Skoči na vsebino
Prva stran
 1. Članice Univerze v Ljubljani
 2. Doktorski študijski programi
 3. Klasifikacija študijskih programov
 4. Razpisi za vpis
 5. Cenik storitev za študente
 6. Študijski koledar
 7. Osnovne informacije za študente Univerze v Ljubljani
 8. Leto plus
 9. Mednarodno sodelovanje in izmenjave
 10. Poletne šole 2023
 11. Mladi raziskovalci
 12. Informacije za bodoče študente
 13. Možnosti za učenje slovenščine

Podpora in pomoč za študentke in študente, ki so ogroženi zaradi ukrajinske krize

Na Univerzi v Ljubljani z zaskrbljenostjo spremljamo ukrajinsko krizo. Zavedamo se, da je dogajanje v vaši državi neposredno ali posredno prizadelo številne med vami, zato si po najboljših močeh prizadevamo, da bi vas podprli in vam pomagali. Pripravili smo kratek pregled informacij, ki vam bodo v pomoč pred prihodom v Slovenijo in pozneje pri vključevanje v študij in slovensko okolje.

 

 Kandidatke in kandidati za študij

 • Na naši spletni strani www.uni-lj-si/study lahko najdete vse informacije v zvezi s študijem na Univerzi v Ljubljani. Pripravili smo tudi kratko predstavitev možnosti študija na Univerziv Ljubljani v ukrajinskem jeziku.
 • Informacije o razpisanih študijskih programih, trajanju študija, vpisnih pogojih, številu razpisanih mest, načinu študija za študijsko leto 2022/203 bodo objavljene v razpisih za vpis v študijske programe Univerze v Ljubljani. Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe 2023/2024 je bil objavljen 3. februarja 2023. Splošna določila razpisa so prevedena v angleški jezik.
 • Prijavo za vpis in priznavanje morate oddati prek spletnega portala eVŠ.
 • Video napotki o načinu prijave.
 • Tehnična pomoč pri izpolnjevanju prijave: , +386 1 478 85 90.
 • Nudimo vam tudi spletno svetovanje v zvezi s prijavno-sprejemnim postopkom za vpis na dodiplomski in enovit magistrski študij. Za termin pišite na .
 • Osebe z začasno zaščito ne plačajo šolnine za redni dodiplomski in magistrski študij. Začasna zaščita za razseljene osebe iz Ukrajine se samodejno podaljšuje do 4. marca 2024. Več informacija tukaj
 • Če ste doktorski študent, lahko zaprosite za sofinanciranje šolnine. Višina sofinanciranja je odvisna od števila vpisanih študentov, ki izpolnjujejo pogoje za sofinanciranje. Za več informacij se lahko obrnete na posamezno članico Univerze v Ljubljani (akademijo ali fakulteto), na kateri boste vpisani.
 • Vabimo vas na informativne dneve ter Virtualni sejem izobraževanja, kjer se predstavljajo vse članice Univerze v Ljubljani (3 akademije in 23 fakultet).
 • Oglejte si video predstavitev možnosti študija na ULvtisi študentovpredstavitvene brošure in ppt predstavitve.
 • Kratka predstavitev možnosti študija na Univerzi v Ljubljani v ukrajinščini.

Možnost vključitve v študij v okviru izmenjave

 • Študentke in študenti se lahko vključite v študij že v tem študijskem letu kot izmenjalni ali gostujoči študenti. Pri tem je pogoj, da imate status študenta v Ukrajini.
 • Pred izmenjavo mora biti ukrajinska partnerska univerza potrjena in vključena v program Erasmus+ KA171 za sodelovanje z Univerzo v Ljubljani.
 • Za več informacij pišite na .

 Ukrajina


Pomoč za študentke in študente iz Ukrajine pri vključevanju v slovensko okolje in učenje slovenskega jezika


Študentke in študenti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani z Oddelka za slavistiko, nudijo brezplačno pomoč v obliki poučevanja slovenščine, druženja, podpore in spoznavanja življenja v Ljubljani. Za študente z določenim predznanjem slovenščine ponujajo neformalna srečanja, na katerih bi se preko pogovora s študenti znebili strahu pred komunikacijo v tujem jeziku in utrdili njihovo sposobnost izražanja. 
Za začetnike pa so pripravljeni, ob zadostnem številu zainteresiranih, ponovno organizirati tečaj osnov slovenščine, kot so ga organizirali že v lanskem letu. Preko skupnih neformalnih druženj, želijo vsem skupaj pomagati, da se bodo pri nas počutili čim bolj domače in sprejeto ter da bodo v slovenščini lažje komunicirali s svojimi kolegi in profesorji. 

Če bi se radi naučili osnove slovenskega jezika ali pa vadili izražanje v slovenščini, se obrnite na  ali . Lahko pa se tudi pridružite facebook skupini, v kateri bomo objavljali vse aktualne informacije - https://www.facebook.com/groups/852403746440065/.

*Prosimo, da se na študente ne obračate z vprašanji v zvezi z dokumentacijo za študij, bivanje ipd. V ta namen uporabite ostale povezave, ki so na voljo na www.uni-lj.si/study in www.uni-lj.si/study/information/temporary-residence-permit-in-the-republic-of-slovenia.  Za več informacij o pridobivanju dovoljenja za prebivanje lahko pišete na .

 

Druge možnosti za učenje slovenskega jezika

Zelo smo veseli, da se lahko povežemo z vami skupaj z našimi mednarodnimi študentskimi ambasadorji!  

Mednarodni študenti ambasadorji so tukaj, da vam pomagajo pri morebitnih dvomih, odgovorijo na vsa vaša vprašanja o študiju in življenju v Sloveniji ter so med vašimi prvimi postajami na poti v Slovenijo in Univerzo v Ljubljani. Seveda, če že študirate na naši univerzi in bi se radi posvetovali s študentom, vam bodo z veseljem pomagali.   

13 mednarodnih študentov iz različnih držav in različnih fakultet je tukaj za vas! Kontaktirate jih lahko TUKAJ.

Prav tako sta vam pripravljeni pomagati tudi študentki iz Ukrajine, ki študirata na Univerzi v Ljubljani.

Sofiia Syniaieva


Sofia Syniaieva_circle

Kontaktirajte me: 

Študijski program in stopnja
Študentka 2. letnika Kulturologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani

Prihajam iz
Ukrajine

Jeziki
angleščina, slovenščina, ukrajinščina, nemščina

O meni 
Dobrodošli na Univerzi v Ljubljani! Moje ime je Sofiia in v Slovenijo sem se preselila pred letom in pol ter se prepisala na Fakulteto za družbene vede v Ljubljani, kjer pridobivam diplomo kulturologije. Pred tem sem zaključila prvi letnik študija v Kijevu. V prostem času delam kot grafični oblikovalec, obožujem tudi potovanja in pohodništvo. V času bivanja v Sloveniji sem imela veliko izzivov, ki sem jih sčasoma rešila in se takonaučila novih stvari.Če imate kakršna koli vprašanja, vam bom z veseljem odgovorila in pomagala.

Oksana Dyadyura

Oksana Dyadyura

Kontaktirajte me: 

Študijski program in stopnja
Študentka dodiplomskega študija Naravoslovnotehniške fakultete

Prihajam iz
Ukrajine

Jeziki
ukrajinščina, ruščina, slovenščina, angleščina

O meni
Moje ime je Oksana in sem študentka Grafičnih in interaktivnih komunikacij. Poleg študija sem športna trenerka in oblikovalka tekstilij. Delala sem kot prostovoljka in Slovence poučevala ukrajinski jezik, Ukrajince pa slovenski jezik. Delala sem kot učiteljica likovne umetnosti na ljubljanski šoli in v lokalni mladinski organizaciji MDC Blok v Škofji Loki. Če imate kakršna koli vprašanja in potrebujete pomoč, se lahko obrnete name za informacije preko maila.

 

 • Državljani Ukrajine, s statusom začasno razseljene osebe, lahko oddate prošnjo za bivanje v Študentskem domu za študijsko leto 2023/2024.
 • Več informacij in prijavni obrazec.
 • V primeru dodatnih vprašanj se lahko obrnete na telefonski številki (01) 530 6027 in (01) 530 6028 ali na elektronski naslov pisarnazasd@stud-dom-lj.si.

Dom

Foto: www.pexels.com

 •  Na voljo vam je brezplačna psihosocialna pomoč. Strokovnjaki se bodo potrudili, da vam jo čim hitreje zagotovijo. Več informacij.
 • V okviru Pravne fakulteti Univerze v Ljubljani vse od pričetka vojne v Ukrajini nudimo brezplačne pravne nasvete in pomoč ukrajinskim državljanom, ki v Sloveniji zaprošajo za zaščito. Pravno informiranje v okviru Pravne klinike za begunce in tujce, pri katerem prostovoljno sodelujejo tudi študenti Pravne fakultete, poteka v organizaciji treh pedagogov (izr. prof. Samo Bardutzky, prof. dr. Saša Zagorc in as. Ana Samobor). Svetovanje poteka pretežno preko elektronske pošte in se nanaša na različne težave in vprašanja, s katerimi se posamezniki srečujejo pred prihodom v Slovenijo, ob prihodu vanjo ter pri urejanju svojega statusa. Največkrat gre za vprašanja, povezana s postopkom za pridobitev statusa začasne zaščite ter ustreznih dokumentov, in vprašanja, povezana z iskanjem ustrezne nastanitve ter finančne pomoči. Informiranje nudimo ukrajinskim in drugim študentom ter tudi ostalim osebam v stiski. Kljub mnogim nejasnostim in oviram, ki se pojavljajo v praksi, se posameznikom, ki se obračajo na nas, trudimo zagotoviti čim bolj izčrpne in jasne odgovore – pogosto se zato posvetujemo tudi z drugimi posamezniki in institucijami, ki se ukvarjajo z zagotavljanjem pomoči beguncem. Kontaktna elektronska pošta klinike: .

 • Za pomoč se lahko obrnete tudi na Socialnopravno kliniko. Kontakt: as. Sara Bagari () in prof. dr. Grega Strban ().
   
 • Pomoč vam nudijo tudi vaši vrstniki v Študentskem svetu, ki jih lahko kontaktirate na  ali .
   
 • Če vam bo dovoljenje za bivanje v Sloveniji kmalu poteklo, pravočasno zaprosite za podaljšanje (ne pozabite, da se vloge včasih obravnavajo počasi). Če boste pri tem potrebovali pomoč, nas lahko obvestite ali poiščete pomoč na Pravni kliniki za begunce in tujce (glej zgoraj).
   
 • Smo v stalni navezi s pristojnimi institucijami v Sloveniji (Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter ukrajinskim veleposlaništvom), saj vam želimo olajšati bivanje v Sloveniji.
   
 • Vsem, ki so se zaradi vojne v Ukrajini znašli v stiski, je Slovenija pripravljena pomagati. Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je vzpostavil vladni klicni center, kjer bodo za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine na voljo strokovnjaki z različnih področij. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure. Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42 , za klice iz tujine +386 1478 7530. Vzpostavljen je tudi poseben elektronski poštni naslov . Aktualne informacije in kontaktne številke so objavljene tudi na spletni strani gov.si v slovenskem angleškem in ukrajinskem jeziku.
   
 • Postopek pridobitve začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine: Oseba, ki v času trajanja začasne zaščite ob vstopu v Republiko Slovenijo izjavi, da namerava v Republiki Sloveniji zaprositi za začasno zaščito, izpolni vlogo za začasno zaščito pri policiji in predloži vsa dokazila, ki jih ima na razpolago in so pomembna za odločanje o priznanju začasne zaščite. Oseba, ki ji je priznana začasna zaščita, ima poleg pravice do začasnega prebivanja v Republiki Sloveniji tudi pravico do:nastanitve in prehrane v nastanitvenih centrih ali denarne pomoči za zasebno nastanitev, zdravstvenega varstva, dela, izobraževanja, denarne pomoči ali žepnine, združevanja družine, brezplačne pravne pomoči, obveščenosti o pravicah in dolžnostih ter do pomoči pri uveljavljanju pravic iz ZZZRO. Več informacij.
   
 • Uporabne informacije glede prihoda v Slovenijo lahko najdete tudi tukaj.

   

Če po pregledu zgoraj navedenih informacij potrebujete kakršno koli pomoč, nasvet, informacijo, podporo, nam pošljite sporočilo na elektronski naslov .

flag

Foto: Trey Mus, www.pexels.com