Oznaka:

  • Umetnost
  • Doktorski študij
  • Raziskovanje

Datum objave:

Ljubljana, 9. junij 2023 – Pred Univerzo v Ljubljani na Kongresnem trgu je letos vnovič potekala javna promocija 291 doktoric in doktorjev znanosti in podelitev 8 priznanj za pomembna umetniška dela. Dogodek je potekal v dveh skupinah, in sicer ob 10.30 in 19.30. Slovesnosti so se udeležili dekanje in dekani oziroma prodekanje in prodekani članic Univerze v Ljubljani, mentorice in mentorji ter svojci in prijatelji prejemnic in prejemnikov.

Na Univerzi v Ljubljani je bilo v skoraj 104 letih promoviranih 12.621 doktoric in doktorjev znanosti. Prvi doktorat znanosti je 15. junija 1920 na Univerzi v Ljubljani prejela dr. Ana Mayer Kansky, in sicer za disertacijo z naslovom O učinkovanju formalina na škrob. S tem je postala 5. Slovenka in 72. ženska na svetu, ki je prejela ta najvišji akademski naziv.

Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, je na javni promociji dejal: »Doktorat znanosti ni konec poti. Verjamem, da je za večino od vas začetek vznemirljive, a tudi zahtevne poti naprej. Do sedaj ste delali s svojimi mentorji, zdaj se bo od vas pričakovalo, da boste postali samostojni. Da boste sami iskali znanstvene probleme in znanstvena vprašanja ter da boste sami iskali odgovore in rešitve za izzive, ki jih postavlja sodobna znanost.«

Doktorandke in doktorande ter prejemnice in prejemnike priznanj za pomembna umetniška je pozdravil podžupan Mestne občine Ljubljana, Boštjan Koritnik, slavnosti govorki pa sta bili doc. dr. Anna Dragoš, dobitnica prestižnega projekta Evropskega raziskovalnega centra, in asist. dr. Ajda Mladenović, lanskoletna prejemnica priznanja za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani za področje restavratorstva.

Novim doktoricam in doktorjem znanosti, prejemnicam in prejemnikom priznanj za pomembna umetniška dela ter njihovim mentoricam in mentorjem iskreno čestitamo.  

Vabljeni k ogledu fotogalerij:

Vabljeni k ogledu videoposnetkov:

Prejemnice in prejemniki priznanj za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani 2023

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti:

  • Nejc Merc, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani 

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju gledališke in radijske umetnosti:

  • Vida Cerkvenik Bren, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani
  • Nejc Škofic, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju filmske in televizijske umetnosti:

  • Andrej Nagode, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani
  • Aleš Pavlin, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani
  • Jožica Šmid, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju vizualne komunikacije: 

  • Nejc Prah, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani 

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju arhitekture:

  • Emil Jurcan, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani 

Dogodek v režiji Luke Marcena smo pripravili zaposlene in zaposleni na rektoratu Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana v sodelovanju s članicami Univerze v Ljubljani in Mestna občina Ljubljana v okviru Festival Junij v Ljubljani. Nastopili so študentke, študenti in alumni Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, slovesnost so povezovali študentke in študenti Akademija za gledališče, radio, film in televizijo.