UNIVERZA V LJUBLJANI – MOJA PRAVA ODLOČITEV – NASVETI NA ENEM MESTU: KAKO, KDAJ, KAM IN ZAKAJ SPLOH SE VPISATI NA ŠTUDIJ

Da bo vaša odločitev kam po končani srednji šoli, kar najbolj prava, vas vabimo na spletna srečanja, na katerih vam bodo naši strokovni sodelavci predstavili Univerzo v Ljubljani, posebnosti in zakonitosti sodobnega študija, vas seznanili s potekom vpisnega postopka, na kaj morate biti ob pripravi in oddaji prijave še posebej pozorni, kako je z morebitnim preizkusom sposobnosti, kdaj in kako uveljavljati posebni status, vas seznanili z najpomembnejšimi datumi … in odgovarjali na vaša vprašanja.

Na posamezno delavnico in osebno svetovanje se prijavite preko povezave, na svetovanje pa se naročite preko aplikacije POPR*

PROGRAM službe VPIS na INFORMATIVNIH DNEVIH za vpis v študijsko leto 2022/23

-          Individualna svetovanja: Datume, možne termine najdete na aplikaciji POPR za dijake

-          PREDSTAVITEV UL IN IZBIRA ŠTUDIJA, delavnica 11. 2. 2022, 12.00, POPR

-          PREDSTAVITEV UL IN IZBIRA ŠTUDIJA, delavnica 12. 2. 2022, 12.00, POPR

* Na POPR dostopate preko naslova https://popr.uni-lj.si/. Izberite skupino 'Dijaki' in se najprej registrirajte. Na potrditev registracije boste čakali največ dan ali dva – ko pa boste enkrat registrirani, boste zlahka navigirali po portalu in se prijavljali na dogodke in na svetovanja.

 

INFORMATIVNI DNEVI ZA VPIS NA DODIPLOMSKI ŠTUDIJ NA UL, 11. in 12. 2. 2022

V petek, 11. in v soboto, 12. februarja 2022 bodo na fakultetah in akademijah UL potekali informativni dnevi. Na njih vam bodo predstavniki posameznih članic, profesorji in študenti predstavili svoje dodiplomske in enovite magistrske študijske programe. Dogodek bo tudi priložnost, da iz prve roke dobite odgovore in nasvete glede vaše izbire študija - pripravite svoja vprašanja!

Glede na trenutne razmere bodo informativni dnevi potekali po spletu. Informacije o informativnih dneh (način prijave, termini...) bodo posamezne fakultete in akademije objavljale na povezavah tukaj:

1.       UL Akademija za glasbo

2.       UL Akademija za gledališče, radio, film in televizijo

3.       UL Akademija za likovno umetnost in oblikovanje

4.       UL Biotehniška fakulteta

5.       UL Ekonomska fakulteta  

6.       UL Fakulteta za arhitekturo

7.       UL Fakulteta za družbene vede

8.       UL Fakulteta za elektrotehniko

9.       UL Fakulteta za farmacijo

10.   UL Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo

11.   UL Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo

12.   UL Fakulteta za matematiko in fiziko

13.   UL Fakulteta za pomorstvo in promet

14.   UL Fakulteta za računalništvo in informatiko 

15.   UL Fakulteta za socialno delo 

16.   UL Fakulteta za strojništvo

17.   UL Fakulteta za šport

18.   UL Fakulteta za upravo

19.   UL Filozofska fakulteta

20.   UL Medicinska fakulteta

21.   UL Naravoslovnotehniška fakulteta

22.   UL Pedagoška fakulteta

23.   UL Pravna fakulteta

24.   UL Teološka fakulteta

25.   UL Veterinarska fakulteta

26.   UL Zdravstvena fakulteta

 

Vabljeni, da se nam pridružite. 

 

 

KATERA IZBIRA ŠTUDIJA JE PRAVA ZAME

Odprta scena za dijake:  vprašajte - odgovarjamo - razpravljamo

Razgovor s študenti in strokovnimi delavci Univerze v Ljubljani

V ponedeljek, 8. 3. 2021, ob 17.00 vas vabimo na odprto srečanje s študenti, bruci, tutorji in strokovnimi delavci UL na katerem boste lahko vprašali vse, kar vas zanima glede vpisa na univerzitetne študije, UL prav posebej, in boste na njih tudi dobili odgovore s prve roke.

Srečanje začenjamo ob 17.00 na zoom povezavi (dostop od 16.30):

Potrebna je predhodna objava. Prijavni obrazec: https://forms.gle/GSL8VruGSMnvAxgA8

VABLJENI – PRIPRAVITE VPRAŠANJA – POVABITE SOŠOLKE/SOŠOLCE

 

Vpis na Univerzo v Ljubljani

Razpis za vpis na visokošolske študijske programe za štud. leto 2021/22 najdete TUKAJ.

Individualno svetovanje - kako in kam po srednji šoli

Vabimo vas na osebna svetovanja/razgovor s strokovnjakom, s katerim boste laže izbrali pravi študij zase in preverili svojo odločitev. Vsa svetovanja za dijake (in njihove starše, skrbnike) so brezplačna. Več info o svetovanju na .

V službi VPIS dobite iz prve roke tudi vse potrebne informacije, če ste bodoči študent, ki prihaja iz drugih držav, zamejski Slovenec ali tujec.

Na svetovanje se prijavite preko portala POPR na UL. Več o portalu POPR si oglejte tukaj

Na POPR dostopate preko naslova https://popr.uni-lj.si/. Izberite skupino 'Dijaki' in se najprej registrirajte. Na potrditev registracije boste čakali največ dan ali dva – ko pa boste enkrat registrirani, boste zlahka navigirali po portalu in se prijavljali na dogodke in na svetovanja.

 

Nova aplikacija KamBi mladim približuje inženirske poklice

Zaživela je spletna aplikacija KamBi, ki bo mladim pomagala pri izbiri študija in poklica. V aplikaciji bodo mladi preverili ujemanje svojih kompetenc s posameznimi inženirskimi profili in spoznali poklice iz prakse, ki jih tudi v video zgodbah predstavljajo inženirji.

Ideja o inovativnem orodju, ki mladim približuje inženirske poklice, se je rodila prav na 100. rojstni dan Petra Florjančiča, 5.marca 2019. Po letu in pol razvoja pa je aplikacija KamBi od danes dostopna na spletni strani www.inzenirji-bomo.si. Aplikacija je nastala v okviru iniciative Inženirke in inženirji bomo! na pobudo družbe Competo, pri pripravi vsebin pa so sodelovali predstavniki Kariernih centrov Univerze v Ljubljani in Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije. Izvedba je bila v rokah programerjev iz podjetja The Right Thing Solutions, ob pomoči študentov s Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru in podjetja Oracle Slovenija.

Iz srednje šole poznajo angleščino, strojništva pa ne

»V letih sodelovanja z mladimi smo začutili njihov problem. Če se odločijo za študij angleščine, vedo, kaj jih čaka, saj predmet poznajo iz šolskih klopi. Če pa se odločijo za tehniški študij, elektrotehniko, strojništvo ali računalništvo, pa je to korak v neznano, saj večina tekom šolanja teh področij ne spozna. Zato smo spletno aplikacijo opremili tudi z zgodbami mladih zaposlenih, ki znanje, pridobljeno na inženirskih študijskih smereh, prenašajo v prakso na svojih delovnih mestih. Dijaki si bodo tako lažje predstavljali, kako izgleda dan inženirja, kakšno je njegovo delovno mesto in kakšne aktivnosti opravlja,« pojasnjuje Teja Primožič, študentka Fakultete za računalništvo in informatiko UL, bodoča inženirka in projektni vodja razvoja aplikacije. Dodaja, da aplikacija ne nadomešča drugih že uveljavljenih orodij, ki dijakom pomagajo pri izbiri študija in poklica, ampak se z njimi dopolnjuje.

Maša Žilevski, psihologinja in svetovalka v Competu, med ključnimi razlogi na razvoj aplikacije izpostavlja, da mladim med izobraževanjem poudarjamo predvsem strokovno znanje, ne izpostavljamo pa toliko splošnega znanja: »Predstavljajo ga mehke veščine oz. kompetence kot so timsko delo, natančnost, upravljanje s stresom, učinkovitost. Te pri razvoju kariere in zaposlitvi ravno tako odigrajo ključno vlogo. Ravno s pomočjo aplikacije bodo mladi fokus usmerili tudi na lastne mehke veščine, ki bodo pomembne pri njihovi izbiri poklica. Prepoznali bodo, kaj je pomembno pri njihovem bodočem delu in slednje začeli trenirati že danes. Ob tem pa bodo pridobili tudi informacijo, kaj od njih potencialno pričakuje bodoči delodajalec z vidika splošnih kompetenc in kakšno naravo dela predstavlja izbrani poklic. Tako bodo korak bližje bodoči karieri, četudi se pot do nje šele začenja.«

Kako deluje KamBi?

Z aplikacijo mladi, starši, strokovni delavci in ostali, z izrisom profila ujemanja pridobijo dodatne informacije o svojih kompetencah in poklicih, ter se potem samostojno in samozavestno odločijo, če jim kateri od STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) študijev ustreza. Preverijo lahko tudi kdo od njihovih predhodnikov je izbral ta študij in kako izgleda njegovo ali njeno delo v praksi. Na voljo so tudi podrobnejši opisi inženirskih poklicev, organizacije in podjetja, kjer jih lahko opravljajo ter fakultete, kjer so na voljo ti študijski programi. Sama aplikacija je sestavljena iz dveh sklopov. V prvem delu so zastavljena vprašanja iz narave dela. Drugi del je namenjen spoznavanju kompetenc inženirjev. Predstavljenih je prek 40 inženirskih zgodb, v prihodnje bomo paleto zgodb iz prakse še razširili. Ime aplikacije je bilo izbrano z natečajem v srednjih šolah konzorcija Inženirke in inženirji bomo! Kot so pojasnili dijaki Gimnazije Vič, ki so prispevali zmagovalno ime, je v ozadju besede KamBi tudi (k)ambicija, močna želja ali hotenje, kaj bi želel postati. »Kambij pa je v naravi tisti del drevesnega debla, ki najhitreje raste,« so še razložili simboliko imena.

Velike priložnosti in potenciali za tehniški kader

Pri programiranju aplikacije so sodelovali tudi študenti Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru, ki so tako svoje sveže izkušnje s študijsko odločitvijo prenesli v orodje, da bodo v pomoč ostalim. »Študenti so v letu 2019 dobili priložnost uporabiti svoje znanje in kreativnost na realnem primeru projekta z malokodnim programiranjem, se preizkusiti v timskem delu, testiranju, zagotavljanju kakovosti programske rešitve in se družiti, v letu 2020 pa izključno na daljavo in izkustveno pregledati verzije programske rešitve in podati ideje o dograjevanju aplikacije z večstranskim ocenjevanjem poklicnih afinitet bodočih študentov. Aplikacija lahko spodbudi dijake in dijakinje k poglobljenem razmisleku o poklicni poti predvsem v inženirskih poklicih. Seveda bomo vsi v projektu veseli, če bomo komurkoli pomagali k boljši študijski in karierni odločitvi,« je dejal red. prof. dr. Robert Leskovar, predstojnik Katedre za informatiko UM FOV.

Julij Božič, direktor Oracla v Sloveniji, ki je v brezplačno uporabo dalo razvojno platformo (APEX), na kateri so postavili aplikacijo KamBi, je izpostavil še širši družbeni kontekst razvoja novega orodja: »Podjetja morajo danes spreminjati načine delovanja in poslovanja, prilagajati se moramo novim izzivom. Nanje pa lahko odgovarjamo samo z novimi rešitvami, z inovacijami, ki pa jih ustvarjajo napredni posamezniki opremljeni z izjemnim znanjem in veščinami. Mednje zagotovo sodijo tehniški kadri, v katere želimo usmeriti čim več mladih, saj jih tam čakajo velike priložnosti in potenciali

Dodatne informacije: , 041 213 451 – Matjaž Kljajić

 

UNIVERZA V LJUBLJANI se je predstavila na VIRTUALNEM KARIERNEM SEJMU 2020

Od ponedeljka, 23. 11. do petka, 27. 11. 2020, se je UL predstavila na Virtualnem kariernem sejmu 2020. VKS 2020 bo v nekoliko spremenjeni obliki v celoti trajal vse do avgusta 2021.

UL se je predstavljala v dvorani Študijski programi, ki jo najdete na povezavi https://www.karierni-sejem.si/srednji. Večina članic, fakultet in akademij je nastopala na enotni stojnici UL, osem (8) članic pa na samostojnih stojnicah.

Kako se prijaviti kot obiskovalec?

Preko neposredne povezave: https://www.karierni-sejem.si/registracija

Članice so se v prvem tednu, najaktivnejšem delu sejma predstavljale preko webinarjev, delavnic, predstavitev in klepetalnic, ki so potekali neposredno, v živo. Tudi v nadaljevanju VKS 2020 (po koncu novembra 2020), bodo članice UL komunicirale s srednjimi šolami preko povezav in objav na samem VKS 2020.

Sejem bo UL uporabila za vzpostavitev in ohranjanje sodelovanja z dijaki in srednjimi šolami skozi celotno študijsko leto 2020/2021.

Obiskovalci lahko vstopajo na razstavne prostore UL in njenih članic preko povezav:

-          Neposredno preko povezave do sejemske stojnice UL https://www.karierni-sejem.si/srednji/studijski-programi/25

-          UL Fakulteta za šport https://www.karierni-sejem.si/srednji/studijski-programi/30

-          UL Fakulteta za računalništvo in informatiko https://www.karierni-sejem.si/srednji/studijski-programi/49

-          UL Biotehniška fakulteta https://www.karierni-sejem.si/srednji/studijski-programi/52

-          UL Fakulteta za arhitekturo https://www.karierni-sejem.si/srednji/studijski-programi/60

-          UL Filozofska fakulteta https://www.karierni-sejem.si/srednji/studijski-programi/61

-          UL Zdravstvena fakulteta https://www.karierni-sejem.si/srednji/studijski-programi/41

-          UL Teološka fakulteta https://www.karierni-sejem.si/srednji/studijski-programi/29

-          UL Naravoslovnotehniška fakulteta https://karierni-sejem.si/srednji/studijski-programi/47

vs1.pngvs2.png