Oznaka:

  • Umetnost
  • UL ALUO

Datum objave:

Na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju je od 16. oktobra na ogled razstava z naslovom Dosežki Univerze v Ljubljani skozi oči umetnikov, ki predstavlja vrhunske raziskovalne, pedagoške, umetniške in strokovne dosežke Univerze v Ljubljani preteklih treh let. Novembra si bo razstavo mogoče ogledati tudi pod strokovnim vodstvom avtorjev, podiplomskih študentov fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Brezplačni vodeni ogledi, odprti za vse prebivalke, prebivalce ter obiskovalke in obiskovalce Ljubljane, ki jih bosta vodila Lana Požlep in Tine Lisjak, bodo: 

  • v ponedeljek, 6. novembra, ob 17. uri, 
  • v soboto, 11. novembra, ob 11. uri, 
  • v ponedeljek, 13. novembra, ob 11. uri, 
  • v četrtek, 16. novembra, ob 17. uri. 

Prijava ni potrebna. 

Lana Požlep in Tine Lisjak bosta obiskovalkam in obiskovalcem razstave na Jakopičevem sprehajališču predstavila proces in zakulisje nastajanja razstavljenih podob. Dela, ki so nastajala v fotografskem studiu kot analogni kolaži, zamrznjeni za kratek hip, v likovni jezik prevajajo zelo raznolika in kompleksna sporočila. »Prevod in kodiranje v likovno kompozicijo uvaja mnoštvo spremenljivk, ki v medsebojnih odnosih nakazujejo potenciale novih pomenov. Njihovo dekodiranje – branje teh vizualnih rebusov – zahteva zbranost ter pozorno in naklonjeno oko. Kot za vsak, je tudi za likovni jezik potrebno učenje. V tem smislu bo del vodstev po razstavi svojevrsten trening vizualne pismenosti,« napoveduje doc. Emina Djukić, ki je skupaj z izr. prof. Petrom Koštrunom z UL ALUO mentorirala študentke in študente, avtorje in avtorice razstave.

Umetniški vodja razstave je večkrat nagrajeni, mednarodno uspešni alumen UL ALUO Klemen Ilovar, ki je po besedah doc. Djukić in prof. Koštruna deloval kot most med študijskim in realnim svetom. Z ekipo študentov in absolventov UL ALUO Hano PodvršičLano Požlep in Tinetom Lisjakom so ustvarili svež, dinamičen in raznolik pogled na delo Univerze v Ljubljani. 

Razstava, ki jo je Univerza v Ljubljani pripravila v partnerstvu s Turizmom Ljubljana, bo na ogled do 24. novembra 2023.