Prva stran
 1. Članice Univerze v Ljubljani
 2. Doktorski študijski programi
 3. Klasifikacija študijskih programov
 4. Razpisi za vpis
 5. Cenik storitev za študente
 6. Študijski koledar
 7. Osnovne informacije za študente Univerze v Ljubljani
 8. Leto plus
 9. Mednarodno sodelovanje in izmenjave
 10. Poletne šole 2021
 11. Mladi raziskovalci
 12. Študenti s posebnim statusom
 13. Informacije za bodoče študente
 14. Možnosti za učenje slovenščine

Lana Nastja Anžur

študentka Filozofske fakultete in Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, udeleženka programa Globalizacij 2020/2021


V času, ko sem se odločala za odhod na izmenjavo, sem si želela najti destinacijo, ki bo združevala akademsko odličnost gostujoče univerze, živahen in multikulturen utrip mesta ter dobro prometno povezljivost za možnost potovanj med izmenjavo. Vse to sem našla ob prihodu na Venice International University.

Bivanje na otočku San Servolo je svojevrstna izkušnja samo po sebi; po eni strani je težko dostopen, po drugi strani pa le streljaj od železniške postaje Santa Lucia in letališča Marco Polo, od koder so na voljo neposredne prometne povezave širom sveta. To smo s kolegi Erasmusovci s pridom izkoriščali; kljub temu, da je v času trajanja moje izmenjave veljal »koronski« režim, smo prepotovali dobršen del Italije, v poletnih mesecih, ko so se meje odprle, pa smo obiskali še bližnje države.

Tudi, ko nismo potovali, je bilo naše študentsko življenje v Benetkah daleč od dolgočasnega. Kljub temu, da smo morali biti med sprehodi na prostem »zamaskirani« (saj so v Italiji veljale strožje omejitve, kot pri nas v Sloveniji), smo se večkrat odpravili na peščeno plažo na Lido, ter uživali v čudovitih sončnih zahodih, se s kolesi odpeljali do Pellestrine na špagete z vongolami, se sprehodili do Atilovega prestola na Torcellu ali pa zgolj opazovali maloštevilne turiste, ki so sesprehajali na trgu San Marco.

Tekom stoletij so številni umetniki skušali na različne načine prenesti čarobnost življenja v lagunskem mestu na papir ali platno, a pristno izkušnjo bivanja je težko ubesediti, mesto je potrebno začutiti. Ta posebni duh še danes privlači tako preproste kot petične ljudi; Biennale, ki pokriva ples, umetnost, arhitekturo in film že desetletja privablja široko množico raznovrstnih ljubiteljev umetnosti.

Tudi študij v Benetkah je nekaj posebnega. Sama sem prvič preizkusila vožnjo na predavanja s čolnom ali trajektom, spremembo študijske predavalnice v galerijske prostore Biennala ter obisk muzeja Norosti, ki je pravzaprav edini osvetljevalec nenavadne zgodovine stavbe, kjer danes domuje Venice International Universiy.

Sama sem se odločila, da bom obiskovala predavanja predmetov, ki so spadali v enega od specializacijskih modulov, ki jih ponuja univerza; izbira je poljubna, saj študent ni primoran v definitivno izbiro enega od modulov. Bivanje sem iz načrtovanega enega semestra podaljšala še v drugi. Moja odločitev je temeljila na izvrstni izkušnji prvega semestra. Zdelo se mi je, da sem na predavanjih dobila vpogled v najnovejše globalne tematike. Všeč mi je bila tudi dinamičnost predavanj. S sošolci iz celega sveta smo debatirali o različnih aktualnih temah in iz takšnih pogovorov sem dobila vpogled v popolnoma drugačne pristope k obravnavi specifičnih problemov. Profesorji so svoje delo opravili odlično; motivirali in opogumili so nas preko postavljanja zanimivih vprašanj in pomoči pri njihovem razreševanju.

Življenje na VIU me je dnevno spodbujalo k temu, da si širim obzorje, postajam bolj odprta do različnosti in se naučim, kako prepoznati ter rešiti vprašanja, ki so ključna v določenem trenutku. Obenem smo se s kolegi zaradi nenavadne izkušnje izmenjave v času koronavirusa morda povezali še bolj, kot bi se sicer, naučili smo se odpora, vzdržljivosti ter dodobra uporabili svojo iznajdljivost, da smo lahko premagali prepreke, nastale zaradi nenavadnih razmer.

Izkušnjo VIU bi priporočila vsaki mladi osebi, ki želi razširi svoje obzorje, se soočiti s spoznavanjem aktualnih globalnih tem in deliti svoje mnenje z vrstniki širom sveta, obenem pa na ta način graditi svoje svetovljanstvo ter se učvrstiti v svoji vlogi državljana sveta. Sama sem poleg naštetega pridobila (upam, da) doživljenjska prijateljstva in težko si predstavljam boljši zaključek svojega študija na univerzi.


Foto: Lana Nastja Anžur