Skoči na vsebino
 1. Poslovno poročilo rektorja 2016
 2. Organizacijska shema Univerze v Ljubljani
 3. Organi Univerze v Ljubljani
 4. Nagovor rektorja
 5. Poročilo predsednika Upravnega odbora
 6. Poročilo Študentskega sveta Univerze v Ljubljani
 7. Odmevi leta 2016
 8. Izobraževanje
 9. Kakovost
 10. Raziskovanje
 11. Prenos znanja
 12. Umetnost
 13. Knjižnična dejavnost
 14. Skrb za prihodnost
 15. Univerza v številkah
 16. Dosežki Univerze v Ljubljani v mandatnem obdobju 2013-2017
 17. Kolofon

Odmevi leta 2016
Januar

Avtomatska analiza magnetnoresonančnih slik degenerativnih procesov v možganih<br />
<br />
Avtor slike: doc. dr. Žiga Špiclin
Avtomatska analiza magnetnoresonančnih slik degenerativnih procesov v možganih

Avtor slike: doc. dr. Žiga Špiclin

Z metodo za avtomatsko analizo magnetnoresonančnih slik možganov, ki smo jo razvili na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je mogoče zelo natančno spremljati razvoj možganskih bolezni in potek njihovega zdravljenja. Metodo za presečno volumetrično analizo večsekvenčnih MR slik je doc. dr. Žiga Špiclin s sodelavci predstavil v članku v reviji NeuroImage, ki so jo nato v članku v reviji Neuroinformatics nadgradili za spremljanje longitudinalnih sprememb atrofije in lezij. 


Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je potekal že 8. vseslovenski sejem izobraževanja in poklicev Informativa, kjer se je predstavilo več kot dvesto izobraževalnih programov za dijake, študente in odrasle. Obiskovalci so se lahko srečali tudi s predstavniki članic Univerze v Ljubljani ter prejeli vse informacije o študiju na Univerzi, obštudijskih dejavnostih ter ostalih storitvah, ki jih na največji univerzi v Sloveniji ponujamo študentom. Po zaključku sejma smo s predstavitvijo Univerze v Ljubljani po oceni obiskovalcev osvojili prvo mesto med razstavljavci. 


Glavni odbor AUF (L’Agence universitaire de la Francophonie) frankofonske univerzitetne agencije je Univerzo v Ljubljani sprejel med svoje članice. S tem se nam na Univerzi v Ljubljani odpirajo številne nove možnosti sodelovanja, med drugim zlasti na Balkanu in v srednji Evropi, kjer je nekaj univerz in fakultet že članic AUF (Zagreb, Beograd, Novi Sad, Skopje, Budimpešta, Bratislava, Praga).


Podpisniki pogodbe (od leve proti desni): Sašo Tanko (Hram holding), Jaroslav Žontar (Hram holding) in rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik
Podpisniki pogodbe (od leve proti desni): Sašo Tanko (Hram holding), Jaroslav Žontar (Hram holding) in rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik ter predsednik uprave Hram holdinga, finančne družbe, Jaroslav Žontar in član uprave družbe Sašo Tanko so slavnostno podpisali prodajno pogodbo za nakup zemljišča na severni strani objekta Kazina v Ljubljani. Univerza v Ljubljani bo tako v prihodnosti bogatejša za večnamensko koncertno dvorano ter učilnice in vadnice, ki jih bo za svoje potrebe uporabljala Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani. 


Na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani smo v sodelovanju z vzgojno-izobraževalnimi institucijami organizirali enodnevni mednarodni posvet z naslovom Bralna pismenost – odgovornost vseh strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju (Reading literacy – the responsibility of all professional workers in education). Na posvetu, ki se ga je udeležilo približno sto udeležencev, so domači in tuji strokovnjaki na področju pismenosti odgovarjali na različna vprašanja v zvezi s to temo.