Vsebinska področja

Biotehnologija, Hrana in kmetijstvo, Zdravje

Področja uporabe

Zdravje. Zdravstveno varstvo živali. Probiotiki za perutnino

Stanje tehnologije

Testirano v laboratoriju

Intelektualna lastnina

Patentne prijave: LU102420, LU102419, US Provisional Application: 63/117,215

Imetniki

Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta; Iowa State University Research Foundation, Inc.

Interna številka

821-3/2020

Kontakt

Pisarna za prenos znanja


Gabriela Droga Mazovec
Tel: +386 70 538 284
E-pošta: gospodarstvo@uni-lj.si

Prenesite PDF

Tehnološka ponudba (pdf, 204 KB)

Ozadje

Patogeni, ki se prenašajo s hrano, predstavljajo veliko zdravstveno in gospodarsko breme. Listeria spp., Staphylococcus spp., Salmonella spp., E. coli in Campylobacter spp so med glavnimi povzročitelji driske. Kampilobakterioza je najpogostejša bakterijska okužba, ki se v Evropski uniji (EU) in Združenih državah Amerike (ZDA) na ljudi prenaša s hrano. Njen glavni vzrok je okužba živali s Campylobacter jejuni. Večina okužb s C. jejuni je povezana s perutninskim mesom in perutninsko industrijo, ki je tudi glavni vir sevov C. jejuni, odpornih na antibiotike, saj je več kot 50 % izolatov iz perutnine odpornih na vsaj en antibiotik.

Opis izuma

Dokazano je, da ima sev Bacillus subtilis PS-216 močan zaviralni učinek na enteropatogene in patogene bakterije, ki se prenašajo s hrano, kot je Campylobacter jejuni. Naš inovativni izdelek uporablja sev Bacillus subtilis PS-216 za pripravo krme in probiotičnih mešanic. Pozitivni učinki probiotikov na perutnino so pospeševanje rasti, imunomodulacija in zaviranje patogenov. Sev Bacillus subtilis PS-216, v primerjavi z drugimi sevi B. subtilis, močneje zavira rast in nastanek biofilmov patogenov ter kolonizacijo C. jejuni pri piščancih (brojlerjih). Poleg tega, dodatek B. subtilis PS-216 povzroči povečanje teže piščancev.

Glavne prednosti

  • Zaviranje rasti in tvorbe biofilmov patogenov.
  • Zmanjšanje kolonizacije perutnine s C. jejuni.
  • Povečanje teže piščancev (brojlerjev).