Datum objave: 20.01.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektor Univerze v Ljubljani (UL) prof. dr. Gregor Majdič in župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković sta 19. januarja 2023 podpisala dogovor o dolgoročnem sodelovanju na področju trajnostnega razvoja, infrastrukture, kulture in umetnosti, urejanja nastanitvene problematike, promocije in organizacije dela, skupnih projektov in mednarodnega sodelovanja med obema institucijama. Ob dosedanjem odličnem sodelovanju UL in MOL takega sporazuma še nista imeli.

UL kot največja in najstarejša visokošolska ter znanstvenoraziskovalna ustanova v Sloveniji in prestolnica Ljubljana kot univerzitetno mesto bosta na podlagi sporazuma o sodelovanju vsako leto do konca januarja sprejeli akcijski načrt s konkretnimi projekti za tekoče leto.

UL in MOL že vrsto let dobro sodelujeta pri koordinirani pripravi občinskega prostorskega načrta na način, da ta vključuje tudi potrebe UL. UL tudi v prihodnjih letih načrtuje investicije v nove prostore svojih fakultet in akademij. V decembru 2022 se je začela gradnja Kampusa Medicinske fakultete UL Vrazov trg in novega objekta Veterinarske fakultete UL, kmalu pa se bo začela tudi gradnja novih objektov Fakultete za farmacijo UL in Strojne fakultete UL, ureja se že dokumentacija za čimprejšnji začetek gradnje nove Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL na Roški v Ljubljani.

»Številne evropske univerze imajo podpisane sporazume o sodelovanju z mesti, v katerih domujejo, v Ljubljani pa do sedaj takšnega sporazuma nismo imeli. Verjamem, da bo ta sporazum še izboljšal dosedanje odlično sodelovanje in omogočil tako Univerzi v Ljubljani kot univerzitetnemu mestu Ljubljana, da bomo bolj usklajeno sledili svojim razvojnim ciljem, ki so pogosto skupni. Univerza v Ljubljani je s 6500 zaposlenimi eden največjih zaposlovalcev v Ljubljani, 40.000 študentov pa daje utrip mestu, saj predstavljajo več kot 10 % prebivalstva Ljubljane. Skupaj zato moramo slediti ciljem večje trajnosti v luči vse bolj perečih klimatskih sprememb, urejanja nastanitvenih zmogljivosti tako za študente kot zaposlene in tudi tujce, ki v vse večjem številu prihajajo na Univerzo v Ljubljani, prostorskemu razvoju Univerze v Ljubljani znotraj mesta, nenazadnje pa pričakujemo odlično in plodno sodelovanje tudi v okviru akcije evropske komisije sto evropskih ogljično nevtralnih mest, saj je Ljubljana eno od stotih evropskih mest, ki so se zavezala, da bodo do leta 2030 postala ogljično nevtralna, je ob podpisu sporazuma dejal rektor prof. dr. Majdič.

Eden prvih večjih skupnih dogodkov UL in MOL je lanska prva javna promocija doktoric in doktorjev znanosti ter podelitev priznanj za pomembna umetniška dela na Kongresnem trgu pred sedežem UL. Letos je ta velika slavnostna prireditev načrtovana 9. junija.

UL in MOL si bosta skupaj s pristojnimi ministrstvi prizadevali poiskati sistemsko rešitev za ureditev situacije Botaničnega vrta. UL bo sodelovala tudi pri aktivnostih v okviru novo nastajajočega Centra Rog.

Na področju trajnostnega razvoja bo pripravljen načrt za postavitev postaj Bicikelj v bližini tistih akademij oz. fakultet, kjer teh postaj še ni. Po opravljenih analizah se bodo preučile možnosti uvedbe dodatnih, morda hitrejših, avtobusnih linijah, ki bi fakultete bolje povezale s centrom mesta. Trenutno so najslabše povezane prav Biotehniška fakulteta UL, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo UL in Fakulteta za računalništvo in informatiko UL.