Datum objave: 29.05.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V televizijski pogovorni oddaji (Spre)govori znanost boste lahko 1. 6. 2023 ob 18.00 v živo na http://aktv.si/ skupaj s sodelujočimi strokovnjaki bodo tematizirali o izzivih platformizacije – vse od vsakdanjih rab do regulacije in geopolitike podatkov. V pogovoru bodo sodelovali Tinca Lukan (UL FDV), dr. Jelena Burnik, informacijski pooblaščenec Republike Slovenije, Nejc Slukan (UL FDV) in Katja K. Ošljak (UL FDV in Zavod Vsak). Pogovor bo povezovala novinarka mag. Nataša Briški.

Digitalna družbenost pooseblja veliko večino vsakodnevnih pogovorov in stikov, ki jih navezujemo med seboj. Nenehna povezanost in pričakovanje po vzpostavljanju komunikacije vodita v zavedanje, da skorajda ni več družbenega prostora, ki ne bi bil prežet z delovanjem medijske tehnologije. A vse družbene spremembe, ki so posledica tehnološkega razvoja in zmožnosti, ki jih ponuja medijska ekologija, moramo (znati) razumeti in interpretirati v kontekstu širših kulturnih sprememb, ki se vežejo na hegemonijo neoliberalne kulture. Družbena osrednjost platform se namreč slika tudi v polje regulacije in geopolitike, ki deluje kot motor platformskega kapitalizma.

Strokovnjaki bodo spregovorili o izzivih, ki jih prinaša platformizacija. Debatirali bodo o izzivih formiranja digitalne pismenosti, ki se postavlja kot osnova za sodelovanje v omreženi družbeni resničnosti, kako se formira digitalna oziroma medijska pismenost »sodobnih mladih v Sloveniji in predvsem, kako tehnologije strukturirajo vsakdan. Pri tem se bodo dotaknili tudi izsledkov znanstvene raziskave Medijski repertoarji mladih, ki priča o sodobni medijski potrošnji mladih, katerih prvi stiki s tehnologijo se ne vežejo le na učno okolje, temveč postajajo vse bolj razpršeni. Premislek se bo vezal tudi na vprašanja platformnega kapitalizma in geopolitike podatkov – zakaj denimo zahodne države skrbi TikTok? Zakaj je vprašanje zasebnosti in osebnih podatkov pereče vprašanje, ki se sklicuje na temeljne pravice, demokratične procese, diskriminacijo v družbi?

Slovenska skupnost za kvantne tehnologije Qutes in Inštitut Jožef Štefan vsako leto ob Svetovnem kvantnem dnevu pripravita serijo dogodkov, ki ga pod okriljem svetovne mreže raziskovalcev World Quantum Day obeležujemo 14. aprila. Leto 2025 bo morebiti celo Mednarodno leto kvantne znanosti in tehnologije

Televizijska pogovorna oddaja (Spre)govori znanost nastaja v koprodukciji Univerze v Ljubljani in Akademske televizije (AKTV).

Oddajo si boste lahkoogledali v živo na tej povezaviin med razpravo sodelujočim zastavljali vprašanja ter odpirali nova polja miselnosti.

UL23_spregovori-platform-840x440_1