kultura logo

Univerzo v Ljubljani poleg družboslovnih, naravoslovnih, humanističnih in tehniških fakultet, sestavljajo tudi tri umetniške akademije: Akademija za glasbo (AG), Akademija za gledališče, radio, film, televizijo (AGRFT) in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Svet za umetnost Univerze v Ljubljani tako sledi svojemu poslanstvu predstavljanja kulturnih dogodkov in dosežkov s področja umetnosti, ki želi obogatiti širšo akademsko skupnost (študente, profesorje in strokovno osebje), spodbujati nove oblike predstavitve umetniških del, krepiti okolje za sodelovanje izvajalcev umetniških in neumetniških študijskih programov ter spodbujati sodelovanje z domačimi in tujimi umetniki.

NAPOVEDUJEMO
ARHIV
 

NAPOVEDUJEMO  

ALUO uho: Koncept smrti v Zahodni vizualni kulturi in umetnosti 

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabi na naslednji dogodek ALUO uho. Umetnostna zgodovinarka in profesorica na Fakulteti za likovne umetnosti Univerze v Portu na Portugalskem dr. Marie José Goulão bi imela predavanje z naslovom Koncept smrti v Zahodni vizualni kulturi in umetnosti. Vabljeni v petek, 19. aprila 2019, ob 13.00 v Galerijo Jakopič (Slovenska cesta 9, Ljubljana).

Dr. Marie José Goulão bo obravnavala eno najkompleksnejših vprašanj iz kulturne zgodovine – smrt. Sledili ji bomo skozi mrtvaške teme, nasilje, pozabljanje in ohranjanje spomina s pomočjo umetnosti.

ALUO uho, gostujoča predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, prirejamo že 5. sezono. V študijskem letu 2018/19 jih gostimo skupaj z Galerijo Jakopič, namenjena so študentom in širši javnosti.

Koncept smrti v Zahodni vizualni kulturi in umetnosti

Razstava Premiki

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) vas vljudno vabi na odprtje razstave študentk in študentov smeri Unikatno oblikovanje / steklo in keramika z naslovom Premiki, ki bo v četrtek, 21. marca 2019, ob 19.00 v Galeriji Meduza, Čevljarska 34, Koper. Razstava bo odprta do 31. maja 2019

Predstavljen bo izbor zaključnih študijskih del na smeri Unikatno oblikovanje / steklo in keramika, nastalih pod mentorstvom prof. mag. Tanje Pak in doc. Kristine Rutar v okviru temeljnih predmetov Steklo in Keramika. Razstavljena dela so plod raziskovanja materiala in kreativnega razmisleka. Študenti s svojim delom presegajo meje klasičnega razumevanja materiala, ki ga kombinirajo ali dopolnjujejo z različnimi drugimi materiali, pristopi oblikovanja in umetniškimi praksami.

Razstava Premiki

Slovesno odprtje Slovenskega paviljona na Milanskem trienalu, kjer Slovenijo zastopa UL ALUO 

V Milanu poteka ena najpomembnejših mednarodnih razstav s področja oblikovanja in arhitekture XXII Triennale di Milano: Broken Nature: Design Takes on Human Survival. V Slovenskem paviljonu s projektom Misliti pogoje našega časa Slovenijo zastopa Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO). Milanski trienale bo odprt do 1. septembra 2019.

Slovesnega odprtja Slovenskega paviljona so se udeležili častni gostje: državna sekretarka Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Eva Štravs Podlogar, vodja Gospodarskega urada RS v Milanu Zorko Pelikan in pooblaščena ministrica Slovenskega veleposlaništva v Rimu Tina Kokalj.

Državna sekretarka je v svojem govoru izrazila veselje ob tem, da "bodoči oblikovalci že sedaj razmišljajo in ustvarjajo za bolj kakovosten jutri." Poudarila je tudi, da moramo "zeleno in krožno gospodarstvo v prihodnjih letih postaviti še bolj v središče našega delovanja. Razstava Misliti pogoje našega časa je tako izredna priložnost za predstavitev in za poklon solidarnosti, preprostosti in zmernosti, ki morajo postati vodilo našega življenja."

Pomen sodelovanja na tako pomembni prireditvi in ključno vlogo UL ALUO (in celotne, letos 100-letne Univerze v Ljubljani) v prihodnosti slovenskega oblikovanja in trajnostnega razvoja so ob tej priložnosti predstavili dekanja UL ALUO izr. prof. mag. Lucija Močnik Ramovš in prisotni mentorji projekta izr. prof. Jure Miklavc, doc. dr. Barbara Predan in doc. Rok Kuhar.

Prve obiskovalce paviljona so sprejeli tudi avtorice in avtorji razstavnega koncepta, študentke in študenti industrijskega oblikovanje UL ALUO: Ajda Bertok, Maja Grobler, Marko Ježek, Jernej Kapus, Julija Karas, Tamara Lašič Jurković, Ambrož Močnik, Valentina Repenšek, Gal Rančigaj, Mihaela Romanešen in Hana Železnik.

Sveže izdana knjiga Misliti pogoje našega časa v slovenskem in angleškem jeziku bo v času razstave naprodaj v knjigarni trienala. Uvodnik zanjo je napisal svetovno znan teoretik oblikovanja in filozof Tony Fry, vsebuje pa prispevke: Alaina Badiouja, Ashleyja Dawsona, Tamare Lašič Jurković, Izidorja Ostana Ožbolta, Barbare Predan (urednica), Kate Raworth, Valentine Repenšek in Slavoja Žižka.

Projekt so podprli: Svet za umetnost Univerze v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije – I feel Slovenia: Green. Creative. Smart. Razstavni dogodek »Misliti pogoje našega časa/Thinking the Conditions of Our Time« spremlja praznovanje 100-letnice Univerze v Ljubljani.

Projekt so podprli: Svet za umetnost Univerze v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije – I feel Slovenia: Green. Creative. Smart. Razstavni dogodek »Misliti pogoje našega časa/Thinking the Conditions of Our Time« spremlja praznovanje 100-letnice Univerze v Ljubljani.

 


Člani Sveta za umetnost Univerze v Ljubljani:

 • izr. prof. Marko Vatovec, dekan Akademije za glasbo
 • prof. Matjaž Drevenšek, operativni član Akademije za glasbo, predsednik sveta
 • prof. Tomaž Gubenšek, dekan Akademije za gledališče, radio, film in televizijo
 • izr. prof. mag. Žanina Mirčevska, operativna članica Akademije za gledališče, radio, film in televizijo
 • izr. prof. mag. Lucija Močnik Ramovš, dekanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje
 • doc. mag. Gregor Kokalj, operativni član Akademije za likovno umetnost in oblikovanje
 • izr. prof. dr. Matej Blenkuš, dekan Fakultete za arhitekturo
 • izr. prof. Vasa Perović, operativni član Fakultete za arhitekturo
 • prof. Dušan Kirbiš, predstavnik Naravoslovnotehniške fakultete za umetniško področje
 • prof. dr. Ana Kučan, predstavnica Biotehniške fakultete za umetniško področje
 • izr. prof. dr. Jurij Selan, predstavnik Pedagoške fakultete za umetniško področje
 • izr. prof. dr. Primož Vitez, predstavnik Filozofske fakultete za umetniško področje, podpredsednik sveta
 • prof. dr. Bogomir Kovač, predstavnik Ekonomske fakultete za področje kulturnega podjetništva oz. galerijske dejavnosti
 • prof. dr. Aleš Črnič, predstavnik Fakultete za družbene vede za področje kulturologije