Oznaka:

  • Umetnost

Datum objave:

Začetek delovanja Galerije Univerze v Ljubljani, ki smo jo v sklopu dogodka Dan za umetnost UL slavnostno otvorili 14. junija, obeležujemo s tremi razstavami. Prostori, ki so bili do nedavnega posvečeni drobcem zgodovine Univerze v Ljubljani, postajajo prostor predstavljanja žive umetniške, arhitekturne, oblikovalske in druge ustvarjalnosti.

Galerija Univerze v Ljubljani je odprla svoja vrata: do konca junija na ogled tri razstave

Trenutno so na ogled tri različne postavitve, ki jih predstavljajo Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Tri razstave nimajo ambicije postati ena, ne prizadevajo si po skupnem imenovalniku, prav nasprotno: skozi tri zelo različne postavitve, prostorsko instalacijo, inačico black box-a ter namig na muzejsko postavitev, kažejo raznolikost umetniških programov Univerze v Ljubljani in morje možnosti njihovih razstavnih iteracij. Kurator razstave je Vladimir Vidmar. 

Dela si lahko ogledate do konca junija, in sicer ob torkih, sredah in četrtkih, med 16. do 20. uro. Vhod v Galerijo UL je z Vegove ulice 1.

 

Ogledate si lahko: 

Oskar Cergolj (UL ALUO): Tree, Self-portait

Protokolarno avlo Rektorata zaseda avtoportret Oskarja Cergolja, reartikulacija dela z zaključne razstave fotografskega oddelka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. “Avtoportretu” sledimo prek dveh “rdečih linij”, ki koincidirajo s slavnostno preprogo protokolarnih prostorov stavbe. Prek njih sestavljamo svojevrsten narativ, v katerem se kosi starega pohištva začnejo obnašati kot delci pripovedi nekega telesa ali življenja. Vzmetnica, stoli in njihovi kosi, mize, vrata hladilnika v Oskarjevi pripovedi, ki nikakor ni ilustrativna, postajajo elementi svojevrstnega rebusa, v katerem se izrisujejo konture nekega življenja. Uganko tega avtoportretaobiskovalec rešuje počasi skozi prepoznavanje elementov te pisane šare, njihove vloge v tej pripovedi, dobesednosti ali metaforičnosti, ter emocionalnega naboja, ki ga to drobci tega razkosanega telesa nosijo v sebi.

Krasni nori svet (UL FA)

Sublimne in katastrofične podobe videa v prostorih Galerije Univerze v Ljubljani napovedujejo in napotujejo na zaključno razstavo Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani v njihovih prostorih na Zoisovi ter rezimirajo njene poudarke. Študentke in študenti arhitekture ter urbanizma načrtujejo in oblikujejo za negotov svet. Na eni strani stopnjujoče ekonomske in ekološke krize, na drugi tehnološki in kulturni preskoki. Na eni strani normalizacija mračnjaških trendov, na drugi obljuba novega univerzuma možnega. Isti procesi se na eni strani pojavljajo kot ogromna okoljska škoda, na drugi pa se prikazujejo kot dopaminski cikel potrošnje. Nekaj nevzdržnega in protislovnega je pri nadaljevanju stanja, kot je, zato se postavlja vprašanje: kaj storiti zdaj in kaj početi dolgoročno? 

Oživljena preteklost (UL AGRFT)

Nekdanjo Muzejsko sobo Univerze v Ljubljani ob tej priložnosti zaseda projekt študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, ki s svojo klasično, salonsko postavitvijo aludira na nekdanjo muzejsko funkcijo teh prostorov. Formo postavitve je vsekakor narekovala tudi vsebina projekta: študentje so pod vodstvom mentorice Tine Kolenik pri predmetu Kostumografija in maske “uprizarjali” velike mojstrovine zgodovine umetnosti: znamenite slike so brali na način, da so reintepretirali njihove kostume ter se skozi njih vživeli tudi v osebe s teh umetnin. Nastale so domiselne in nadvse duhovite “mojstrovine”, ki smo jih, dostojno njihovim velikim vzornicam, postavili v ravno muzejsko linijo, ki narekuje spoštovanje in disciplinirano sledenje, predvsem pa pozoren ogled!

 

Vljudno vabljeni k obisku! Vstop je brezplačen.  

 

Foto: Daniel Novakovič (STA)