Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • IMG_20240603_125206.jpg

  Posvetovalni obisk UL na UL FF in UL FMF

  V poletnem semestru smo na UL nadaljevali z izvedbo posvetovalnih obiskov, na katerih s članicami UL skupaj načrtujemo izboljšave na štirih izbranih področjih njihovega delovanja. V četrtek, 25. aprila, smo posvetovalni obisk izvedli na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (UL FF), v ponedeljek, 3. junija 2024, pa še na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (UL FMF).

 • Promocija_Bor Slana_STA.png

  Javna promocija 308 doktoric in doktorjev znanosti ter podelitev 17 priznanj za pomembna umetniška dela

  12. in 13. junija smo na Kongresnem trgu pred domom Univerze v Ljubljani praznovali znanost in umetnost. Na javni promociji doktoric in doktorjev znanosti ter podelitvi priznanj za pomembna umetniška dela je doktorsko listino prejelo 308 novih doktoric in doktorjev, 17 posameznicam in posameznikom pa smo podelili priznanja za pomembna umetniška dela.

 • Foto14a_Bor Slana_STA.png

  Na Univerzi v Ljubljani odprli Pisarno za enakost in vključevanje

  Na Univerzi v Ljubljani (UL) je zaživela nova enota, Pisarna za enakost in vključevanje (PEV). Odprtje pisarne sledi ciljem Strategije razvoja UL 2022–2027, s katerimi se UL zavezuje k oblikovanju univerzitetnega prostora, ki bo varno, dialoško in spodbudno za izražanje različnosti. Pisarna pod skupno okrilje postavlja podporne aktivnosti za zaupne osebe, študentke in študente s posebnimi potrebami in posebnimi statusi ter nadarjene študentke in študente.

 • Domine z ljudmi

  Reorganizacija centrov za socialno delo med deklariranim in dejanskim

  Kako uspešna je bila reorganizacija centrov za socialno delo (CSD), ki jo je leta 2018 izvedlo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ)? Ministrstvo, zaposleni na CSD in uporabniki imajo različna stališča. To je v doktorskem delu Evalvacija reorganizacije centrov za socialno delo v Republiki Sloveniji z vidika izbranih modelov javnega upravljanja ugotovil dr. Matej Babšek s Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani. Gre za izjemno delo, za katerega je prejel nagrado Mzia Mikeladze, ki jo podeljuje Mreža šol in inštitutov za javno upravo v srednji in vzhodni Evropi (NISPAcee) za izjemna doktorska dela na področju javne uprave in javnih politik.

 • Pride 15.6.2024

  Univerza v Ljubljani za varen in vključujoč prostor za ljudi različnih spolnih identitet, usmerjenosti in izrazov

  Nad vhodom rektorata Univerze v Ljubljani (UL) smo v znak podpore gibanjem za pravice LGBTQ+ oseb ponovno izobesili mavrično zastavo.

 • 2. srečanje - 16.jpg

  Srečanje strokovnih sodelavcev za Erasmus+ KA2 projekte

  Dne 13. junija 2024 smo v Projektni pisarni UL, Oddelku za Erasmus+ projekte izvedli drugo srečanje strokovnih sodelavcev UL za Erasmus+ KA2 in Jean Monnet projekte z namenom izmenjave izkušenj, znanj in krepitvi sodelovanja med članicami Univerze v Ljubljani.

 • Delovni obisk KU Leuven 3.jpg

  Z delovnim obiskom KU Leuven začetek tesnejšega sodelovanja UL in UKCL

  Predstavniki vodstev Univerze v Ljubljani (UL), Medicinske fakultete UL in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) so 10. junija obiskali KU Leuven, kjer so se na celodnevnem delovnem obisku podrobneje seznanili z modelom povezanosti KU Leuven in njihove univerzitetne bolnišnice. Tako KU Leuven kot njihova univerzitetna bolnišnica sodita med najboljše v Evropi ter med prvih 50 na svetu. Na predstavitvah in v razpravi je bila med drugim predstavljena organiziranost raziskovalne dejavnosti, specifike študija medicine na vseh stopnjah ter predvsem medsebojna organiziranost in povezanost KU Leuven in univerzitetne bolnice. V popoldanskem delu obiska je sledil ogled dela bolnišničnih prostorov, med drugim dnevne ambulante, kirurškega oddelka in laboratorijev.

 • gzs14.jpg

  UL in GZS na posvetu o mikrodokazilih kot učinkovitem odgovoru na potrebe gospodarstva in družbe

  Univerza v Ljubljani in Gospodarska zbornica Slovenije sta 11. junija organizirali skupni posvet o mikrodokazilih in njihovih priložnostih za gospodarstvo in družbo.

 • sklad vesna.png

  Univerza v Ljubljani sklenila partnerstvo s skladom Vesna za spodbujanje inovacij v sektorju globokih tehnologij

  Univerza v Ljubljani je sklenila partnerstvo s skladom Vesna, prvim regionalnim skladom za investiranje v globoke tehnologije (t. i. deeptech), namenjenem dvigu tehnološke pripravljenosti znanstvenih inovacij (t. i. Technology Readiness Level TRL). Sklad Vesna bo podpiral inovacije na zelo različnih področjih, kot so umetna inteligenca in informatika, robotika, energetika, zdravstvo in farmacija, biotehnologija, ter številnih drugih, skladno z Invest EU.

 • promocija.png

  V sredo in četrtek javna promocija doktoric in doktorjev znanosti ter podelitev priznanj za pomembna umetniška dela UL

  Univerza v Ljubljani v sredo, 12. junija, in četrtek, 13. junija, obakrat ob 19. uri, pred svojim sedežem na Kongresnem trgu že tretje leto zapored organizira javno podelitev doktorskih listin in priznanj za pomembna umetniška dela. Na slavnostnih dogodkih se bo zbralo 320 doktoric in doktorjev znanosti, prvi večer pa tudi 17 prejemnic in prejemnikov priznanj za pomembna umetniška dela. Oba dneva bo pred tem na Kongresnem trgu potekal kulturno-umetniški program fakultet in akademij, članic Univerze v Ljubljani – Dan za umetnost UL.

 • Željko Stevanić4_IFP, d. o. o._1740x670.png

  Na Univerzi v Ljubljani nova generacija študentk in študentov iz Ukrajine uspešno zaključila tečaj slovenščine

  Tečaj za ukrajinske študente in študentke so organizirali in prostovoljno izvajali študenti in študentke Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani z Oddelka za slavistiko. Koordinirala sta jih Urša Glušič in Jure Miholič.

 • Reaziskovanje

  Znanstvenice in znanstveniki do novega načina prepoznavanja bioloških molekul

  Za normalen potek vseh življenjskih procesov potrebujemo sodelovanje več biomolekul, na primer različnih proteinov, molekule DNA itd. Pomembno je, da točno določene molekule tvorijo medsebojne 'stike' in tako izvedejo določen biološki proces. A na kakšen način različne molekule "vedo", katera se mora srečati s katero?

 • Univerza .jpg

  UL na mednarodni lestvici QS ponovno med 600 najboljšimi univerzami na svetu

  Na mednarodni lestvici najboljših univerz na svetu QS World University Rankings 2025, objavljeni junija 2024, se je Univerza v Ljubljani (UL) z doseženim 596. mestom po dveh letih ponovno uvrstila med 600 najboljših univerz na svetu.

 • UNIKAT_5.6.20241740x670 (4) (1).png

  Javne slovenske univerze ustanovile konzorcij za izboljšanje prenosa znanja

  Ljubljana, 6. 6. 2024 – Univerza v Ljubljani je skupaj z Univerzo v Mariboru in Univerzo na Primorskem ustanovila Konzorcij univerzitetnih pisarn za podporo raziskovalcem in študentom pri prenosu znanstvenih dosežkov v gospodarstvo in družbo (UNIK@TT). Konzorcij bo krepil vlogo univerz v slovenskem in globalnem inovacijskem ekosistemu.

 • Spletna stran 1740x670px (7).jpg

  Ste zaključili študij na UL? Vabimo vas k vpisu v klub alumnov!

  Alumni UL je mreža 63 klubov alumnov Univerze v Ljubljani, ki združuje že več kot 15.600 diplomantov vseh fakultet in akademij UL. Članstvo je brezplačno, včlanite pa se lahko prek portala alumniUL.

 • avtorske-pravice.-1.jpg

  Izvedena delavnica za pedagoge UL: Avtorske pravice v izobraževanju

  V petek, 31. 5. 2024, smo v Centru UL za uporabo IKT v pedagoškem procesu v okviru Digitalnega ULTRA maratona za pedagoge UL izvedli usposabljanje Avtorske pravice v izobraževanju, kjer smo se osredotočili na pregled nekaj osnovnih primerov upoštevanja avtorskih pravic v izobraževanju.

 • Univerza.png

  Na Univerzi v Ljubljani podelili nagrade dr. Ane Mayer Kansky za odmevna doktorska dela

  Na Univerzi v Ljubljani smo že drugič podelili nagrade dr. Ane Mayer Kansky za odmevno doktorsko delo. Nagrado, poimenovano po prvi osebi, ki je leta 1920 na Univerzi v Ljubljani pridobila doktorat znanosti, so prejeli dr. Alan Lukežič, dr. Vesna Mihelič Oražem, dr. Petar Gidakovič, dr. Birgitte Juul Nielsen, dr. Tim Kambič in dr. Jaka Vodeb. Pokroviteljica slovesne podelitve je bila predsednica Republike Slovenije Nataše Pirc Musar.

 • babšek (1).png

  Dr. Matej Babšek z UL FU kot prvi v Sloveniji prejemnik nagrade NISPAcee Mzia Mikeladze za doktorsko disertacijo

  Asistent-raziskovalec dr. Matej Babšek je prejemnik nagrade NISPAcee Mzia Mikeladze za leto 2024. Priznanje je prejel na nedavni letni konferenci mreže NISPAcee, med 23. in 25. majem 2024, v Tbilisiju v Gruziji.

 • UL FŠ.png

  Prihodnost evropske družbe je močno odvisna tudi od tega, kako telesno zmogljivi bodo naši otroci in mladostniki

  Na povabilo Fakultete za šport Univerze v Ljubljani sta konec maja Slovenijo obiskala svetovno priznana raziskovalca – molekularna biologinja iz Estonije dr. Signe Altmäe in četrti najpogosteje citirani raziskovalec telesne zmogljivosti na svetu po Expertscapeu dr. Francisco B. Ortega iz španske Granade.

 • Untitled design (2).jpg

  UL je na mednarodnem srečanju EUCEN predstavila testni model uvajanja mikrodokazil

  Univerza v Ljubljani je na mednarodnem srečanju predstavila testni model uvajanja mikrodokazil v visokošolski prostor ter inovativni model zagotavljanja kakovosti usposabljanj.