Datum objave: 18.11.2022

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ljubljana, 18. 11. 2022 – Univerza v Ljubljani med 21. in 25. novembrom gosti teden zveze EUTOPIA, učne in raziskovalne skupnosti, ki združuje deset evropskih univerz z enotnim vodilom: ustvariti odprt, raznolik in multikulturno usmerjen visokošolski prostor.

EUTOPIA je v okviru zadnjega razpisa evropskega programa Erasmus+ julija letos pridobila 14 milijonov evrov za naslednja štiri leta sodelovanja in povezovanja pri soočanju z globalnimi izzivi. Rektorji desetih evropskih univerz in predstavniki globalnih partneric iz Avstralije, Južne Koreje in Južnoafriške republike bodo na slovesnem odprtju tedna v ponedeljek, 21. novembra, ob 11.30 v prostorih prenovljene Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani (Kazina) podpisali Manifest vključevanja in Listino mednarodnega partnerstva, ki simbolizirata začetek novih poglavij v prihodnosti zveze EUTOPIA.

Pod sloganom Univerza prihodnosti, vesolje priložnosti, se bo na različnih prizoriščih v Ljubljani zvrstil nabor 80 delavnic, seminarjev in drugih dogodkov za več kot 300 prijavljenih udeležencev – študentk in študentov, raziskovalk in raziskovalcev, strateških partneric in partnerjev ter preostalih članic in članov zveze EUTOPIA.

V petih dneh bo Univerza v Ljubljani gostila številne strokovnjakinje in strokovnjake, ki bodo predstavili svoje področje delovanja in ga umestili v širši družbeno kulturni prostor. Eden od osrednjih dogodkov bo predavanje svetovno znane astrofizičarke prof. dr. Maruše Bradač s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, prejemnice prestižnega projekta Evropskega raziskovalnega sveta, ki je sodelovala pri zasnovi Nasinega teleskopa James Webb. Prof. dr. Maruša Bradač bo v svojem predavanju predstavila prve rezultate, izkušnje in koncepte upravljanja, ki so pripeljali do izjemnih odkritij na področju raziskovanja vesolja. Dogodek bo v ponedeljek, 21.11., ob 14.30 v prostorih Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Med osrednjimi dogodki je tudi on-line predavanje prof. Pippe Norris z Univerze Harvard, ene vodilnih svetovno priznanih znanstvenic s področja političnih znanosti, ki bo v sredo, 23.11., ob 16. uri, v Predavalnici 1 na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani odprla razpravo o kulturi (ne)zaupanja in upadu zaupanja javnosti v državne in znanstvene institucije.

V okviru tedna EUTOPIA bo na Krakovskem nasipu v Ljubljani v sredo, 23. novembra, ob 15. uri tudi uradno odprtje razstave Portreti znanosti. Na dvajsetih panojih bodo do sredine januarja razstavljeni portreti nekaterih vrhunskih znanstvenic in znanstvenikov UL, prejemnic in prejemnikov prestižnih projektov in najvidnejših raziskovalnih dosežkov. Avtorja fotografij sta Arne Hodalič in Katja Bidovec. Namen razstave je komunicirati pomen znanosti v družbi, uspehe Univerze v Ljubljani, največje in najbolj uspešne slovenske raziskovalne ustanove, ter univerzo še bolje povezovati z mestom ter njegovimi prebivalci in obiskovalci.

Na dogodke se lahko prijavite na tej povezavi.

 

O zvezi EUTOPIA

Evropska komisija je pred štirimi leti začela s programom oblikovanja enotnega evropskega visokošolskega prostora. Del tega programa je ustanavljanje strateških mrež univerz, do danes je bilo ustanovljenih 44 takšnih mrež. EUTOPIA je ena od skupnosti univerz, ki so bile ustanovljene v skladu s programom Evropske komisije, da bi poenotili evropski visokošolski prostor in s tem omogočili še večjo prehodnost študentov in zaposlenih na evropskih univerzah ter ustvarili skupne temelje visokošolskega poučevanja v celotni EU. Univerza v Ljubljani je članica zveze EUTOPIA že od same ustanovitve zveze leta 2019.

Evropska komisija je EUTOPIO prepoznala kot eno najboljših zvez, priznanje odličnosti EUTOPIE pa je bil tudi nastop rektorja UL na srečanju 300 evropskih univerz na plenarnem dogodku ob zaključku francoskega predsedovanja Svetu EU.

Poleg Univerze v Ljubljani v njej sodelujejo še Vrije Universiteit Brussel (Belgija), CY Cergy Paris Université (Francija), Göteborgs universitet (Švedska), Universitat Pompeu Fabra (Španija), University of Warwick (Združeno kraljestvo), Università Ca’Foscari Venezia (Italija), Technische Universität Dresden (Nemčija), Universidade NOVA de Lisboa (Portugalska) in Univerza Babes‚-Bolyai v Cluju (Romunija).

V tednu zveze EUTOPIA ne spreglejte naslednjih dogodkov:

Slovesno odprtje tedna zveze EUTOPIA

Ponedeljek, 21. 11., 11.30 –13.00, Akademija za glasbo UL, Kongresni trg 1, glavna dvorana

Univerza v Ljubljani bo na slavnostnem dogodku pozdravila udeležence in goste z vseh desetih univerz zveze EUTOPIA. Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič bo predstavil pretekle dosežke zveze in pozdravil nove priložnosti, ki šele prihajajo.

Predstavniki zveze EUTOPIA bodo na odprtju podpisali dva pomembna dokumenta, in sicer EUTOPIA MORE Inclusion Manifesto in Global Partners Charter, ki simbolizirata začetek novih poglavij v prihodnosti zveze EUTOPIA.

Slovesno odprtje bo vključevalo kulturno-umetniški program in pogostitev.

Osrednje predavanje prof. dr. Maruše Bradač o astrofiziki:

Vesoljski teleskop James Webb: Od vode na Marsu do prvih galaksij

Ponedeljek, 21. 11., 14.30 –15.30, Akademija za glasbo UL, Kongresni trg 1, glavna dvorana

Svetovno znana astrofizičarka prof. dr. Maruša Bradač s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, prejemnica prestižnega projekta Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), je članica mednarodne raziskovalne skupine CANCUS (Canadian NIRISS Unbiased Cluster Survey), ki ji je uspelo z vesoljskim teleskopom James Webb odkriti najbolj oddaljene kroglaste zvezdne kopice doslej. S teleskopom bomo lahko pogledali daleč v zgodovino vesolja, v čas nastajanja prvih zvezd. Razkril bo tudi skrivnosti planetov zunaj našega sončnega sistema in vode na Marsu. Prof. dr. Maruša Bradač bo v svojem predavanju predstavila prve rezultate, izkušnje in koncepte upravljanja, ki so pripeljali do izjemnih odkritij.

Panelna diskusija: Razvoj višje izobrazbe – Trajnost kot gonilna sila 

Torek, 22. 11., 14.00–16.00, Akademija za glasbo, Kongresni trg 1, Dvorana Tria Lorenz

Kaj smo o urbani mobilnosti odkrili v projektih Erasmus+, kot sta Urban Goodcamp in Active8-Planet? Na dvodelni panelni razpravi se bomo pogovarjali o izzivih urbane mobilnosti, interdisciplinarnem in medsektorskem sodelovanju ter dobrih praksah povezovanja raziskovalcev in praktikov na področju trajnostne mobilnosti.

On-line predavanje in razprava s prof. Pippo Norris, Harvard University:

V zagovor skepticizmu: Zaupaj, a preveri

Sreda, 23. 11., 15.00–16.30, Fakulteta za družbene vede UL, Kardeljeva ploščad 5, Predavalnica 1

Ob skrb vzbujajočem upadu zaupanja javnosti v državne in znanstvene institucije je pogovor o kulturi (ne)zaupanja še kako pomemben. Predavanju Pippe Norris, ene vodilnih svetovno priznanih znanstvenic s področja družboslovnih/političnih znanosti, bo sledila razprava, ki jo bosta moderirali prorektorica Univerze v Ljubljani prof. dr. Ksenija Vidmar Horvat in izr. prof. dr. Mojca Pajnik s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Predstavitve Znanstvenega sejma: EUTOPIA znanstveni slam

Sreda, 23. 10, 19.00–21.00, AGRFT UL, Aškerčeva 5, Gledališka dvorana, 5. nadstropje

Na Znanstvenem sejmu bo svoje raziskovalne izsledke na inovativen in privlačen način predstavilo deset mladih doktorskih in postdoktorskih študentov z različnih akademskih področij, z vseh partnerskih univerz zveze EUTOPIA. Zabavne predstavitve bodo znanost in raziskovanje približale obiskovalcem, ne glede na starost in izobrazbo.

Odprtje razstave Portreti znanosti

Sreda, 23. 11., 15.00, Krakovski nasip

Univerza v Ljubljani med novembrom 2022 in januarjem 2023 na Krakovskem nasipu v Ljubljani pripravlja razstavo Portreti znanosti. Na 20-ih panojih bodo razstavljeni portreti vrhunskih znanstvenic in znanstvenikov UL, prejemnic in prejemnikov prestižnih projektov in najvidnejših raziskovalnih dosežkov. Avtorja fotografij sta Arne Hodalič in Katja Bidovec. Namen razstave je komunicirati pomen znanosti v družbi, raziskovalno uspešno UL ter nenazadnje univerzo še bolje povezovati z mestom ter njegovimi prebivalci in obiskovalci.

Razstava »Oblikovanje rešitev za

obolele z multiplo sklerozo

21. 11.–25. 11. 2022,

preddverje hotela Union

Študentke in študenti Univerze v Ljubljani so v okviru projekta EUTOPIA2050 Open Innovation Challenge pod naslovom »Oblikovanje rešitev za obolele z multiplo sklerozo razvili praktične pripomočke za lajšanje življenja obolelim. Ti med drugim vključujejo pripomočke za lažjo hojo, pripravo obrokov in prenašanje bremen, za lažjo intimno nego, prilagojen nakit in prilagojene izdelke za ličenje. Ključno vodilo pri oblikovanju ideje/pripomočka je bilo, da ta ne bi še dodatno stigmatiziral uporabnika in da bi redna uporaba lahko izboljšala kakovost življenja obolelih in bližnjih.

Za izvedbo projekta je zaslužno predvsem interdisciplinarno sodelovanje študentov industrijskega oblikovanja, medicine, strojništva, kognitivne znanosti, sociologije in arhitekture (ob mentorstvu Pritržnik Lidija in Jure Miklavc z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), društva Spoznajmo multiplo sklerozo in Roche Slovenija, ki je sodeloval pri postavitvi izziva za študente.

Celoten program je dostopen na tej povezavi: https://eutopia-week.uni-lj.si/