Datum objave: 01.03.2022

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Po izjemno uspešni prvi akciji Srčna UL sta se Univerza v Ljubljani (UL) in Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) v luči ukrajinske vojne odločili, da bo tokratna, druga akcija namenjena pomoči študentkam in študentom s prizadetih območij, ki študirajo na UL. Pomagati je mogoče s kratkim telefonskim sporočilom na številko 1919 s ključno besedo SRCNAUL5 (prispevek 5 EUR) ali SRCNAUL10 (prispevek 10 EUR). Sredstva se lahko nakaže tudi na transakcijski račun ZPMS ali s sklenitvijo donatorske pogodbe. Več informacij je na voljo na spletni strani srcna.uni-lj.si.

Študentke in študenti s prizadetih območij so se znašli v hudi stiski; mnogi so odrezani od družin in prijateljev, komunikacija in finančna pomoč sta vse bolj oteženi. »Našim študentkam in študentom s kriznih območij bomo priskočili na pomoč na več načinov. Vesel sem, da bomo znova sodelovali z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in z akcijo Srčna UL poskrbeli za finančno in materialno pomoč prizadetim. Poleg tega bo med drugim naša psihosocialna svetovalnica študentkam in študentom nudila psihološko pomoč, v sodelovanju s pristojnimi državnimi organi iščemo rešitve za ureditev finančnega in pravnega statusa prizadetih študentk in študentov ter po potrebi njihovih družin,« pravi rektor UL prof. dr. Gregor Majdič.

»Spominjam se svojega študentskega življenja, zame je bilo to eno lepših obdobij v mojem življenju. Iz domačega in znanega okolja sem bila postavljena pred množico neznanih izkušenj. Ta preskok življenjskega ritma se mi je zdel res velik, le predstavljam si lahko, kako velik je šele, če študiraš daleč od doma. Druga kultura, jezik, navade … to so vedno veliki izzivi ne glede na starost. Je pa zagotovo bistvena razlika, ali se kot študent lahko ukvarjaš s študijem in si po dolgem predavanju s prijatelji privoščiš kosilo ali pa te ob tem skrbi, če boš imel dovolj denarja za bivanje, hrano in študijsko gradivo. Ukrajinski študenti pa se ne le sprašujejo, če bodo imeli dovolj denarja, skrbi jih, če bodo denar sploh imeli, saj so ostali na nek način odrezani od doma in podpore družine. Njihove misli zdaj zagotovo niso pri knjigah, ampak pri družinah, katerih prihodnost je negotova, in pri lastnem preživetju. Težko je spremljati nastalo situacijo, ki je doletela Ukrajino, in zavedamo se, da so ukrajinski študenti v resnično hudih stiskah. Vendar aktivacija Univerze v Ljubljani me navdaja z občutkom upanja in moči. Vesela sem, da ne čakamo na čudeže, ampak ukrepamo – skupaj! Resnično upam, da bomo lahko stiske ukrajinskih študentov čim bolj omilili in da bo vse skupaj čim prej za njimi,« pa dodaja generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna.

Vsi, ki želijo pomagati, lahko to naredijo s poslanim kratkim telefonskim sporočilom na številko 1919 s ključno besedo SRCNAUL5 (prispevek 5 EUR) ali SRCNAUL10 (prispevek 10 EUR). Sredstva je možno nakazati tudi na transakcijski račun ZPMS ali s sklenitvijo donatorske pogodbe. Več informacij je na voljo na spletni strani srcna.uni-lj.si.

Srčna UL

Pomoč prek SMS
Pošljite kratko telefonsko sporočilo na številko 1919 s ključno besedo SRCNAUL5 (prispevek 5 EUR) ali SRCNAUL10 (prispevek 10 EUR).

Nakazilo na transakcijski račun
Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
TRR DH: SI56 6100 0000 3512 232
Sklic: SI00 07-245104
Namen: POMOČ ŠTUDENTOM
Koda namena: CHAR

Želite donacijo izvesti v imenu vašega podjetja?
Za pogodbo o doniranju denarnih sredstev za program Zveze prijateljev mladine Slovenije in Univerze v Ljubljani – Srčna UL nam pišite na .

Ste študentka, študent s prizadetih območij in potrebujete pomoč?
Pišite nam na e-naslov: .

Akcije humanitarnih organizacij in društev

Rdeči križ Slovenije

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310 0111 1122 296
SKLIC: SI00 96889
BIC BANKE: SKBASI2X
KODA NAMENA: CHAR

S pomočjo QR kode, ki jo najdete na https://www.rks.si/sl/Novice/pomoc-prebivalcem-Ukrajine/.

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemah in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS na 1919 z besedo BEGUNCEM (prispevate 1 evro) ali BEGUNCEM5 (prispevate 5 evrov).

Karitas

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: SI00 870
Namen: Pomoč Ukrajini

S pomočjo QR kode, ki jo najdete na https://www.karitas.si/slovenska-karitas-zacenja-z-akcijo-zbiranja-sredstev-za-humanitarno-pomoc-trpecim-v-ukrajini/.

Prispevek v višini 5 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Unicef

Obrazec za donacijo je dosegljiv na https://doniraj.unicef.si/pomoc/ukrajina/.

Slovenska filantropija

Na Slovenski filantropiji preverjajo interes za pomoč begunkam, beguncem iz Ukrajine, ki bi morebitno prispeli v Slovenijo. Svoj interes lahko izrazite z izpolnitvijo vprašalnika na https://www.filantropija.org/2022/02/26/pomoc-beguncem-iz-ukrajine/.