Datum objave: 26.10.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

rn2023-3

Ljubljana, 25. 10. 2023 – Rektorjevo nagrado za najboljšo inovacijo na Univerzi v Ljubljani za leto 2023, katere skupna vrednost nagrad znaša 18.000 evrov, je prejelo devet izjemnih inovacij in idej. V kategoriji študenti in alumni so si nagrado prislužili VH3D tiskalnik, OnStage in PriHrani. V kategoriji raziskovalci in zaposleni na Univerzi v Ljubljani so prva tri mesta zasedle inovacije Napredni digital twin za monitoring in diagnostiko baterij, ReGrip in GumGuardian. Med idejami za reševanje izzivov družbe pa so najbolj izstopale Whey'licious, Seedko in ScAIentist.

Letošnja podelitev Rektorjeve nagrade za najboljše inovacije Univerze v Ljubljani je potekala v okviru zaključnega dogodka festivala UNI.MINDS, na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT UL). Na prireditvi, ki je bila obarvana s pestrim kulturnim programom v izvedbi študentov AGRFT UL, so svoje inovativne projekte predstavili finalisti Rektorjeve nagrade in se tako potegovali za prvo, drugo in tretje mesto v treh kategorijah – 1) študenti ter alumni, 2) raziskovalci in zaposleni na Univerzi v Ljubljani in 3) študenti z idejami, rešitvami in inovacijami za izzive družbe (HUD razpis - humanistika, umetnost in družba). Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, je zmagovalcem v vsaki kategoriji podelil nagrade v višini 3.000 evrov za prvo mesto, 2.000 evrov za drugo mesto in 1.000 evrov za tretje mesto. »Poleg razvijanja osnovnega znanja in raziskav je pomemben del razvojne dejavnosti akademske skupnosti tudi prenos znanja, ki nastaja v naši skupnosti, v širšo družbo, s čimer prispevamo k napredku družbe. Na Univerzi v Ljubljani se tega dobro zavedamo, zato posameznikom in skupinam, študentom in raziskovalcem, ki so razvili najbolj inovativne projekte, že vrsto let podeljujemo nagrade za najboljše inovacije. Nagrajeni projekti kažejo, da imamo na UL veliko inovativnosti, ki bo lahko že v bližnji prihodnosti vplivala na družbo. Posebno pozornost pa namenjamo temu, da inovacije niso le izboljšave ali novi proizvodi v gospodarstvu, zato tri nagrade namenjamo družbenim inovacijam. Vesel sem, da so tudi letos v vseh kategorijah – študenti, raziskovalci in družbene inovacije – nagrajeni izjemno zanimivi projekti, ki bodo ob ustrezni podpori po mojem mnenju lahko že kmalu prešli v dejansko uporabo,« je ob tej priložnosti povedal rektor prof. dr. Gregor Majdič.


Strokovna komisija je izmed 37 ekip, izbrala tri zmagovalne v vsaki kategoriji

V kategoriji študenti in alumni je prvo nagrado prejela ideja visokohitrostni 3D tiskalnik, ki tiska 5,5-krat hitreje od komercialnih, skrajšuje 3-urni tisk na samo 30 minut ter omogoča hitrejše prototipiranje in krajše čase med iteracijami izdelkov. Drugo mesto je zasedla rešitev OnStage, ki omogoča bendom igranje impresivnega zvoka bobnov in tolkal na majhnih odrih s pomočjo personaliziranega inteligentnega zvočnega procesorja in mobilne aplikacije. Tretjo nagrado pa je prejela ekipa z aplikacijo in platformo PriHrani, ki neposredno povezuje kupce z okusno hrano, ki bi bila sicer zavržena. Ustvarjena je z namenom, da pomaga povečati trajnost in zmanjšati ogljični odtis na učinkovit in donosen način. 

V kategoriji raziskovalci in zaposleni Univerze v Ljubljani je prvo nagrado osvojila ekipa z idejo Napredni digital twin za monitoring in diagnostiko baterij. Ta tehnološka inovacija odpira novo področje bistveno boljših možnosti nadzora ter upravljanja baterij in baterijskih sistemov v primerjavi s trenutnim in porajajočim se stanjem tehnike v svetovnem merilu. Drugo nagrado je prejela inovativna robotska naprava ReGrip, ki je zasnovana za rehabilitacijo gibanja prstov in zapestja po možganski kapi, kar bistveno pripomore k izboljšanju kvalitete življenja posameznikov. Ključna prednost razvite naprave je možnost izvajanja robotske rehabilitacije izven klinik, potencialno tudi na uporabnikovem domu. Tretjo nagrado pa so si prislužili ekipa GumGuardian, ki naslavlja problem parodontalne bolezni. Z razvojem nanovlaken, v katerih so vgrajene probiotične bakterije, pomaga vzpostaviti normalno ustno mikrobioto ter s tem učinkovito preprečuje nastanek parodontalne bolezni.

V kategoriji študenti z idejami, rešitvami in inovacijami za izzive družbe (HUD razpis) sta prvo nagrado prejela študenta, ki sta razvila izdelek Whey'licious. Ta združuje lokalno pridobljen sadni sok, kombučo in sirotko, hkrati pa se ponaša z edinstveno embalažo iz sirotkinega biofilma in bakterijske celuloze. S tem predstavlja trajnostno rešitev z minimalnim vplivom na okolje. Cilj drugo nagrajene je ideja trajnostni lonček za sadike Seedko, izdelanega iz sekundarnih surovin, kar zmanjšuje količino odpadne plastike in spodbuja učinkovito rast sadik, kar je odlična rešitev za ljubiteljske vrtnarje in vrtnarije. Poleg tega se lahko lonček raztopi v vodi, kar omogoča pridobivanje tekočega gnojila. Cilj tretje nagrajene ideje ScAIentist, inovativne spletne aplikacije, je olajšati razumevanje kompleksnih znanstvenih besedil, spodbujati odprt dialog med raziskovalci in javnostjo ter prispevati k bolj zanesljivemu novinarstvu v poročanju o znanstvenih dosežkih.

Opis vseh nagrajenih idej


Vstopnica v poslovni svet

Jakob Gajšek, direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja (LUI), verjame, da Rektorjeva nagrada predstavlja izjemno priložnost za univerzitetne inovacije, da preverijo potencial svojih projektov, presežejo univerzitetne okvirje ter vstopijo na trg. Nagrada odpira nove priložnosti za prenos univerzitetnega znanja in inovacij v prakso. Ob tem Gajšek dodaja: »Letos me je najbolj presenetila izjemna konkurenca med tekmovalci. Bilo je izjemno zahtevno izbrati prve tri v vsaki kategoriji, tako da bomo letos povabili več tekmovalcev v LUI programe kot v prejšnjih letih. Zares smo našli veliko izjemno nadarjenih, tudi med tistimi, ki niso tako vidno izpostavljeni javnosti.«

Obiskovalce dogodka so nagovorili tudi motivacijski govorci, ki so delili svoje podjetniške zgodbe.  Med njimi je bil tudi Tomaž Bizjak, soustanovitelj startupa ReCatalyst, ki je leta 2019 osvojil 1. mesto na tekmovanju za Rektorjevo nagrado skupaj z Matijo Gatalom. »Rektorjeva nagrada je zame in Matijo pomenila prvo priložnost za predstavitev svoje podjetniške ideje ReCatalyst javnosti. To je bil naš prvi korak, in zmaga na tem tekmovanju je bila potrditev, da se skriva potencial za veliko podjetniško zgodbo. S podporo LUI smo nadaljevali pot in danes smo ponosni, da smo prepoznavni kot vodilni startup v Evropi." je povedal Bizjak.


O festivalu UNI.MINDS - povezovanje znanosti in gospodarstva

Tudi letos se je podelitev Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani odvila v okviru UNI.MINDS festivala. Gre za največji slovenski festival za grajenje inovacijske skupnosti in dolgoročnih partnerstev med akademsko sfero in gospodarstvom. Festival je že drugo leto zapored potekal pod okriljem »Meseca znanosti«, ki ga podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Glavni organizatorji festivala so Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani, Služba za prenos znanja in tehnologij Univerze v Mariboru in Center za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem ter SPIRIT Slovenija. Glavni partnerji festivala so Lek d.d, član skupine Sandoz, Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI) in Novartis d.o.o.

Letošnja četrta izvedba Festivala je združila več kot 600 udeležencev iz vrst radovednih, inovativnih in v prihodnost usmerjenih podjetij, raziskovalcev, študentov in odločevalcev. Od 16. do 24. oktobra so se zvrstili različni strokovni dogodki, v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto, Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakulteto za farmacijo, od družbenih in trajnostnih inovacij, preko Lekovega dneva za raziskovalce, do predavanja globalnega eksperta na področju zdravja. Program je bil obogaten tudi s šestimi obiski priznanih podjetij – Lek Lendava, Lušt, Novartis, Iskra, Luka Koper ter Center odličnosti INNORENEW. 


O Rektorjevi nagradi

Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerza v Ljubljani je tradicionalno tekmovanje, ki že 13 leto poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem in je odlična spodbuda za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, da s svojimi inovacijami vstopijo na trg in idejo komercializirajo. Že tretje leto zapored je tekmovanje razdeljeno v dve kategoriji: 1. kategorijo študentk in študentov, alumen in alumnov in 2. kategorijo raziskovalk in raziskovalcev, redno zaposlenih na Univerzi v Ljubljani. Pod okriljem Rektorjeve nagrade tudi letos poteka HUD razpis, na katerem lahko sodelujejo študentke in študenti 1. in 2. stopnje, z idejami, rešitvami in inovacijami za izzive družbe. 

 

Foto: Katja Kodba/STA