Datum objave: 28.02.2022

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Evropska univerzitetna zveza EUTOPIA zaskrbljeno opazuje poslabšanje razmer v Ukrajini in silovite napade, ki jih prevladujoče ruske vojaške sile izvajajo na državo in njene prebivalce z vseh strani hkrati. Obsojamo nasilje, ki je nadomestilo diplomatski dialog, ki bi moral potekati med stranema, vpletenima v konflikt. 

Kot evropska univerzitetna zveza zagovarjamo mir in evropske vrednote, ki so nezdružljive z nasilnim vsiljevanjem prevlade. Vojna je katastrofalen dogodek, ki ubija ljudi, uničuje infrastrukturo, spodkopava zaupanje ter vodi do nazadovanja svobode misli, poučevanja in skupne izgradnje boljšega demokratičnega sveta z mladimi generacijami študentk, študentov in raziskovalk, raziskovalcev.

Izbruh vojne dojemamo kot nevarnost, ki ogroža ravnovesje na celini, skupne institucije in načela, ki so jih naše države skupaj razvijale desetletja. V akademskih krogih proučujemo, razumevamo, vrednotimo in ocenjujemo resničnost brez meja in smo zavezani pomagati družbam pri premagovanju njihovih težav. V zvezi EUTOPIA smo zavezani k akademskemu sodelovanju in znanstveni diplomaciji kot učinkovitima vzvodoma za prekinjanje destruktivnih ciklov.

Naše univerze na različne načine sodelujejo pri zagotavljanju pomoči Ukrajincem, ki to potrebujejo. Menimo, da so potrebna večja prizadevanja prav vsakega od nas, če želimo, da dobro in človečnost prevladata v narodih in med njimi. Zveza EUTOPIA po najboljših močeh podpira ukrajinske študentke, študente in osebje univerz. Prav tako izražamo podporo akademskim skupnostim v Rusiji, ki izražajo svoje nasprotovanje temu nasilju.

Z mislimi smo pri študentkah, študentih, akademkinjah, akademikih in strokovnjakinjah, strokovnjakih, ki doživljajo stisko zaradi usode, ki je doletela njihove družine na vojnih območjih. V srcih smo povezani z vami.

Daniel David, rektor Univerze Babes-Bolyai
Romain Meeusen, prorektor za področje internacionalizacije, v imenu rektorja Univerze Vrije v Bruslju
Tiziana Lippiello, rektorica Univerze Ca' Foscari v Benetkah
François Germinet, predsednik univerze CY Cergy Paris Université, namestnik predsednice zveze EUTOPIA
Eva Wiberg, predsednica Univerze v Göteborgu, predsednica zveze EUTOPIA
Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani
João Sàágua, rektor Univerze NOVA v Lizboni
Oriol Amat, rektor Univerze Pompeu Fabra v Barceloni
Ursula M. Staudinger, rektorica univerze Technische Universität Dresden
Stuart Croft, predsednik Univerze v Warwicku