Datum objave: 09.05.2022

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Na Vrhniki so razglasili letošnjo dobitnico Cankarjeve nagrade za najboljše delo. Žirija je soglasno odločila, da gre nagrada v roke Simoni Semenič za delo tri igre za punce, v katerem tematizira žensko vprašanje in vprašanje spola. Za nagrado sta bila nominirana še Nina Dragičević za poemo To telo, pokončno in Dušan Šarotar za roman Zvezdna karta.

Simona Semenič v tri igre za punce žensko vprašanje in vprašanje spola obravnava z različnih zornih kotov. »V njih z različnimi narativnostmi opredeljuje različne lege ženske, njen zgodovinski in sedanji družbeni položaj, njeno vlogo v patriarhalnem in 'postpatriarhalnem' času, zlorabe, zatiranje, podrejanje, a tudi njeno osvoboditev in razbremenitev,« je zapisala žirija v sestavi Alenka Koron, Niko Grafenauer, Darja Pavlič, Alja Predan in Ivan Verč kot predsednik.

Semenič pravi, da v svojih dramah tematizira žensko telo kot poligon za zlorabo. V nasprotju s krščansko miselnostjo telesa nima za nekaj manjvrednega: »Nič telesnega ne bi smelo biti slabega, slabšega. Nečiste želje so zame svete.«

Nagrado kot poklon Cankarju in sodobni slovenski književnosti, ne glede na vrsto, podeljujejo Slovenski center Pen, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center Sazu v sodelovanju z Občino Vrhnika. Prvo Cankarjevo nagrado je leta 2020 prejel Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi, drugo pa lani Gašper Kralj za roman Škrbine.