Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Untitled design (2).png

  UL in GZS vabita na dogodek "Mikrodokazila – učinkovit odgovor na potrebe gospodarstva in družbe"

  Namen dogodka, ki ga organizirata Univerza v Ljubljani in Gospodarska zbornica Slovenije, je predstaviti mikrodokazila in njihov doprinos k potrebam trga in družbe.

 • Bor Slana39_STA_1740x670.png

  Promocija doktoric in doktorjev znanosti

  Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je danes promoviral 6 doktoric oz. doktorjev znanosti.

 • Soline

  LANDLABS - Krajinski laboratoriji: oblikovalske strategije za trajnostne in lepe krajine antropocena

  Kako je mogoče odlagališča odpadkov, rudarska območja ali koridorje prometne infrastrukture, ki so del naše urbane krajine, preoblikovati v trajnostne in lepe kraje? Kako je v njih mogoče vzpostaviti sobivanje ljudi, živali, rastlin, voda, tal in tehničnih prvin? Tem vprašanjem se bo posvetil LANDLABS, doktorski študijski projekt na področju umetnosti, ki je aprila 2024 uspešno pridobil sredstva na razpisu Marie Sklodowska-Curie mreže doktorskega študija.

 • 2. skodelica znanja_1740x670 (1).png

  Raziskovalna strast in farmakogenetika: Skodelica znanja s prof. dr. Vito Dolžan, dr. med.

  Dobro jutro se začne s prvo skodelico kave. Njen okus izboljša dober pogovor. Na zadnjem srečanju Skodelica znanja, 23. aprila letos, smo gostili dr. Vito Dolžan dr. med., redno profesorico biokemije in molekularne biologije ter vodjo Laboratorija za farmakogenetiko na Inštitutu za biokemijo in molekularno genetiko Medicinske fakultete v Ljubljani.

 • Anže Malovrh3_STA_1740x670.png

  Rektor UL na 13. mednarodni konferenci Dan Afrike o spodbujanju zelenih inovacij in trajnostnem prehodu

  V mednarodni skupnosti se krepi zavedanje o pomenu podnebne krize – njenemu vplivu na svetovni mir in varnost ter oviranju trajnostnega razvoja. Na današnji konferenci so strokovnjakinje, strokovnjaki iz Evrope in Afrike na 13. mednarodni konferenci Dan Afrike spregovorili o izboljšanju politik v korist državljanov evropskih in afriških držav. Častna pokroviteljica dogodka je bila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Univerza v Ljubljani je soorganizirala panel o slovenskem razvojnem sodelovanju z afriškimi univerzami.

 • UNI_LJ_Bor_Slana41_STA_desktop.jpg

  Senat UL na dopisni seji sprejel sklepe glede pomoči palestinskim študentkam in študentom ter sodelovanja z izraelskimi ustanovami

  Senat UL je na dopisni seji, ki je potekala med 20. in 22. majem, sprejel naslednje sklepe:

 • Telovadba

  10 korakov do nacionalnega sistema spremljanja telesne zmogljivosti otrok in mladostnikov po priporočilih mreže FitBack

  V času, ko so otroci in mladostniki vse bolj izpostavljeni sedenju in zaslonom, se poraja vprašanje, kako obrniti trend nenehnega upadanja njihove telesne zmogljivosti. Nedavna študija, objavljena v Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, v kateri so imeli ključno vlogo raziskovalci skupine SLOfit, ponuja odgovor – s sistematičnim spremljanjem telesne zmogljivosti, tako na ravni posameznika kot populacije. Trenutno poznamo kar nekaj takšnih nacionalnih sistemov – v čem se razlikujejo? Kaj so njihove prednosti in kje omejitve? Predvsem pa, kako na primerih najboljših praks v 10 korakih zasnovati in tudi vzpostaviti takšen sistem?

 • Foto_Miha Tozon UL FF

  Prof. dr. Roman Kuhar z UL FF je mentor leta 2023

  Društvo Mlada akademija je 21. maja na Institut "Jožef Stefan" (IJS) podelilo 15. nagrado mentor leta. Mentor leta 2023 je postal prof. dr. Roman Kuhar s Filozofske fakultete UL (UL FF); za nagrado ga je nominiral njegov doktorski študent dr. Rok Smrdelj.

 • naslovne fotke novo SM 3 v4
 • 3 (3).png

  Tretja zaporedna zmaga UL PF na mednarodnem tekmovanju iz poznavanja prava EU

  Ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani (UL PF) je na regionalnem tekmovanju iz poznavanja prava Evropske unije Central and Eastern Europe Moot Competition (CEEMC) med 26. in 28. aprilom v Pragi dosegla ekipno 1. mesto. Tekmovanje organizira British Law Center v okviru dobrodelne izobraževalne ustanove Juris Angliae Scientia Ltd pod pokroviteljstvom Sodišča Evropske unije in Centra za evropske pravne študije Univerze v Cambridge-u. Ekipe UL PF se tekmovanja uspešno udeležujejo že več kot 20 let, letošnja zmaga pa je bila že tretja zapored.

 • Bor Slana35_STA_1740x670.png

  Sporočilo za javnost o sodelovanju fakultet UL z izraelskimi inštitucijami v raziskovalnih projektih in projektih Erasmus+

  Ljubljana, 16. maj 2024 – Na Univerzi v Ljubljani (UL) se odzivamo na vprašanja medijev, študentk, študentov in zaposlenih UL o sodelovanjih fakultet UL z izraelskimi inštitucijami.

 • Zaključni dogodek-22.4.24..jpg

  Uspešno zaključen pilotni program "Zeleni prehod in okoljska pismenost"

 • Foto Nebojša Tejić/STA

  Na UL prvič praznovali dan Zveze EUTOPIA: mednarodno povezovanje za reševanje podnebnih izzivov

  Včeraj smo na Univerzi v Ljubljani (UL) prvič praznovali dan Zveze EUTOPIA, in sicer z nizom dogodkov o podnebnih izzivih in iskanju rešitev za trajnostno prihodnost. Strokovnjakinje in strokovnjaki, študentke in študenti so v Hiši Evropske unije v Ljubljani razpravljali in predstavili, kako se UL, raziskovalke, raziskovalci soočajo s podnebnimi izzivi ter zanje iščejo rešitve. Dan Zveze smo na vseh desetih partnerskih univerzah pripravili sočasno in praznovali prizadevanja za ustvarjanje skupnega visokošolskega prostora, ki spodbuja razvoj izobraževanja, raziskovanja in inovacij tako v lokalnem kot tudi globalnem okolju.

 • Foto103Bor Slana_STA.png

  Dr. Mateja Bulc odlikovana z medaljo predsednice Republike Slovenije

  Dr. Mateja Bulc je prejela odlikovanje za zasluge za življenjsko delo na področju razvoja družinske medicine. Državna odlikovanja so simbol hvaležnosti, spoštovanja in priznanja za izjemne dosežke v razvoju in blaginji države ter družbe.

 • Velika na uvodni strani - desktop_zdr.narodi.png

  Nagradni razpis Društva za Združene narode za Slovenijo

  Društvo za Združene narode za Slovenijo razpisuje nagrade za najboljša diplomska, magistrska in doktorska dela s področja delovanja Organizacije združenih narodov, ki so bila obranjena med 1. avgustom 2023 in 31. julijem 2024. Za nagradni razpis pridejo v poštev vse teme, ki obravnavajo tematiko delovanja t. i. družine Združenih narodov (ZN).

 • Bor Slana34_STA_1740x670.png

  Odziv rektorja Univerze v Ljubljani po srečanju s študentkami in študenti na UL FDV

  Na Univerzi v Ljubljani obsojamo vse kršitve mednarodnega prava, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic v Gazi in na okupiranem palestinskem ozemlju. Povsem zavržno je vsakršno usmerjanje nediskriminatornih vojaških napadov na cilje, ki povzročajo nesorazmerno škodo in smrti med civilisti, vključno z otroci, ter uničevanje civilne infrastrukture, pri čemer kot izobraževalna inštitucija še posebej poudarjamo nesprejemljivost uničevanja izobraževalne infrastrukture. Sklicevanje na pravico do samoobrambe nikoli ne more opravičiti kršitev mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic. Zavzemamo se za takojšnjo prekinitev sovražnosti, polno spoštovanje vseh mednarodnopravnih obveznosti in dogovor o trajnem miru, ki bo omogočil vsem prebivalcem tega območja dostojno in mirno življenje.

 • Predstavitev-konferenca-Brdo.jpg

  Univerza v Ljubljani je na konferenci Piloti pilotom predstavila svoje projekte

 • Brezpilotni letalnik

  Raziskovalci UL FRI razvili novo tehnologijo za učinkovitejše natančno kmetijstvo

  Raziskovalci Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) so dosegli pomemben preboj na področju natančnega kmetijstva z uporabo brezpilotnih letalnikov (UAV) in umetne inteligence (AI). Zaradi omejene računalniške zmogljivosti brezpilotnih letalnikov so slike, pridobljene med poleti, navadno prenesene in analizirane na ločenem računalniku. Doc. dr. Octavian Machidon se je skupaj s sodelavci na projektu AgriAdapt H2020 Smart4All leta 2023 lotil tega izziva in razvil energetsko učinkovit, prilagodljiv okvir, ki omogoča obdelavo slik UAV v realnem času med poletom brezpilotnega letalnika.

 • Velika na uvodni strani - desktop_kemija.png

  Slovensko kemijsko društvo in AquafilSLO objavljata nagrade za najboljša študijska dela s področja trajnostne kemije 2024

  Slovensko kemijsko društvo in podjetje AquafilSLO d.o.o. objavljata razpis za nagrado za najboljše diplomsko, magistrsko in doktorsko delo in posebno nagrado za delo z največjih potencialom prenosa v gospodarstvo s področja trajnostne kemije.

 • Velika na uvodni strani - desktop_novartis.png

  Novartis vabi na tridnevni forum BioCamp

  Novartis je odprl prijave na dogodek BioCamp, ki ga organizirajo med 22. in 24. septembrom 2024 na Bledu. Letos bo potekal že 14. leto zapored.