Datum dogodka:

Lokacija dogodka: Po spletu

Oznaka dogodka

  • Dosežki članov SMUL

Zmanjševanje emisij toplogrednih plinov je globalni izziv. Inovativni agrivoltaični sistem, sončna elektrarna postavljena nad kmetijskim zemljiščem, predstavlja eno izmed rešitev za zmanjšanje teh emisij. Čeprav sta krožnost v kmetijstvu in krajinska izkušnja pereč problem, sta prejela le malo pozornosti v povezavi z agrivoltaiko.

Ta predstavitev bo predstavila vidike krožnosti in krajinskih izkušenj v obstoječih agrivoltaičnih projektih, ki so predstavljeni v znanstveni literaturi ter nedavno zgrajenih agrivoltaičnih projektih na Nizozemskem. Razumevanje krožnosti in krajinske izkušanje agrivoltaičnih sistemov prispeva h kmetijskemu in energetskemu prehodov in povečuje javno sprejemanje agrivoltaike.

Prijava na dogodek

O predavatelju

Dr. Igor Sirnik je raziskovalec in učitelj na Fakulteti za krajinsko arhitekturo in prostorsko načrtovanje na Univerzi v Wageningenu, na Nizozemskem. Ukvarja se z umeščanja solarnih elektrarn v okolje na trajnostni način v okviru energetike in kmetijske tranzicije.  Njegova specializacija je prostorska analiza  solarnih elektrarn nad kmetijskimi površinami (agrivoltaika) in raziskovanje sinergij in kompromisov s trajnostnim razvojem. Poleg raziskovanja, Igor poučuje BSc in MSc predmete ne teme (1) prostorska analiza prostora, (2) geoinformatika in (3) vpliv podnebnih sprememb na načrtovanje urbanega prostora.