Oznaka:

  • Raziskovalni dosežki
  • Univerzitetna služba za raziskovalno dejavnost
  • Raziskovanje
  • UL BF
  • CTR 15

Datum objave:

Lisaste hijene so druga največja vrsta velikih zveri v Afriki. Ljudje jih večinoma poznajo kot mrhovinarje, čeprav so v resnici tudi uspešni lovci na antilope, zebre in druge afriške kopitarje. O njihovem prehranjevanju z manjšim plenom je bilo do sedaj znanega le malo. Raziskovalca iz Univerze v Ljubljani sta v Namibiji odkrila nenavaden in doslej še neznan način prehranjevanja tamkajšnjih hijen – s pticami pevkami.

Med terenskim raziskovanjem afriških levov sta Ruben Portas in dr. Miha Krofel iz Biotehniške fakultete UL redno obiskovala vodne kotanje in izvire v narodnem parku Etoša v Namibiji. V jesenskem času se ob takšnih vodnih kotanjah pogosto zbirajo velike jate ptic pevk - rdečekljunih tkalcev. Nekega dne sta raziskovalca naletela na nepričakovan prizor, ko so se ob eni izmed vodnih kotanj štiri hijene podile za jatami teh majhnih ptic in jih poskušale ujeti. Ker takšno obnašanje hijen v znanstveni literaturi še ni bilo opisano, sta se odločila natančneje raziskati in posneti ta nenavaden način lova.

Izmerila sta, da posamezna hijena z zaganjanjem v goste jate ptic, ki pridejo do roba vode, da bi pile, ujame v povprečju 21 ptic/uro. Manjše ptice so sicer redko plen velikih zveri, ki večinoma lovijo živali, podobnih velikosti kot same ali večje od njih. Vendar so hijene znane po svojem prilagodljivem obnašanju in očitno so se vsaj ponekod naučile, da si lahko svojo prehrano popestrijo tudi s ptičjimi priboljški. 

Še vedno pa ptice pri hijenah ne predstavljajo pomembnega vira prehrane. Raziskovalca sta namreč izračunala, da bi morale hijene dnevno posvetiti 7-15 ur lovu na ptice, če bi želele na ta način zadovoljiti svojo celotno dnevno potrebo po hrani.

Izsledke svojih opažanj sta raziskovalca objavila v ameriški znanstveni reviji Food Webs.

Povezava do izvirnega znanstvenega članka:  - Portas, R., Krofel, M. 2024. Spotted hyena (Crocuta crocuta) predation on passerine birds in Namibia. – Food Webs, 38: e00340.  

Hijena med lovom na ptice: video