Skoči na vsebino
Prva stran
 1. Članice Univerze v Ljubljani
 2. Doktorski študijski programi
 3. Klasifikacija študijskih programov
 4. Razpisi za vpis
 5. Cenik storitev za študente
 6. Študijski koledar
 7. Osnovne informacije za študente Univerze v Ljubljani
  1. Tutorstvo
  2. Programi izmenjave erasmus+
  3. Šolnine in prispevki UL
  4. Vprašanja študentov
  5. Pravice in dolžnosti študentov
  6. Izobraževanje
  7. Študentski svet UL
  8. Spletni portal eVŠ
  9. Študenti s posebnimi potrebami in statusom
  10. Obrazec Info študent
  11. Študijski koledar
  12. Prešernove nagrade študentom Univerze v Ljubljani
 8. Leto plus
 9. Mednarodno sodelovanje in izmenjave
 10. Poletne šole 2023
 11. Mladi raziskovalci
 12. Informacije za bodoče študente
 13. Možnosti za učenje slovenščine

Začasno prebivanje

 Z veseljem vam izrekamo dobrodošlico na Univerzi v Ljubljani, najstarejši slovenski univerzi z mednarodnim ugledom odličnosti na področju poučevanja in raziskovanja.

Z željo, da bi vam olajšali začetek študija oz. dela pri nas, smo pripravili kratek vodnik, ki vam bo v pomoč pred prihodom v Slovenijo in pozneje pri vključevanju v slovensko okolje, študij in delo. 

Postopki, ki jih morate opraviti, so odvisni od vaših osebnih okoliščin in pričakovanj. Na splošno bo postopke v veliki meri določala vaša matična država, vendar boste morali tudi sami sprejeti nekatere odločitve. Če imate dvojno državljanstvo države EU in države, ki ni članica EU, vam priporočamo, da izberete postopek za državljane EU.  

Navedene informacije so zgolj informativne narave. Zbrali smo jih zaposleni, ki delamo na univerzah in drugih raziskovalnih ustanovah, z namenom, da vam pomagamo in olajšamo postopek. Postopki in specifična vprašanja se hitro spreminjajo. Trudimo se jih redno posodabljati, vendar bi vas želeli opomniti, da obstaja tudi verjetnost, da nekatere morebitne spremembe niso posodobljene in navedene na tej spletni strani.

 INFORMACIJE ZA IZMENJALNE ŠTUDENTE in študentke

POMEMBNO OBVESTILO ZA ŠTUDENTE NA IZMENJAVI – POSEBNO OKENCE NA UPRAVNI ENOTI LJUBLJANA

Skupaj z Upravno enoto bomo od 12. do 23. februarja 2024 organizirali POSEBNO OKENCE za študente in študentke na izmenjavi. Upravna enota in naši mednarodni študenti ambasadorji vas bodo sprejeli vsak delavnik, in vam bodo pomagali, usmerjali in dali navodila za oddajo dokumentacije:

·         Od ponedeljka do četrtka- od 10. do 14. ure

·         Petek- od 9. do 12. ure

Naslov:
UE Ljubljana
Tobačna 5
1000 Ljubljana
Vhod: čakalnica F (vhod iz parkirišča )

Zelo pomembno je, da prinesete vso potrebno dokumentacijo, da bo postopek čim hitrejši. Več informacij o dokumentaciji najdete na naši spletni strani, vse informacije so navedene spodaj.

Prav tako v teh dneh ni potrebno naročanje, po 23. februarju pa bo.

Če imate kakršne koli dvome ali vprašanja, nas lahko kontaktirate na


 

UPRAVNA ENOTA- NAROČANJE

13. oktober je bil zadnji dan, ko je na Upravni enoti delovalo posebno okence za naše študente, kjer ste lahko brez naročanja oddali prošnjo za pridobitev dovoljenja za prebivanje. Od petka, 13. oktobra dalje, se je treba NAROČITI preko aplikacije UE Naročanje ali preko telefonske številke 01 828 16 90. 

Vlogo in ostalo potrebno dokumentacijo lahko pošljete tudi po pošti na naslov UE Ljubljana, Tobačna ulica 5, 1000 Ljubljana, če pa je to vaša prva vloga za dovoljenje, vas bodo poklicali za oddajo prstnih odtisov, in za to boste morali rezervirati termin

Prosimo vas, da informacije, ki smo jih zapisali, natančno preberete in pravočasno pripravite vso potrebno dokumentacijo ter jo skupaj z izpolnjenim obrazcem oddate na Upravno enoto v navedenih rokih.

Te postopke morate opraviti sami, pri tem pa vam bodo v pomoč že omenjeni materiali, ki smo jih objavili na tej strani. Prosimo vas, da se postopka zbiranja dokumentacije lotite pravočasno in se dobro seznanite z roki, ki jih morate upoštevati in procesi, ki jih morate opraviti, saj to vpliva samo na vaše bivanje v državi, torej lahko tudi na študij.

Na naši strani REZERVACIJA TERMINA si lahko ogledate postopek rezervacije termina za pridobitev dovoljenja za začasno prebivanje v angleškem jeziku. 

POMEMBNO- PODALJŠANJE DOVOLJENJA ZA ZAČASNO PREBIVANJE

Če ste študent, ki že imate dovoljenje za začasno prebivanje z veljavnostjo do 30. septembra 2023 in vam ga ni uspelo podaljšati do konca septembra, bodite pozorni na naslednje podatke.  

 

 • Morebitno podaljšanje dovoljenja mora biti opravljeno najkasneje do datuma, ko dovoljenje poteče – za večino študentov, dovoljenje velja do izteka študentskega statusa, torej do 30. septembra. To pomeni, da za podaljšanje dovoljenja morate dokumentacijo poslati/oddati najkasneje do 30. septembra.
   
 • Če vloge niste uspeli oddati do 30. septembra, ne morete zaprositi za podaljšanje dovolilnice, ampak boste morali zaprositi za novo dovoljenje in slediti postopku, kot če bi vlogo oddali prvič. Imeti morate žig, kjer piše datum vstopa v državo in ne sme biti starejši od treh mesecev.
  Če imate kakršne koli dvome ali vprašanja o tem, nas lahko kontaktirate na .  

Prosimo, bodite previdni pri podaljševanju dovoljenja, da ne pride do takšnih situacij, ki vam lahko le otežijo bivanje in študij v Sloveniji. Vedno se lahko obrnete na nas. 
Za vas smo pripravili VODNIK v angleškem jeziku, v katerem boste našli informacije, ki vam bodo v pomoč pri prihodu v Slovenijo ter da bo študij oz. delo pri nas dragocena študijska in nepozabna življenjska izkušnja. Pozorno preberite pripravljena gradiva in se z njihovo pomočjo pripravite na oddajo dokumentov, da bo postopek potekal čim bolj gladko in hitro. Pripravljena gradiva in informacije so informativne narave in se lahko spremenijo, kljub temu, da se jih trudimo sproti posodabljati. Upamo, da imate dovolj informacij, da bo postopek potekal brez težav. Če naletite na težave ali vprašanja, ki jih ne boste našli v pripravljenem vodniku, nam lahko pišete na .

 

Želimo vam uspešen študij oz. delo ter prijetno bivanje v Sloveniji.   

UE

Photo: www.pexels.com, Andrea Piquadilo