Univerza v Ljubljani svojim študentkam in študentom iz Ukrajine, ki so se znašli v hudi stiski, od začetka vojne v njihovi domovini nudi vso podporo in pomoč.

Datum objave: 13.04.2022

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V okviru dobrodelne akcije Srčne UL je bila dodeljena nujna pomoč 13 ogroženim študentkam in študentom, ki jih je prizadela vojna v Ukrajini. Na UL jim je omogočena tudi psihosocialna podpora in pravna pomoč. Prav tako so vsem zainteresiranim za učenje slovenskega jezika na voljo brezplačni spletni tečaj slovenščine Slonline ter prost dostop do učbenikov in delovnih zvezkov, na UL pa bodo organizirali tudi tečaje slovenskega jezika za študentke in študente iz Ukrajine. Poleg tega v začetku maja Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik, ki deluje v okviru Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ponovno organizira brezplačno usposabljanje za prostovoljke in prostovoljce, ki bodo poučevali na brezplačnih tečajih slovenščine.

UL se je pri pristojnem ministrstvu zavzela za dodatna razpisna vpisna mesta in dodatne prijavne roke za študentke in študente iz Ukrajine, ki jih bo tudi razpisala za določene študijske programe. Zanimanje za vpis na največjo slovensko univerzo je namreč precejšnje; skupno želi na Univerzi v Ljubljani študirati skoraj dvesto študentk in študentov iz Ukrajine. Za vpis na dodiplomski študij jih je trenutno prijavljenih 32, približno dvajset jih želi na študijsko izmenjavo.

Univerza v Ljubljani se je pridružila tudi vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe: z informativno stojnico na sedežu Slovenske filantropije je številnim zainteresiranim mladim ukrajinskim beguncem predstavljala informacije glede študija na UL.

Za  ogrožene študentke in študente je še vedno vzpostavljen poseben elektronski naslov, kamor se lahko obrnejo, če potrebujejo kakršno koli pomoč, informacije, nasvet, na voljo so posebne podstrani s splošnimi informacijami glede dogajanja v Ukrajini (slo, ang) ter s posebnimi informacijami za študentke, študente (slo, ang) in akademsko osebje (slo, ang).