Skoči na vsebino
 1. Poslovno poročilo rektorja 2016
 2. Organizacijska shema Univerze v Ljubljani
 3. Organi Univerze v Ljubljani
 4. Nagovor rektorja
 5. Poročilo predsednika Upravnega odbora
 6. Poročilo Študentskega sveta Univerze v Ljubljani
 7. Odmevi leta 2016
 8. Izobraževanje
 9. Kakovost
 10. Raziskovanje
 11. Prenos znanja
 12. Umetnost
 13. Knjižnična dejavnost
 14. Skrb za prihodnost
 15. Univerza v številkah
 16. Dosežki Univerze v Ljubljani v mandatnem obdobju 2013-2017
 17. Kolofon

Odmevi leta 2016
Marec

Evropski raziskovalni svet je v prof. dr. Tomažu Prosenu prepoznal izjemnost pri raziskovanem delu in mu odobril prestižno financiranje raziskovalnega projekta v okvirni vrednosti dveh milijonov evrov.<br />
<br />
<br />
Foto: Rebeka Drnovšek
Evropski raziskovalni svet je v prof. dr. Tomažu Prosenu prepoznal izjemnost pri raziskovanem delu in mu odobril prestižno financiranje raziskovalnega projekta v okvirni vrednosti dveh milijonov evrov.


Foto: Rebeka Drnovšek

Prof. dr. Tomaž Prosen s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani je v okviru razpisa za priznane raziskovalce pridobil prestižno evropsko financiranje ERC Advanced Grant za proučevanje kvantnega transporta, kjer je področje uporabe možnost študija balističnega (idealnega) transporta pri visokih temperaturah. 


Mednarodno konferenco Evropski forum robotike 2016 (European Robotics Forum 2016), ki je potekala v Ljubljani, je obiskalo 760 evropskih strokovnjakov za robotiko, največ iz Nemčije, Slovenije, Anglije in Italije. Organizator Evropskega foruma robotike 2016, ki je začrtal nove smernice razvoja na področju robotike, je euRobotics AISBL, mednarodno neprofitno združenje vseh evropskih deležnikov v robotiki s sedežem v Bruslju. Med lokalnimi partnerji pri organizaciji dogodka je bil tudi Laboratorij za robotiko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.


Študenti športniki pred sprejemom pri rektorju Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivanu Svetliku<br />
Študenti športniki pred sprejemom pri rektorju Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivanu Svetliku

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je sprejel študente športnike, ki so se v letu 2015 udeležili mednarodnih univerzitetnih športnih tekmovanj. Univerzo v Ljubljani so zastopali v kar desetih različnih športih.


Strokovno komisijo Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani je najbolj prepričalo piezoelektrično deformabilno zrcalo, ki je inovacija skupine v sestavi (od leve proti desni): Marko Pribošek, Teja Kozel in Jan Pribošek.
Strokovno komisijo Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani je najbolj prepričalo piezoelektrično deformabilno zrcalo, ki je inovacija skupine v sestavi (od leve proti desni): Marko Pribošek, Teja Kozel in Jan Pribošek.

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je podelil Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2016. Nagrado za najboljšo inovacijo je prejel projekt z naslovom Piezoelektrično deformabilno zrcalo1, sledila sta mu projekta Zaviralci butirilholinesteraze za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni2 in SupraLac3. Avtorji vseh treh zmagovalnih inovacij so prejeli podporo pri komercializaciji inovacije in denarno nagrado iz Rektorjevega sklada. Natečaj poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem (LUI).

Univerza v Ljubljani je na 13. mednarodnem sejmu izobraževanja EDUfair v Beogradu predstavila možnosti za študij srbskih študentov v Ljubljani. Obiskovalci so se lahko seznanili z vsemi informacijami o študiju na prvi in drugi stopnji ter doktorskem študiju. Predstavil se je tudi Lektorat slovenskega jezika Filozofske fakultete v Beogradu.


 

1 Gre za tanko upogljivo zrcalo, ki ima na zadnji strani piezoelektrične aktuatorje. Oblika zrcala se lahko s pomočjo krmiljenja napetosti na aktuatorjih poljubno spreminja. Zrcalo omogoča dvoosni nagib in sočasno ostrenje slike, odlikujeta pa ga izredno hitro delovanje in velika natančnost

2 Člani skupine so odkrili potencialne nove zdravilne učinkovine, ki izjemno učinkovito zavirajo delovanje encima butirilholin-esteraza (BChE), udeleženega pri Alzheimerjevi bolezni. Te učinkovine izkazujejo možnost zdravljenja tudi v kasnejših fazah bolezni, kjer obstoječa zdravila niso več učinkovita.

3 Inovacija je sferični delec laktoze, ki se lahko uporabi kot pomožna snov za izdelavo trdnih farmacevtskih oblik. Omogoča enostavno in industrijsko uporabljivo izdelavo sferičnih aglomeratov laktoze v procesu sferične kristalizacije. Sferični aglomerati laktoze imajo izboljšane fizikalno-kemijske in mehanske lastnosti ter omogočajo izdelavo tablet s povišano natezno trdnostjo v primerjavi z ostalimi komercialno dostopnimi tipi laktoz.