Univerza v Ljubljani slovi po kakovostnih družboslovnih, naravoslovnih, humanističnih in tehničnih študijskih programih, ki so pripravljeni v skladu s smernicami Bolonjske deklaracije. Univerzitetni raziskovalci in raziskovalne skupine se s svojim znanstvenoraziskovalnim delom izkazujejo z vrhunskimi projekti na področju umetnosti, znanosti in tehnologije doma in po svetu.

Univerza v Ljubljani je uvrščena med 500 najboljših univerz na Šanghajski lestvici, na lestvici Times Higher Education se uvršča v skupino 801–1000, na lestvici Center for World University Rankings na 416. mesto, na lestvici Quacquarelli Symonds pa v skupino 591–600.

Univerza v Ljubljani je osrednja in največja izobraževalna ustanova, hkrati pa tudi osrednja in največja raziskovalna institucija v Sloveniji s kar trideset odstotki vseh registriranih raziskovalcev (po podatkih baze SICRIS).

Osrednje pedagoško mesto zavzema tudi zato, ker izvaja javno službo na področjih, ki so posebnega družbenega pomena in zagotavljajo ohranjanje narodne identitete.

Ker se zavedamo pomena uporabnosti znanja in sposobnosti pridobivanja lastnih finančnih virov, vsako leto bolj razvijamo tudi tržno dejavnost. Zato se na Univerzi v Ljubljani tesno povezujemo s slovenskim gospodarstvom in tujimi podjetji, med našimi partnerji so multinacionalke in najuspešnejša domača podjetja.

 • UL se uvršča v skupino univerz med

  601. in 700.

  mestom najboljših na svetu (po Šanghajski lestvici)

 • UL združuje

  26

  fakultet/akademij

 • Na UL je vpisanih

  37.402

  študentk in študentov

 • Na UL je zaposlenih

  6.891

  pedagogov, raziskovalcev, asistentov ter strokovnih in administrativnih sodelavcev