Oznaka:

  • Umetnost
  • UL FF

Datum objave:

Študentke umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (UL FF) vabijo na odprtje razstave z naslovom Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu, ki bo 9. novembra 2023 ob 19.00 v Mali galeriji Banke Slovenije. Pred uradnim odprtjem razstave bodo ob 18.00 avtorice razstave Hana Čeferin, Jera Krečič, Neža Lukančič, Lara Mejač in Ana Obid pod mentorstvom Mihe Valanta in Beti Žerovc, predstavile tudi publikacijo, ki spremlja odprtje razstave. Razstavo si lahko ogledate do 3. decembra 2023.

Razstava v Jakopičevem paviljonu je razstava o razstavah. Paviljon, ki je stal ob vhodu v mestni park Tivoli, je od leta 1909 predstavljal osrednji prostor za razstavljanje sodobne likovne umetnosti in druge vizualne produkcije v Ljubljani. Razstava pripoved, ujeto na strani digitalne publikacije, razširja v prostor. Predstavljeni elementi poskušajo simulirati dve razstavi, ki sta se zgodili v paviljonu. Prostor Male galerije Banke Slovenije je odet v tapete, s pomočjo katerih obiskovalce vabimo k izkustvu razstavnega prostora ob XXVIII. umetnostni razstavi slovenskih in hrvaških mlajših umetnikov (1923). VR simulacija omogoča navidezen sprehod po paviljonu, kot je izgledal v času Razstave umetnic Male ženske antante (1938). Uprizoritvi razstav vabita k refleksiji o nekdanjem razstavišču in raznolikih razstavljavcih ter njihovih delih, ki so v njem našli svoj prostor.

Razstavo spremlja izid publikacije Razstave v Jakopičevem paviljonu med letoma 1919 in 1945 in diskurzivni program, v katerem bomo pestro razstavno dogajanje v Jakopičevem paviljonu med letoma 1919 in 1945 premišljevali z vabljenimi strokovnjaki. 

Celoten program je dostopen tukaj.

*****
Avtorice projekta: Hana Čeferin, Jera Krečič, Neža Lukančič, Lara Mejač, Ana Obid
Urednika projekta in mentorja: Miha Valant, Beti Žerovc
Kurator Male galerije Banke Slovenije: Vladimir Vidmar
Produkcija: UL Filozofska fakulteta, Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo