Datum objave: 30.10.2023

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Septembra 2023 je izšla mednarodna lestvica THE University Rankings 2024 (THE WUR), na kateri je Univerza v Ljubljani uspela ohraniti mesto v skupini univerz, razvrščenih med 801. in 1000. mestom. Oktobra pa so bili objavljeni še rezultati lestvic najboljših univerz po 11 disciplinah oz. področjih THE WUR by Subject 2024. Na vse se je uvrstila tudi Univerza v Ljubljani.

Stavba ULFoto: Interaktivni Foto portal d. o. o., Družba za razvoj fotografije, Željko Stevanić

Jubilejna, dvajseta izdaja lestvice THE WUR 2024, vključuje 1.904 univerze iz 108 držav. Nanjo se je po letošnjih že uspešnih uvrstitvah na lestvicah QS World University Rankings 2024 in ARWU uvrstila tudi Univerza v Ljubljani. Na lestvici je četrto leto zapored razvrščena v skupino med 801. in 1000. mestom. Spodbudno je, da je uspela v primerjavi s prejšnjim letom izboljšati svojo oceno tako na področju raziskovalne kakovosti kot poučevanja.

THE WUR ocenjuje raziskovalno usmerjene univerze na vseh bistvenih področjih delovanja: poučevanje, raziskovanje, citiranost, internacionalizacija in prenos znanja (sredstva za raziskovanje iz industrije). Pri razvrščanju uporablja v skladu s prenovljeno metodologijo 18 kazalnikov, med katerimi k skupni oceni posamezne univerze največ prispevata njen ugled na področju poučevanja in raziskovanja (skupaj tretjino končne ocene). V primerjavi z lestvicama QS in ARWU zajema ta lestvica največje število kazalnikov, povezanih z izobraževalno dejavnostjo univerz.

Konec oktobra so bili objavljeni tudi rezultati lestvic najboljših univerz po posameznih področjih THE WUR by Subject 2024. Med 11 področji, ki so zastopana na teh lestvicah, se je Univerza v Ljubljani glede na število univerz, uvrščenih na posamezne lestvice, najbolje uvrstila na področju biotehniških in medicinskih ved.