze EUTOPIA je dolgoročno oblikovati edinstveno in drzno zvezo transformativnih in angažiranih institucij. Študenti, raziskovalci in drugo osebje iz zveze EUTOPIA skupaj gradijo nov akademski model, ki odraža odprto in združeno Evropo, ki spoštuje svoje državljane in okolje. 

Junija 2019 je bila zveza EUTOPIA v okviru razpisa Evropske komisije za novo pobudo Evropske univerze izbrana kot eden prvih 17 zmagovalnih projektov za vzpostavitev evropskega visokošolskega prostora.