Datum objave: 13.03.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Ljubljana, 13. 3. 2023 – V sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije smo dosegli dopolnitev razpisa in podaljšanje roka za vpis v dodiplomske in enovite študijske programe v študijskem letu 2023/2024. Pred implementacijo novih vpisnih pogojev bo tako veljal dveletni prehodni rok, rok za vpis v letošnjem letu pa se bo podaljšal za teden dni, to je do 27. marca 2023.

Spomnimo: Univerza v Ljubljani je bila zaradi strogih zahtev Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu - Nakvis za nujno akreditacijo študijskih programov v letošnjem letu prisiljena zaostriti pogoje za vpis na več študijskih programov glede na smer predhodne izobrazbe.

Čeprav smo od Nakvisa zahtevali, da nam omogoči prehodno obdobje, v katerem bi se uveljavilo novo razumevanje prehodnosti med srednješolskimi in visokošolskimi programi, je Nakvis to zahtevo odločno zavrnil.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije smo zato takoj ob objavi besedila razpisa za vpis dne 3. 2. 2023 pozvali k ukrepanju, ki bo odpravilo krivično stanje za posamezne dijake in dijakinje iz prihajajoče generacije, in zagotovilo enakopravne pogoje za vpis na nacionalni ravni. Zadovoljni smo, da je Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije prepoznalo stisko dijakinj, dijakov in Univerze v Ljubljani, in da bodo imele vse dijakinje in dijaki v Sloveniji enake možnosti pri izbiri študija.