Oznaka:

  • Sporočilo za javnost
  • Univerza

Datum objave:

Ob številnih novinarskih vprašanjih, ki jih prejemamo v luči današnjega protesta skupine študentov pred Fakulteto za družbene vede UL, poudarjamo, da Univerza v Ljubljani nima na krovni ravni sklenjenega nobenega mednarodnega institucionalnega sporazuma z inštitucijami iz Izraela.

Sporazume imajo oz. so imele sklenjene nekatere od članic Univerze v Ljubljani, a so ti bodisi potekli in niso bili obnovljeni (sporazum Medicinske fakultete UL s Hebrejsko fakulteto v Jeruzalemu je denimo potekel januarja 2024 in ga niso podaljšali) bodisi gre za zelo splošne sporazume o nameri sodelovanja brez realiziranih mobilnosti ali sodelovanj. Univerza v Ljubljani ima sklenjenih več kot 500 podobnih sporazumov z različnimi univerzami po celem svetu.

V okviru projekta Erasmus+ Chemoinformatics+ z Univerzo v Bar Ilanu iz Izraela Univerza v Ljubljani oz. Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo UL (UL FKKT) sodeluje zgolj posredno. Program je zasnovan na podlagi dvojnih diplom partnerskih univerz (Univerza v Milanu, Univerza Pariz Cite, Univerza Nova iz Lizbone, Univerza v Ljubljani, Univerza v Bar Ilanu) z Univerzo v Strasbourgu, Francija. Z univerzo v Bar Ilanu nimamo sporazuma o podeljevanju dvojnih diplom. V principu bi lahko študentje UL FKKT, ki so udeleženi v programu, opravljali obvezno prakso, ki poteka v drugem semestru drugega letnika na Univerzi v Bar Ilanu, vendar se še nihče ni odločil, da bi prakso, ki vključuje izdelavo magistrskega dela, opravljal v Izraelu.

Univerza v Ljubljani je pred dvema mesecema odločno obsodila nasilje in pozvala k premirju. Izrazili smo zgroženost nad nečloveškimi dejanji Hamasa in nesorazmernim, nedoumljivim odgovorom Izraela, ki je življenje vzel več deset tisoč nedolžnim ljudem. Kot akademska skupnost smo še posebej opozorili na popoln izbris izobraževalne infrastrukture, od osnovnošolskega do univerzitetnega izobraževanja. Pridružil smo se pozivom k takojšnjemu premirju v Gazi in kot člani mednarodne akademske skupnosti izrazili podporo ukrepom, ki bi prebivalcem Palestine čimprej omogočili vsaj osnovno izobraževalno strukturo.