Skoči na vsebino
Prva stran
 1. Članice Univerze v Ljubljani
 2. Doktorski študijski programi
 3. Klasifikacija študijskih programov
 4. Razpisi za vpis
 5. Cenik storitev za študente
 6. Študijski koledar
 7. Osnovne informacije za študente Univerze v Ljubljani
 8. Leto plus
 9. Mednarodno sodelovanje in izmenjave
 10. Poletne šole 2023
 11. Mladi raziskovalci
 12. Informacije za bodoče študente
 13. Možnosti za učenje slovenščine

Podpora in pomoč za raziskovalce, učitelje in strokovne sodelavce, ki so ogroženi zaradi ukrajinske krize

Na Univerzi v Ljubljani z zgroženostjo in veliko zaskrbljenostjo spremljamo ukrajinsko krizo. Če potrebujete kakršno koli pomoč, nasvet, informacijo, podporo, nam pošljite sporočilo na elektronski naslov .
 

 • Če ste zainteresirani za zaposlitev na Univerzi v Ljubljani, vas vabimo k ogledu razpisanih prostih delovnih mest: www.uni-lj.si/aktualno/prosta_delovna_mesta/aktivno.
   
 • Pomoč za študentke in študente ter profesorje iz Ukrajine pri vključevanju v slovensko okolje in učenje slovenskega jezika: Za pomoč pri vključevanju v slovensko okolje in učenje slovenskega jezika lahko kontaktirate študentke in študente Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani z Oddelka za slavistiko, ki nudijo brezplačno pomoč  v obliki poučevanja slovenščine, druženja, podpore in spoznavanja življenja v Ljubljani. Za več informacij pišite na .

  Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik nudi različne možnosti za učenje slovenskega jezika
  Brezplačen spletni tečaj za samoučenje slovenščine Slonline
  Prosti dostop do učbenikov in delovnih zvezkov ter drugih vsebin za poučevanje slovenščine kot tujega jezika:
  Čas za slovenščino 1 in 2 (učbenik in delovni zvezek)
  Križ kraž
  E-/i-gradiva
  Zbirka testov za izpite iz znanja slovenščine na osnovni ravni
  Priročniki za učitelje k posameznim učbenikom in gradiva za izvajanje konverzacije
  Ogledne enote drugih učbenikov 

 • Vsem, ki so se zaradi vojne v Ukrajini znašli v stiski, je Slovenija pripravljena pomagati. Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je vzpostavil vladni klicni center, kjer bodo za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine na voljo strokovnjaki z različnih področij. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure. Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42 , za klice iz tujine +386 1478 7530. Vzpostavljen je tudi poseben elektronski poštni naslov . Aktualne informacije in kontaktne številke so objavljene tudi na spletni strani  v slovenskem angleškem in ukrajinskem jeziku.
   
 • Postopek pridobitve začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine: Oseba, ki v času trajanja začasne zaščite ob vstopu v Republiko Slovenijo izjavi, da namerava v Republiki Sloveniji zaprositi za začasno zaščito, izpolni vlogo za začasno zaščito pri policiji in predloži vsa dokazila, ki jih ima na razpolago in so pomembna za odločanje o priznanju začasne zaščite. Oseba, ki ji je priznana začasna zaščita, ima poleg pravice do začasnega prebivanja v Republiki Sloveniji tudi pravico do:nastanitve in prehrane v nastanitvenih centrih ali denarne pomoči za zasebno nastanitev, zdravstvenega varstva, dela, izobraževanja, denarne pomoči ali žepnine, združevanja družine, brezplačne pravne pomoči, obveščenosti o pravicah in dolžnostih ter do pomoči pri uveljavljanju pravic iz ZZZRO. Več informacij

 • Uporabne informacije glede prihoda v Slovenijo lahko najdete tudi tukaj.

Foto

Foto: Mathias, P.R., www.pexels.com