Oznaka:

  • Raziskovalni dosežki
  • Univerzitetna služba za raziskovalno dejavnost
  • Raziskovanje
  • CTR 12
  • CTR 2

Datum objave:

Raziskovalci Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) so dosegli pomemben preboj na področju natančnega kmetijstva z uporabo brezpilotnih letalnikov (UAV) in umetne inteligence (AI). Zaradi omejene računalniške zmogljivosti brezpilotnih letalnikov so slike, pridobljene med poleti, navadno prenesene in analizirane na ločenem računalniku. Doc. dr. Octavian Machidon se je skupaj s sodelavci na projektu AgriAdapt H2020 Smart4All leta 2023 lotil tega izziva in razvil energetsko učinkovit, prilagodljiv okvir, ki omogoča obdelavo slik UAV v realnem času med poletom brezpilotnega letalnika.

Ta pametna tehnologija, ki se je izkazala za učinkovito pri zaznavanju plevela, analizira vsako sliko že med poletom in oceni njeno kompleksnost. Za prepoznavo jasnih slik z enostavno prepoznanimi pleveli AI uporablja minimalno računalniško moč. Nasprotno pa za bolj zahtevne slike uporablja večji del svojega nevronskega omrežja, kar zagotavlja optimalno učinkovitost in minimalno porabo energije.    

Prednosti AgriAdapt-a so tri. Prvič, v realnem času omogoča analizo slik na krovu brezpilotnega letalnika, s čimer se skrajša čas obdelave posnetkov. Drugič, učinkovita implementacija umetne inteligence omogoča manjšo porabo energije in počasnejše praznjenje baterije. Posledično je z enim samim poletom mogoče posneti večje območje. Tretjič, okvir, predstavljen v AgriAdapt-u, je izjemno prilagodljiv. V realnem času in na energetsko učinkovit način se lahko uporablja za različne naloge računalniškega vida v natančnem kmetijstvu – od zaznavanja plevela do prepoznavanja različnih bolezni na pridelkih, spremljanja zdravja rastlin in celo štetja pridelkov.   

Rezultati projekta AgriAdapt utirajo pot novim rešitvam UAV v natančnem kmetijstvu, saj izkoriščajo moč računalniškega vida z uporabo običajnih, cenejših brezpilotnih letalnikov za obdelavo posnetkov v realnem času. To omogoča hitrejše odločanje, bolj ciljno usmerjeno posredovanje in ne nazadnje bolj trajnosten in učinkovitejši pristop h kmetovanju.   

Projekt AgriAdapt je bil zmagovalec AgroBiznis (finance.si) Hi-Tech natečaja leta 2023 v kategoriji »najboljša ideja«. 

  • Financira EU (sl).png