Datum objave: 19.05.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V Rektorski konferenci Republike Slovenije (RKRS) se odzivamo na omalovažujočo izjavo Damjana Polha, predsednika zdravniškega sindikata Fides, objavljeno 17. maja v Delu. G. Polh je v luči pogajanj o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju za Delo komentiral, da je »težava v tem, da bi se vsi drugi sindikati radi primerjali z zdravniki,« in dodal, da »ne more biti visokošolski učitelj – docent na fakulteti, ki ima šest ur delovnih obveznosti na teden, primerljiv z zdravnikom specialistom in višjim zdravnikom specialistom«.

V RKRS verjamemo, da ima vsak sindikat pravico do svojih zahtev in pogajanj, ostro pa nasprotujemo uporabi pogajalskih tehnik, ki vključujejo omalovaževanje in banalizacijo drugih pogajalskih skupin.

Izjava g. Polha je neresnična. Vsakdo z univerzitetno izobrazbo bi moral vedeti, da je »šest ur delovne obveznosti« neposredni pedagoški kontakt, ki ga ima visokošolski učitelj s študenti. Da bi lahko vstopil v predavalnico in izobrazil vrhunske diplomante, mora opravljati raziskovalno delo in pridobivati najnovejša znanstvena znanja. Le tako lahko univerza opravlja svoje temeljno poslanstvo, prek vrhunsko izobraženih pedagogov-raziskovalcev izobraževati kritično misleče znanstvenike, umetnike in strokovnjake – tudi zdravnike

Takšne izjave blatijo ugled stanovske organizacije, ki bi si morala prizadevati za spoštljivo in resnicoljubno javno sporočanje in krnijo zaupanje v visokošolske institucije. Predvsem pa blatijo ugled pedagoškega poklica. Od predsednika Fidesa pričakujemo opravičilo vsem visokošolskim učiteljicam in učiteljem ter univerzam, ki jih je s svojo izjavo prizadel.