Skoči na vsebino
 1. Poslovno poročilo rektorja 2016
 2. Organizacijska shema Univerze v Ljubljani
 3. Organi Univerze v Ljubljani
 4. Nagovor rektorja
 5. Poročilo predsednika Upravnega odbora
 6. Poročilo Študentskega sveta Univerze v Ljubljani
 7. Odmevi leta 2016
 8. Izobraževanje
 9. Kakovost
 10. Raziskovanje
 11. Prenos znanja
 12. Umetnost
 13. Knjižnična dejavnost
 14. Skrb za prihodnost
 15. Univerza v številkah
 16. Dosežki Univerze v Ljubljani v mandatnem obdobju 2013-2017
 17. Kolofon

Odmevi leta 2016
Junij

Vodna pipa Stingray, nagrajeno delo študenta Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani Roka Kostanjška
Vodna pipa Stingray, nagrajeno delo študenta Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani Roka Kostanjška

Vodna pipa Stingray, delo Roka Kostanjška, študenta smeri Industrijsko oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, je postala ena od petih zmagovalnih oblikovalskih rešitev mednarodnega študentskega natečaja za strokovno nagrado Hansgrohe design prize 2016. Gre za enega najprestižnejših mednarodnih oblikovalskih tekmovanj. Prijavljenih je bilo več kot 11.000 natečajnih predlogov z vsega sveta.


Skupina znanstvenikov z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Kemijskega inštituta z vodilnim avtorjem raziskave prof. Simonom Horvatom in sodelavci z Univerze v Edinburgu je odkrila nov gen, imenovan TST (tiosulfat -sulfur-transferaza), ki sodeluje pri obrambi pred razvojem debelosti in sladkorne bolezni tipa 2. Znanstveniki pričakujejo, da bi lahko nova in učinkovitejša zdravila vodila k razvijanju komplementarnih novih terapij za sladkorno bolezen, ki je povezana z debelostjo. Študija je bila v začetku junija objavljena v reviji Nature Medicine.


Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani je potekala mednarodna konferenca CAiSE (CAiSE – International Conference on Advanced Information Systems Engineering 2016), ki je pritegnila več kot tristo udeležencev/raziskovalcev z vsega sveta. Rdeča nit konference je bila informacijska podpora za povezovanje ljudi in uporaba družbenih medijev v okviru informacijskih sistemov. Poleg glavnega dela konference, ki je trajal tri dni, so potekali še različni spremljajoči dogodki (sedem delavnic, tri kolocirane konference, doktorski konzorcij in industrijski simpozij).


Univerza v Ljubljani je za svoje delo na področju preučevanja naravnih nesreč prejela mednarodno priznanje in možnost za nadaljnje raziskovalno delo z ustanovitvijo UNESCO Katedre za zmanjševanje tveganj ob vodnih ujmah (UNESCO CHAIR: Water Related Disaster Risk Reduction). Skrb za delo UNESCO Katedre je prevzela Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Katedra bo za obdobje štirih let lahko nadaljevala dosedanje uspešno mednarodno sodelovanje na področju raziskav, povezanih z vodnimi ujmami.