Oznaka:

  • Univerza

Datum objave:

Aprila 2024 je bila objavljena štirinajsta izdaja mednarodne lestvice QS najboljših univerz na svetu po posameznih študijskih področjih. Univerza v Ljubljani (UL) se je na devetih študijskih področjih oz. programih uvrstila med najboljših 400, skupno na 12 področjih pa med 500 najboljših univerz na svetu. Spodbudno je, da se ji je letos znova uspelo uvrstiti tudi med najboljših 70 univerz na področju bibliotekarstva in informacijskih znanosti.

Med najboljših 400 univerz na svetu je uvrščena še na področju študijskih programov jezikov, jezikoslovja, kmetijstva, sociologije, fizike, farmacije, vede o materialih in matematike.

Če upoštevamo število univerz, uvrščenih na posamezne področne lestvice, pa se je UL med temi programi najbolje uvrstila na področju kmetijstva (v skupino od 201. do 250. mesta od skupno 451 univerz, uvrščenih na to lestvico) in fizike (v skupino od 301. do 350. mesta od skupno 640 univerz, uvrščenih na to lestvico).

UL lestvica QS umešča tudi med 500 najboljših univerz na svetu na treh krovnih študijskih področjih, ki združujejo več specifičnih programov: (1) umetnost in humanistika, (2) naravoslovne znanosti in (3) biološke ter sorodne vede in medicina.

Lestvica sicer ponuja vpogled v razvrstitve univerz po 55 študijskih področjih oz. programih, razdeljenih v pet krovnih kategorij oz. področij. V lestvico je bilo skupno, zajemajoč vsa področja, vključenih 1.559 univerz in 16.300 študijskih programov.