Oznaka:

  • Raziskovalni dosežki
  • Univerzitetna služba za raziskovalno dejavnost
  • Raziskovanje
  • CTR 4
  • CTR 9
  • UL FRI

Datum objave:

Roboti, opremljeni s kamero in senzorji, ki samostojno vozijo, so postali realnost. Spoznajte račkobote, ki so plod raziskovalnega dela doc. dr. Octaviana Machidona s Fakultete za računalništvo in informatiko (FRI).

Nedavno je izvedel demonstracijski projekt, v okviru katerega je preizkusil robote, ki samostojno vozijo in imajo integriran spekter najsodobnejših tehnologij, vključno s strojnim vidom, senzorji, umetno inteligenco, strojnim učenjem in robotiko. V okviru projekta je dr. Machidon na FRI predstavil t. i. račkomesto - inovativni ekosistem robotike in umetne inteligence, ki je prilagojen tako za izobraževalne kot raziskovalne namene.  

V središču mesta so samostojno vozeča vozila – račkoboti, ki so opremljeni z mini računalnikom NVIDIA Jetson Nano, kamerami in senzorji. Račkoboti samostojno vozijo po maketi mesta, ki jo sestavljajo ceste, ovire, prometni signali in križišča. Platforma račkomesta služi kot vir informacij za raziskovalce in študente.

Platformo namerava Dr. Machidon uporabiti kot osnovo za nadaljnji razvoj kontekstno-odvisnega in učinkovitega globokega učenja na mobilnih napravah. S projektom je nadgradil svoje prejšnje raziskovanje, ko je v okviru evropskega projekta AgriAdapt preučeval uporabo dronov v pametnem kmetijstvu.  

Račkomesto študentom ponuja praktično okolje za učenje avtonomije robotov: kako doseči, da roboti sprejemajo lastne odločitve, in eksperimentiranje z različnimi tehnologijami za samovozeče avtomobile, kot so zaznavanje in sledenje voznih pasov, prepoznavanje vozil, izogibanje oviram, prepoznavanje prometnih znakov in načrtovanje poti. S to inovativno pobudo lahko raziskovalci in študenti aktivno sodelujejo pri praktičnih implementacijah in empiričnih raziskavah na področju avtonomnega prevoza.