Oznaka:

  • Umetnost

Datum objave:

V Galeriji UL smo na predvečer Prešernovega dne, v sredo, 7. februarja 2024, ob 16. uri odprli razstavo ilustracij spletnega mesečnika kULturnica. Razstava je na ogled do 21. marca 2024. Galerija UL je odprta vsak torek, sredo in četrtek med 16. in 20. uro.

Vstop je prost, prijazno vabljeni!

O razstavi

Na slovenski kulturni praznik smo pred dvema letoma na Univerzi v Ljubljani zagnali spletni mesečnik kULturnica. V vmesnem času je ta dozorela in za marsikaterega ljubitelja kulture postala nepogrešljiv vir informacij o živahnem umetniškem dogajanju na naši alma mater, saj zajema vsebine s področja arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture, glasbene, likovne in literarne umetnosti, oblikovanja, dramatike, uprizoritvene in avdio-vizualne ter intermedijske umetnosti.

Obletnico proslavljamo z odprtjem razstave v Galeriji UL na predvečer Prešernovega dne. Na ogled so ilustracije oziroma vinjete, ki jih je za kULturnico v preteklih dveh letih ustvaril oče njene likovne podobe prof. mag. Milan Erič, v drugem letniku pa so se mu pridružili študentke in študentje UL ALUO, ki jih mentorira doc. Suzi Bricelj. Tudi zaradi teh vinjet je revija bogatejša in živahnejša iz številke v številko, postale so njen prepoznavni znak! 

Prof. mag. Matjaž Drevenšek,
prorektor za umetnost Univerze v Ljubljani

Študij Ilustracije, ki ga je mogoče študirati na UL ALUO, je eno od področij vizualne komunikacije, ki ima danes vedno večjo veljavo in pozornost. Zaradi naraščanja sporočanja skozi vizualne medije sta poznavanje in uporaba likovnega jezika eno temeljnih znanj in veščin, ki jih študent tega študijskega programa lahko pridobi. Študij na smeri Ilustracija na dodiplomski stopnji omogoča znanje vizualnega snovanja na vseh področjih javnega življenja, na katerih lahko ilustracija sama nosi rešitev komunikacije ali pa je pomemben nosilec celote vidnega sporočanja. Študent v prvem letniku pridobi splošno znanje, ki se nadgrajuje v težavnostnih stopnjah v višjih letnikih do šestega semestra. V zadnjem semestru študij zaključi z zahtevnejšim projektom, kjer pokaže kompleksnost poznavanja področja ilustracije.

Magistrski študij Ilustracije pa stremi k samostojnemu delu študenta, poglabljanju pridobljenega znanja, bogatenju izkušenj ter iskanju lastnega likovnega izraza, ki študenta že določa kot avtorja. S študijem študent osvoji vizualno razmišljanje, potrebno za opravljanje samostojnega dela v smeri inovativnosti, temeljitega koncipiranja najzahtevnejših nalog, timskega dela skozi razumevanje interdisciplinarnosti in negovanja lastne estetske kulture ter kritične odgovornosti do globalnih vsebin.

Sodelovanje z rektoratom UL pri projektu kULturnica za nas pomeni veliko, je ustvarjalni izziv, odlična praksa, kjer se študent sreča s profesionalnim procesom dela, a ta poteka v »varnem« okolju Univerze. Pomeni tudi stik z mnogimi drugimi strokami in znanji, ki sestavljajo UL.

Želimo si, da bi ta srečevanja ter prepletanja znanj in izkušenj tudi vnaprej bogatila delo UL.

Doc. Suzi Bricelj,
vodja smeri Ilustracija UL ALUO, koordinatorka projekta

V začetku preteklega leta je kULturnica, spletno glasilo UL, svojo likovno opremo, za katero je prvo leto delovanja v celoti skrbel prof. mag. Milan Erič, zaupala na milost in nemilost študentom UL ALUO. Vsak mesec je ilustratorsko delo prevzel nov avtor, kar je poskrbelo za posebej pestro leto kULturnice, ki je na ogled na razstavi. 
Razstavljena dela študentov povezuje pet rubrik iz glasila: V središču, Odmev, Galerija, Napovednik in Kolofon. Ta formalna tematska členitev je bila skupaj s tehničnimi določili, ki jih zahteva spletni format objave, edina omejitev ustvarjanja. Izbira motivov, tehnike in pristopa je bila tako v celoti prepuščena vsakemu opremljevalcu posamezne mesečne izdaje. Razstava zato prinaša veliko širino pristopov, ki jih resda povezujejo nazivi rubrik, a so predvsem pisana predstavitev dvanajstih avtorskih izrazov in dvanajstih različnih vizij študentov. 
Ob tem je razstavljeno tudi veliko del prof. mag. Milana Eriča, ki je v prvem letu skrbel za likovno opremo kULturnice v celoti, še vedno 
pa vsak mesec poskrbi za naslovnico. kULturnica, ki širi glas o umetniškem delovanju UL, je s tem projektom odprla še eno ustvarjalno fronto, teh pa ni nikoli preveč. Študenti smo s tem dobili priložnost učenja, predstavitve svojega dela in neposrednega sooblikovanja glasila. Kot je povedala ena od sodelujočih: 
»Pomembno je, da se zavedanje o kulturi razširi med ljudi, saj takrat zaživi z novim namenom. Sodelovanje pri ilustriranju kULturnice nam je dalo lepo priložnost, da pomagamo umetnost v različnih oblikah približati ljudem.«

Hana Černivec, Mirjam Bešter in Marija Bobič,
študentke podiplomskega študija Ilustracije UL ALUO