Tag:

  • Research achievements
  • University Office for Research
  • Research
  • UL BF
  • SDG 15

Date of publication:

Understanding how animals respond to people is becoming increasingly important in the face of growing disturbances such as tourism, recreation, driving in natural environment and the exploitation of natural resources. To this end, researchers from around the world have pooled their data to find out how wild animals respond to people in their environments. The results showed considerable differences among different species, with large carnivores proving to be the most sensitive to humans. Part of the research was also carried out in Slovenia, where researchers from the University of Ljubljana’s Biotechnical Faculty and the Slovenia Forest Service observed the strongest response in brown bears. The researchers hope that the new knowledge will facilitate coexistence between humans and animals, and enable more effective mitigation of the negative impact of recreation and other human activities in nature.

Omejitve gibanja v naravi, do katerih je prišlo v mnogih državah kot odziv na pandemijo covid-19, so privedle do velikih sprememb tudi v obnašanju živali. V največji študiji doslej je 220 raziskovalcev iz celega sveta, vključno s Slovenijo, združilo podatke aktivnosti 163 vrst živali, pridobljenih s pomočjo avtomatskih kamer, in izkoristilo to edinstveno obdobje, da bi bolje razumeli vplive človeka na živali, ki niso tako enoznačni, kot si pogosto predstavljamo. Rezultate so te dni objavili v vodilni znanstveni reviji na področju ekologije, Nature Ecology and Evolution.

Raziskava je pokazala, da kadar se prisotnost ljudi v naravnem okolju zmanjša, postanejo živali bolj aktivne. Drugačne odzive pa so živali pokazale v kulturni krajini, kjer je stikov med živalmi in ljudmi bistveno več. V tem okolju so postale živali ob večji človekovi dejavnosti predvsem bolj nočno-aktivne. Odziv se je zelo razlikoval med različnimi skupinami živali, kot najbolj občutljive na človeka pa so se izkazale velike zveri. Dr. Miha Krofel iz Biotehniške fakultete in soavtor raziskave je povedal: »V Sloveniji smo največje spremembe opazili pri rjavih medvedih, ki so v odzivu na človeka najbolj spremenili svojo aktivnosti in takrat postali še bolj nočno-aktivni kot sicer.« Odzivi so lahko po drugi strani precej drugačni pri rastlinojedcih, ki se neredko celo približujejo človeškim naseljem. 

Povezava do izvirnega znanstvenega članka:  - Burton et al. 2024. Mammal responses to global changes in human activity vary by trophic group and landscape. – Nature Ecology and Evolution, doi: 10.1038/s41559-024-02363-2  

Projekt je bil delno financiran prek temeljnih projektov ARIS.

  • ARIS (en)