Datum objave: 16.08.2022

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Objavljena je bila ARWU lestvica univerz (bolj znana kot Šanghajska lestvica). Univerza v Ljubljani se je po nekaj letih ponovno vrnila med 500 najboljših univerz na svetu, kar dokazuje njeno mednarodno odličnost. Zelo pomemben je tudi podatek, da je med vzhodnoevropskimi univerzami pred UL le Karlova univerza iz Prage (med 301 in 400 mestom), v kategoriji od 401 do 500 pa so še Masarykova univerza (Češka), Univerza iz Varšave in Jagelonska Univerza (Poljska) ter Univerza v Beogradu in Univerza v Zagrebu. To potrjuje, da je Univerza v Ljubljani med najboljšimi univerzami v regiji.

»Povratek UL med petstoterico je med drugim zagotovo rezultat spodbujanja odličnega raziskovalnega dela na UL, pri čemer pa se seveda zavedamo, da se moramo na tem področju še izboljšati, kar smo zapisali tudi v nedavno sprejeto sedemletno strategijo UL, v kateri smo zastavili kot enega od ciljev tudi dvig uvrstitve UL na mednarodnih lestvicah. Ne smemo pa si zatiskati oči pred dejstvom, da je uvrstitev na Šanghajski lestvici v kar precejšnji meri tudi odsev financiranja univerz, kjer smo ob nizkem deležu financiranja znanosti in visokega šolstva v Sloveniji (sredstva namenjena za visoko šolstvo so v letošnjem letu glede na delež BDP realno padla s 6.2 na 5.8 % BDP) še vedno v velikem zaostanku za uglednimi univerzami v zahodni Evropi in ZDA, je ob tej priložnosti povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič.

Tovrstna rangiranja univerz imajo sicer tudi velike pomanjkljivosti (Šanghajska lestvica na primer temelji skoraj izključno na ocenjevanju raziskovalnega dela in objav v vrhunskih revijah, zanemarja pa pedagoško poslanstvo univerz), a ker je največja in najstarejša slovenska univerza vpeta v globalni sistem, je pomembno, da je tudi na tovrstnih mednarodnih lestvicah dobro uvrščena, saj s tem prav tako dokazuje svojo mednarodno odličnost. »Prav mednarodna odličnost pa je tisto, na čemer bi moralo temeljiti tudi ocenjevanje dela univerz v Sloveniji, saj smo kot država premajhni, da bi z drobljenjem visokošolskega prostora gradili kvaliteto znotraj dvomilijonske Slovenije, je še povedal rektor Majdič.