Datum objave: 01.04.2022

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektor Univerze v Ljubljani (UL) prof. dr. Gregor Majdič je sprejel veleposlanika Ukrajine v Sloveniji Mykhaila F. Brodovycha. Rektor je veleposlaniku izrazil globoko pretresenost ob vojni v Ukrajini in ponudil vso razpoložljivo pomoč in podporo Univerze v Ljubljani ljudem v stiski, zlasti ukrajinskim študentkam, študentom, profesoricam, profesorjem in raziskovalkam, raziskovalcem.

»Univerza v Ljubljani se je takoj odzvala na vojno v Ukrajini, z obsodbo agresije in izrazi solidarnosti, takoj smo navezali stik z 38 ukrajinskimi študentkami in študenti, ki študirajo na UL, in jim zagotovili urgentno pomoč,« je uvodoma povedal rektor Majdič. Univerza v Ljubljani je skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije zagnala dobrodelno akcijo Srčna UL za zbiranje sredstev za pomoč ogroženim študentkam in študentom iz Ukrajine. V okviru UL jim je na voljo psihosocialna podpora in pravna pomoč ter različne možnosti za učenje slovenskega jezika. 

Za študijsko leto 2022/2023 je na UL prispelo približno 150 prošenj kandidatk in kandidatov iz Ukrajine za vpis oz. nadaljevanje študija (največ zanimanja je za študij na Medicinski fakulteti UL). Po začetku ukrajinske vojne so v študijsko izmenjavo v okviru programa Erasmus+ mednarodna kreditna mobilnost vključeni študentke in študenti iz Ukrajine, z možnostjo štipendij in ugodnosti študentskega statusa.

Za ogrožene študentke in študente je vzpostavljen poseben elektronski naslov, kamor se lahko obrnejo, če potrebujejo kakršno koli pomoč, informacije, nasvet, na voljo so posebne podstrani s splošnimi informacijami glede dogajanja v Ukrajini (slo, ang) ter s posebnimi informacijami za študentke, študente (slo, ang) in akademsko osebje (slo, ang).

Rektor UL je ukrajinskega veleposlanika obvestil, da je takoj ob začetku ukrajinske vojne predsednika vlade in pristojno Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pozval k dodatnim ukrepom za pomoč ukrajinskim begunkam, beguncem. Poleg dodatnih vpisnih mest in posebnih štipendij je predlagal, da za enako število mest za mlade raziskovalke, raziskovalce, ki jih je UL že namenila za ukrajinske doktorske študentke, študente, Vlada RS poveča število odobrenih mest na UL in ta dodatna mesta ponudi ukrajinskim doktorskim študentka, študentom. Ti ukrepi so možni le v sodelovanju z Vlado RS, ki pa za zdaj Univerzi v Ljubljani ni zagotovila dodatnega financiranja.