Skoči na vsebino
 1. Poslovno poročilo rektorja 2016
 2. Organizacijska shema Univerze v Ljubljani
 3. Organi Univerze v Ljubljani
 4. Nagovor rektorja
 5. Poročilo predsednika Upravnega odbora
 6. Poročilo Študentskega sveta Univerze v Ljubljani
 7. Odmevi leta 2016
 8. Izobraževanje
 9. Kakovost
 10. Raziskovanje
 11. Prenos znanja
 12. Umetnost
 13. Knjižnična dejavnost
 14. Skrb za prihodnost
 15. Univerza v številkah
 16. Dosežki Univerze v Ljubljani v mandatnem obdobju 2013-2017
 17. Kolofon

Umetnost

Matej-Zupan.jpg

Senat Univerze v Ljubljani je potrdil namero za pripravo doktorskega študija na področju umetnosti in sprejel izhodišča zanj. Priprava programa je v zaključni fazi.

prof. Matej Zupan,
prorektor za področje umetniškega dela

S Svetom za umetnost Univerze v Ljubljani sledimo poslanstvu predstavljanja kulturnih dogodkov in dosežkov s področja umetnosti. Bogatimo širšo akademsko skupnost, spodbujamo nove oblike predstavitve umetniških del, krepimo okolje za sodelovanje izvajalcev umetniških in drugih študijskih programov prek okroglih miz ter spodbujamo sodelovanje z domačimi in s tujimi umetniki. 

V letu 2016 smo organizirali in izvedli razstave, predstave, koncerte in filme, okrogle mize ter več dogodkov ob praznovanju sedemdesete obletnice Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. V sodelovanju z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani smo že drugo leto zapored organizirali Mednarodno poletno šolo kulturnega menedžmenta in z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani Poletno šolo za staro glasbo. Odmevno je bilo gostovanje Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani ob praznovanju 25. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije v Palači lepih umetnosti Bozar v Bruslju, še posebej veseli pa smo bili donacije švicarske župnije St. Josef Horgen. Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani je podarila orgle znamenite švicarske delavnice Kuhn, ki krasijo veliko dvorano v palači Kazina. 

Na področju zborovskega petja smo bili zelo aktivni, predvsem zaradi praznovanja devetdesete obletnice delovanja Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič. Zbor, ki združuje študente Univerze v Ljubljani, je izvedel jubilejno sezono različnih uspešnih dogodkov ter gala koncert. 

Senat Univerze v Ljubljani je na osnovi pripravljenega koncepta in metodologije potrdil namero za pripravo doktorskega študija na področju umetnosti in sprejel izhodišča zanj. Priprava programa je v zaključni fazi. 

Glede na sprejete spremembe novele Zakona o visokem šolstvu, ki zdaj tudi zakonsko omogoča tretjestopenjski študij umetnosti, bomo nadaljevali z aktivnostmi za vpis polja umetnosti v register znanstveno-raziskovalnih področij Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) in na področju umetnosti še naprej delovali interdisciplinarno.

 

pregradna_67